ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiția în echipă rămâne un obiectiv-cheie pentru Popescu & Asociații și în 2024, alte priorități fiind investiția în tehnologie și extinderea portofoliului de clienți. De vorbă cu Octavian POPESCU (Managing Partner), despre echilibrul balanței între ariile de practică, presiunea pe onorarii, proiectele importante și valoroase ale anului trecut, dar și o analiză a provocărilor și oportunităților care se deschid

24 Ianuarie 2024   |   Ștefania Enache

Datorită serviciilor oferite, Popescu & Asociații a reușit ca pe lângă clienții deja existenți să aducă în portofoliul firmei și clienți noi, care au solicitat sprijin juridic.

 
 
Anul 2023 a fost unul plin de provocări pentru mediul economic din România, evidențiindu-se o serie de momente importante care au testat lecții de management și de strategie.Jucătorii din zona de business s-au confruntat cu multe evenimente pe multe paliere, care au influențat dinamica economică și au provocat adaptări în strategiile companiilor.Nu se poate spune că firmele au fost luate prin surprindere de toate aceste schimbări, evenimentele trăite în perioadele anterioare oferind lecții importante pe care mulți dintre jucătorii de business și le-au însușit și pe care le utilizează în mod constant în activitatea lor.

Octavian POPESCU, Managing Partner Popescu & Asociații, apreciază că una dintre marile provocări a fost adoptarea noilor reglementări fiscale, care au afectat structura financiară a companiilor, impunând noi strategii de conformare fiscală și reorganizare.„Mai relevantă însă a fost creșterea inflației, care a atins un nivel semnificativ, a influențat revizuirea diverselor costuri operaționale. De exemplu, în domeniul energetic, creșterea dependenței de resurse sustenabile a determinat companiile să investească în noi soluții, un indicator cheie fiind creșterea numărului de proiecte de energie regenerabilă. Reamintesc aici și integrarea mecanismelor digitale, accelerată de nevoia de digitalizare. Aceasta a impus companiilor o reevaluare a investițiilor în tehnologie și a politicilor de cybersecurity, pentru a proteja datele. Toate acestea au influențat mediul economic și au construit o punte către o Românie mai adaptată la cerințele viitorului”, a nuanțat avocatul într-un interviu acordat BizLawyer.


În toată această mare de schimbări, sectorul juridic s-a adaptat, rapid și eficient, la cerințele din ce în ce mai complexe ale pieței. „2023 a fost intens, complicat pe alocuri pentru mediul de business. Pentru echipa Popescu & Asociații a fost caracterizat de tradiționalul ritm alert și de volumul de muncă în creștere. Eforturile și dedicarea avocaților noștri au fost răsplătite cu premii atât pe plan intern, cât și internațional. Drept urmare, una dintre cele mai importante reușite ale anului care a trecut este obținerea titlului Eastern Europe Firm of the Year în cadrul Galei Women in Business Law 2023 de la Londra, fiind singura firmă de avocatură din România care am urcat pe podium. Din această perspectivă putem vorbi doar de bucurie, mândrie, satisfacții, fără să fi rămas loc pentru neîncredere sau deziluzii”, menționează Octavian POPESCU.




Popescu & Asociații a mizat pe păstrarea unei balanțe echilibrate între ariile de practică

Viziunea Popescu & Asociații are la bază păstrarea unei balanțe echilibrate între ariile de practică pentru a asigura, în acest mod, o dezvoltare sănătoasă a echipelor de avocați, dar și a practicilor, astfel încât fiecare arie de practică are propria contribuție asupra cifrei de afaceri.

„Cu toate acestea, în centrul companiei noastre ‘pulsează’ puternic Departamentul de Litigii – lider, încă de la înființarea firmei, în ceea ce privește numărul de avocați, dar și în procentajul încasărilor. În egală măsură, proiectele din aria white-collar crime și mai ales cele de arbitraj au contribuit, într-o măsură considerabilă, la creșterea activității pe parcursul anului 2023, în timp ce constant sectorul dreptului bancar aduce un flux important de proiecte, unele dintre acestea chiar inovatoare pentru piața românească. De asemenea, am observat ascensiuni consistente în zona energiei (în special proiectele ce implică energie regenerabilă) și a resurselor naturale, sesizând astfel un interes sporit din partea mai multor companii”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

Totodată, Dreptul mediului a avut o creștere spectaculoasă, avocații echipei continuând să lucreze pentru proiecte de mobilitate urbană, de ecologizare sau în cele care vizează gestionarea deșeurilor. Similar, proiectele de Real Estate au avut o creștere susținută și au generat în continuare o activitate constantă.

„Dar peste toate acestea trebuie menționat că ritmul nostru de creștere este influențat și de dezvoltarea clienților noștri care au venit cu noi solicitări și provocări, fie datorită extinderii acestora în alte domenii de activitate, fie datorită noilor investiții etc.”, punctează Octavian POPESCU.

În opinia liderului Popescu & Asociații, fiecare proiect și fiecare client din portofoliul firmei este important. „Desigur, putem face clasamente în funcție de complexitate, eforturile depuse, impact etc., dar în același timp uneori cele mai importante dosare nu sunt neapărat cele care implică nume de renume și tranzacții importante. Pentru echipa Popescu & Asociații sunt importante și valoroase proiectele în care am acordat asistență juridică și am reușit să obținem anularea unor decizii cu efect prejudiciant față de imaginea unor persoane sau companii. Evident că, pentru un avocat, satisfacția profesională supremă apare întotdeauna atunci când reușește să obțină o soluție favorabilă pentru clientul său, dar sunt și multe proiecte în care parametrii nu sunt atât de categorici, însă este necesară o abilitate crescută de gestionare din perspectiva multidisciplinară. Cert este că fiecare dintre situații reușește să aducă sentimentul de împlinire profesională care îți reconfirmă permanent alegerea făcută”, detaliază avocatul.

                                          Citește și

→   Echipa de Capital Markets din cadrul POPESCU & Asociații asistă o companie importantă în pregătirea unui IPO și are mai mulți clienți care tatonează accesul în liga premium a BVB | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre mandatele cu impact pe piața de capital aflate în lucru, interesul companiilor pentru listare, dar și despre nevoia îmbunătățirii legislației din domeniu. Statul trebuie să se asigure că reglementările din legislația pieței de capital sunt aplicate unitar și eficient, spun avocatele


→ Firma de avocați Popescu & Asociații, multiplu premiată la Londra și la București. Gheorghe BUTA, Senior Partner: Multitudinea de premii recente, alături de toate rezultatele de până acum, reprezintă dovezi de prețuire a activității de zi cu zi, fiind meritul întregii noastre echipe




Proiecte multe, complexe și pline de provocări diverse


Analizând activitatea derulată pe tot parcursul anului trecut, se remarcă faptul că, uneori, cele mai mari provocări și mai complexe proiecte au rezultat din modul de aplicare și implementare a legislației care are nevoie de adaptări și actualizări la necesitățile existente în piață motiv pentru care, nu de puține ori, consultanții au interacționat cu autorități publice în scopul obținerii autorizațiilor, a acordurilor de mediu, ajungând până la situații în care au avut o contribuție pozitivă cu privire la interpretarea legislației în domeniu.

„Din perspectiva lucrativă, sunt multe tranzacții și proiecte care au marcat anul 2023, iar aici se poate aminti reușita din proiectul Park & Ride, asistența acordată în dezvoltarea parcurilor de specializare inteligentă sau a parcurilor fotovoltaice”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

De asemenea, în 2023, Popescu & Asociații a acordat asistență juridică pentru Idea Bank în procedura de asimilare a tuturor soluțiilor juridice și tehnice pentru introducerea conceptului de „servicii bancare digitale complete” pe piața bancară din România. Proiectul a fost extrem de ofertant din perspectiva juridică, fiind un proiect pilot pentru Europa de Est și solicitant totodată, întrucât soluțiile dezvoltate vor constitui adevărate ghiduri de bună practică pentru orice altă bancă care va dori să se dezvolte în această direcție.

În același timp, echipa oferă asistență juridică și reprezentare și în legătură cu procedurile de due diligence privind zona aferentă dezvoltării parcurilor industriale și parcurilor de specializare inteligentă în Maramureș. Serviciile juridice din acest proiect implică, pe lângă un efort susținut, o amplă activitate inovativă și imperativul unei organizări și coordonări eficiente care să asigure succesul proiectului în time frame-ul impus, ceea ce reprezintă bineînțeles un element de presiune suplimentar pentru client.

Totodată, constituie în continuare un focus permanent pentru clienți susținerea mediului alături de dezvoltarea strategiilor de gestionare a deșeurilor, în condiții de protecție a sănătății și mediului, astfel că avocații asistă clienți și în legătură cu aceste aspecte cu privire la care există atenție permanentă din partea autorităților statului, cu atât mai mult cu cât managementul deșeurilor constituie o preocupare constantă la nivelul UE și reprezintă un punct important din Tratatul de aderare.

Un proiect extrem de interesant este și cel în care traseul pentru legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni traversează o serie de proprietăți, printre care și cea aparținând celui mai important dealer de mașini de lux, reprezentanțele Ferrari și Aston Martin România.

În plus, echipa firmei de avocatură asistă clienți care activează în domeniul resurselor naturale de mai bine de 15 ani, în căutarea soluțiilor inovative pentru exploatarea resurselor în condiții de siguranță pentru mediul înconjurător, printre care se numără una dintre cele mai importante companii ce activează în domeniul metalurgiei. „Ne bucurăm să putem acorda asistența juridică necesară și întregul nostru suport în legătură cu o finanțare acordată filialei românești a grupului pentru extinderea unui proiect de valorificare a deșeurilor, în spiritul economiei circulare promovat de Uniunea Europeană. Un alt proiect interesant în care suntem implicați se referă la asistarea unei importante companii, cu capital românesc, în legătură cu îndeplinirea formalităților necesare pentru listarea companiei pe una dintre piețele administrate de Bursa de Valori București. Proiectul este unul special întrucât succesul listării la Bursa de Valori cu siguranță va influența întreaga industrie din domeniu. Proiectele sunt coordonate de avocații parteneri, dar desigur din echipele de proiect fac parte totodată și avocați seniori, respectiv avocați juniori, aceștia având astfel posibilitatea de a fi implicați în mandate complexe, învățând direct din practică, din cele mai provocatoare situații”, amintește Octavian POPESCU.

Datorită serviciilor oferite, Popescu & Asociații a reușit ca pe lângă clienții deja existenți să aducă în portofoliul firmei și clienți noi, care au solicitat sprijin juridic. „În dinamica economică ce caracterizează această perioadă numeroase domenii de activitate se confruntă cu provocarea constantă de a atrage clienți noi. Parteneriatele strategice, recomandările și networking-ul profesional oferă oportunități remarcabile în extinderea bazei de clienți. Recomandările de la clienții existenți sunt adevărata carte de vizită și conferă credibilitate profesionalismului echipei Popescu & Asociații. Ne mândrim cu numeroase proiecte în lucru și ne bucurăm că în fiecare an reușim să atragem noi clienți, fapt care ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură”, arată interlocutorul BizLawyer.

Avocatul precizează faptul că, în contextul așteptărilor tot mai mari atât din punct de vedere al promptitudinii, cât și din cel al calității serviciilor, atenția clienților, atât în relația cu echipele de avocați, cât și la modul general, a devenit tot mai amplă și mai agilă. „Reprezentanții companiilor cu care colaborăm recunosc valoarea adăugată a serviciilor juridice care combină nu doar expertiza de top, ci și un raport optim între valoarea onorariilor și beneficiile obținute. Companiile caută avocați care să ofere atât promptitudine, cât și acuratețe, alături de adaptabilitate permanentă. Toate acestea reprezintă elemente-cheie indispensabile pentru a putea gestiona eficient complexitatea proiectelor și a mediului legislativ. În plus, aceste elemente fundamentale, alături de alte caracteristici importante, trebuie să fie întotdeauna coroborate cu standarde impecabile de confidențialitate, o cerință intrinsecă în orice colaborare juridică și în menținerea încrederii reciproce. În definitiv, viziunea reciprocă aplicată încă de la început și menținută pe tot parcursul relației de colaborare poate reprezenta acel element diferențiator între succesul unui parteneriat și întreruperea colaborării”, explică liderul Popescu & Asociații.

În ceea ce privește presiunea pe onorarii, aceasta este constantă și are aptitudinea de a genera, pe termen scurt, o presiune pe calitate. Din punctul de vedere al specialiștilor Popescu & Asociații, pe parcursul anului 2024, structura onorariilor avocaților din România va continua să se adapteze la dinamica pieței juridice, reflectând atât nevoile clienților, cât și nevoile profesionale ale avocaților.  „Onorariile fixe oferă predictibilitate clienților pentru servicii juridice standardizate, dar sub presiunea discuției despre onorarii, sunt multe firme care adoptă strategii flexibile, inclusiv implementarea ratelor orare mixte, care combină un tarif standard cu elemente variabile, în funcție de complexitatea proiectului și desigur în funcție de rezultate și impact. Onorariile de succes își mențin cota aferentă, în special în cazul proiectelor dificile, unde remunerația avocaților este suplimentată pentru ipoteza obținerii unor rezultate pozitive concrete. În acest fel, există o paletă largă de a alege modelul de onorariu care răspunde cel mai bine nevoilor și așteptărilor clienților lor, asigurând o colaborare eficientă pentru ambele părți. Sigur că a existat și întotdeauna va exista o presiune pe onorarii, însă un act avocațial de calitate vine și cu onorariul pe măsură. Mai exact, putem considera că ‘you get what you pay for’. Clientul nu se poate aștepta la o asistență juridică performantă pentru care plătește mai puțin decât ar costa carburantul, de exemplu. Așa ceva nu este nici rezonabil, nici serios. A devenit deja tradițional ca anumite societăți de avocatură să practice onorarii de dumping, din dorința de a pătrunde pe o nouă piață sau de a crea volum, dar categoric aceasta nu reprezintă strategia Popescu & Asociații sau direcția noastră de business”, comentează Octavian POPESCU.

--------------------------------------------------------------------------------------

2024 | Pilonii principali: investiția în oameni, în tehnologie și extinderea portofoliului de clienți

Firma de avocatura își va continua și anul acesta dezvoltarea. Octavian POPESCU este de părere că managementul eficient al unei organizații depinde de capacitatea de a se adapta și a se dezvolta în concordanță cu cerințele dinamice ale mediului de afaceri. „Pentru anul 2024, principalele obiective ale managementului Popescu & Asociații rămân strâns legate de trei piloni centrali: investiția în oameni; investiția în tehnologie pentru a ne adapta în mod continuu procesului de digitalizare, tendințelor pieței și nevoilor clienților și extinderea portofoliului de clienți”, punctează liderul Popescu & Asociații.

În opinia sa, investiția în oameni reprezintă fundamentul oricărei organizații de succes, iar pentru managementul Popescu & Asociatii rămâne o preocupare prioritară. Alocarea resurselor pentru dezvoltarea competențelor, susținerea performanței și crearea unui mediu de lucru motivant sunt esențiale pentru a asigura creșterea și adaptabilitatea echipei.

„Investiția în echipă trebuie să rămână un obiectiv-cheie care are cel mai important rol în activitatea curentă și care contribuie la succesul companiei și la rezultatele așteptate de clienți. De asemenea, investind permanent în oameni, oferindu-le suportul necesar, alături de dorința lor de a progresa, aceștia sunt pregătiți pentru aproape orice provocare, mai ales că ultimii ani ne-au demonstrat că schimbările și ritmul alert fac parte din viața noastră a tuturor. În plus, adaptabilitatea și învățarea permanentă te ajută să găsești cele mai bune soluții și chiar oportunități într-un mediu dinamic, în continuă schimbare”, susține interlocutorul BizLawyer.

De asemenea, firma își menține interesul pentru digitalizare ținând cont, pe de o parte, de evoluția tehnologiei, de programele care le sunt utile avocaților nu doar în activitatea juridică, ci și în cea administrativă, iar pe de altă parte - de presiunea de a rămâne competitivi, de a eficientiza activitatea, căutând soluții pentru sarcinile care pot fi înlocuite parțial sau îmbunătățite, cu ajutorul tehnologiei, oferind răspunsuri mai prompt, găsind soluții mai rapid, dar fără a pierde din calitate.

„Menținerea și extinderea portofoliului de clienți necesită o abordare strategică și orientată spre viitor. Prin inovare și adaptare la nevoile, în continuă schimbare, ale pieței continuăm să investim în parteneriate durabile cu clienții existenți, în timp ce explorăm noi oportunități pentru a atrage în portofoliu și alte companii, inclusiv din afara granițelor. În 2024 aniversăm cinci ani de la înființare, iar aceste obiective nu doar că ne vor ghida în cadrul strategiei noastre, ci ne vor ajuta să avem un impact pozitiv asupra tinerilor, asupra clienților și asupra mediului de afaceri în general”, mai spune Octavian POPESCU.

--------------------------------------------------------------------------------------

                                        Citește și

→   Investitorii din domeniul energiei și resurselor naturale urmăresc realizarea unor proiecte foarte mari, cu finanțări semnificative, spun avocații firmei Popescu & Asociații. În aceste condiții, Departamentul de Energie a înregistrat o creștere exponențială a ratei de facturare și încasare depășind, anul trecut, 30% din cifra de afaceri a societății | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre magnitudinea transformărilor din acest sector, proiectele provocatoare și modul în care sunt asistați clienții

→   Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență




Tendințele anului: provocări, dar și semne pozitive

În ceea ce privește anul care abia a început, interlocutorul BizLawyer consideră că apetitul investițional al clienților va demonstra o tendință robustă de extindere, atât la nivel intern, în regiuni cu potențial, cât și în afara granițelor țării. „Această dinamică este susținută de o consolidare prudentă în sectoare-cheie, pe fondul unui context economic și geopolitic încă incert, în continuă schimbare. Achizițiile noi evidențiază dorința și strategia companiilor de a se adapta la realitățile piețelor globale, în timp ce focusul pe inovație, eficiență și sustenabilitate este tot mai accentuat. Legislația, unul dintre motoarele esențiale ce reglementează ritmul investițional, contribuie semnificativ la configurarea oportunităților de afaceri, iar România se poziționează ca un pol de stabilitate și creștere, atractiv pentru fonduri de investiții și corporații în căutare de noi piețe. Clienții sunt interesați în continuare de partea de compliance, implementarea procedurilor de lucru, stabilirea și adaptarea unor politici interne în acord cu legislația. În funcție de industrie, cât și de analizele realizate și, bineînțeles, de obiectivele setate pentru 2024 și pentru următorii ani, o parte din clienți vizează doar consolidarea activitățății existente, în timp ce unele companii țintesc extinderea, fie la nivel național, fie chiar în afara granițelor. Un exemplu concret și relevant însă poate fi dat în ceea ce privește interesul tot mai crescut de inițiere și dezvoltare a investițiilor pe partea de „reconstrucție a Ucrainei”, unde foarte mulți dintre actorii economici cu care lucrăm și-au orientat atenția și au demarat diverse investiții în zona de logistică, cybersecurity, IT, defence, dar și alte domenii. Este semnificativ mai confortabil din partea oricărui investitor să dezvolte orice linie nouă de business legată de procesul de reconstrucție al Ucrainei, însă în România, sub protecția reglementărilor Uniunii Europene și a securității furnizate de interiorul granițelor NATO. Prin urmare, estimarea este că aceste investiții vor continua să crească în 2024, dar și în viitor”, își argumentează Octavian POPESCU punctul de vedere.

Pe agenda marilor companii rămâne preocuparea majoră față de mediu, iar această preocupare înseamnă investiții pe termen mediu și lung în proiecte de energie verde, în proiecte sustenabile, de economie circulară etc.

De asemenea, proiecte vaste de infrastructură, regenerare urbană, tehnologie sau dezvoltare durabilă sunt în curs de desfășurare sau urmează a fi demarate. Avocatul apreciază că numărul acestora va fi în creștere în anii următori, dat fiind impactul major al lor, deschizând noi oportunități și perspective ample pentru un viitor sustenabil.

În opinia sa, pe fondul unui cadru regional și global marcat de crize repetate și impredictibilitate în majoritatea domeniilor, România se îndreaptă în 2024 cu o serie de provocări, dar și cu semne pozitive care ar putea marca direcții de îmbunătățire. „Mersul poticnit al economiei, influențat puternic de turbulențele internaționale, este și va rămâne una dintre principalele preocupări atât pentru mediul privat, pentru instituțiile României, ale Uniunii Europene, cât și pentru fiecare  cetățean în parte. Din perspectiva politică într-adevăr anul 2024 este unul interesant prin raportare la numărul alegerilor care vor avea loc în România, însă cred că acest aspect trebuie privit într-un context mai larg și nu de îngrijorat. De exemplu, tot în 2024 se va alege și viitorul Parlament European, iar alegeri vor fi și în Portugalia, Lituania, Belgia, Croația, Austria, Finlanda, Germania, Slovacia, Cehia, Lituania și inclusiv în SUA. Este deci oarecum normal ca într-un astfel de context politic local, regional și internațional să fie influențate și economia, și investițiile, creându-se un anumit grad de incertitudine în ceea ce privește stabilitatea și predictibilitatea necesare pentru un climat investițional sănătos, însă nu văd acest aspect ca pe un factor puternic destabilizator”, susține Octavian POPESCU.

O altă problemă care rămâne de actualitate este accesul la resursa umană calificată, în special în anumite sectoare de activitate. Datele demografice, concurența pentru talente și migrația forței de muncă exacerbează dificultățile unor companii de a-și menține sau de a-și extinde echipele. Cu toate acestea, există și semne pozitive privind inițiativele de educație și formare, stagiile de practică desfășurate de tot mai multe companii, inclusiv de către firma Popescu & Asociații. Toate instrumentele, puse la dispoziția studenților și a tinerilor absolvenți, au un impact foarte puternic asupra nivelului de pregătire profesională, contribuind astfel la o mai bună adaptabilitate a tinerilor pe piața muncii.

„În ciuda impredictibilității din aproape toate zonele de activitate, de la evoluții geopolitice până la schimbările climatice, considerăm că România dispune de potențialul de a face față tuturor provocărilor. Prin politici bine gândite, investiții în infrastructura de calitate și o cât mai bună colaborare între mediul public și cel privat, putem transforma incertitudinile în oportunități de creștere și dezvoltare. Dar este esențial ca fiecare proiect și fiecare reglementare să fie bine analizate, reflectând strategii pe termen lung și o traiectorie sustenabilă”, punctează avocatul.

De altfel, anul 2024 va marca o serie de transformări semnificative pe piața românească, influențate de dinamica evoluției economiei la nivel național, regional și internațional. În contextul unei instabilități globale, România se diferențiază printr-o serie de schimbări legislative care promit să reconfigureze peisajul de afaceri.

„Oportunități însemnate se profilează în continuare în domenii emergente, precum investițiile în energia verde/regenerabilă sau tehnologie. Noutățile legislative susțin inovațiile și extinderea sectorului antreprenorial, promițând facilitarea accesului la finanțări și stimularea creșterii pe termen lung. Este de la sine înțeles că procesul de reconstrucție al Ucrainei a început deja independent de finalizarea sau nu a conflictului și participarea la acest proces reprezintă prin ea însăși o oportunitate enormă pentru toți actorii economici interesați. La polul opus, alte segmente de activitate au întâmpinat și cel mai probabil vor continua să se confrunte cu diverse dificultăți, fiind nevoite să se adapteze rapid la noile exigențe ale pieței. Inevitabilele probleme ce țin de piața forței de muncă au marcat un echilibru fragil între cerere și ofertă, determinând companiile să reconsidere strategiile de recrutare și retenție a talentelor. Astfel, adaptarea la un mediu concurențial acerb și la așteptările, tot mai sofisticate ale angajaților, a devenit esențială. Piața avocaturii românești este matură, fiind marcată de o concurență intensă, iar casele de avocatură existente își extind în mod continuu ariile de practică și calitatea serviciilor oferite. În plus, cu o clientelă tot mai informată și datorită proiectelor complexe, industria juridică trebuie să inoveze și să se adapteze în permanență, pentru a rămâne competitivă. În concluzie, evoluția pieței în România este în continuare dinamică, reflectând realitățile socio-economice și direcțiile de dezvoltare prioritare pentru anii ce urmează”, concluzionează Managing Partnerul Popescu & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 255 / 1862
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...