ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de Real Estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede, spun avocații NNDKP din această arie de practică, evidențiată în ‘ Tier 1’ de ghidurile juridice internaționale | Noile tendințe din industrie, analizate de Vlad Tănase, Partener: Chiar dacă băncile au devenit mai selective, există o multitudine de surse de finanțare. Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează. Interes mare pentru proiectele din sectorul regenerabilelor și agricultură

22 Martie 2023   |   Ștefania Enache

O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase, Partener NNDKP

 
 
Sectorul imobiliar din România nu a dat semne de îngrijorare. Totuși, se observă o abordare mai precaută și o analiză mai atentă a proiectelor pentru care se va începe dezvoltarea și o încetinire a proiectelor așa-zis speculative, cele pentru care nu este luat în calcul un client final. Vlad Tănase, Partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), menționează că pe piață se remarcă și investitori care privesc cu scepticism blocajul existent în procedurile de autorizare la nivelul Capitalei și care pare că se extinde și la alte orașe.„Schimbarea condițiilor de construire față de momentul achiziției duce la o șubrezire a încrederii mult mai accentuate decât la o dificultate de finanțare pentru care de obicei se găsesc soluții”, atrage atenția avocatul.


O analiză a evoluției practicii de Real Estate & Construction din cadrul NNDKP oferă o imagine elocvență a acestei industrii, firma de avocatură fiind implicată în proiecte care țin de toate zonele acestui sector complex.

Vlad Tănase arată faptul că piața real estate evoluează constant și se adaptează extrem de repede. Din acest motiv, se poate observa din ce în ce mai mult un mix de surse de finanțare (emisiuni de bond-uri, inclusiv green bonds, în combinație cu finanțări, combinări de portofolii pentru a face finanțări mai atractive – cash generating assests împreună cu asset-uri mai puțin performante etc.). „Există o multitudine de surse de finanțare, iar băncile probabil au devenit puțin mai selective cu proiectele finanțate sau refinanțate, dar asset-urile cu o poziționare bună și un grad de ocupare adecvat nu ar trebui să întâmpine probleme majore la finanțare/refinanțare”, explică avocatul.

Piața de office continuă să fie activă

În ceea ce privește piața de office, în mod tradițional, echipa NNDKP a asistat, în ultimele 12 luni, foarte mulți jucători activi în acest domeniu. Avocații au fost alături de ei pe parcursul tuturor etapelor unei tranzacții, de la dezvoltare de  proiect (due diligence, achiziție teren, închiriere) până la exit, activitatea consultanților continuând în aceleași linii în funcție de stadiul efectiv al proiectului.

Vlad Tănase amintește faptul că piața de închirieri de office a fost efervescentă și spațiile bine poziționate cu specificații tehnice corespunzătoare au fost și vor rămâne la mare căutare.

„Rata de neocupare a birourilor nu este atât de mare pe cât se vehiculează, fiind corelată cu orașul, clădirile de birouri și zona în care acestea se află. Proiectele situate în zone foarte bune sunt în continuare căutate și au un grad foarte mare de ocupare, în timp ce proiectele în zone mai greu accesibile sau care nu au specificații de top întâmpină uneori dificultăți. E important de menționat însă că sunt încă orașe în care există în continuare o nevoie acută de spații noi de birouri, iar construirea de birouri noi a încetinit astfel încât estimăm că vom avea o creștere a cererii pentru spațiile existente. Dacă au existat amânări, acestea s-au manifestat mai degrabă la începutul pandemiei când exista un grad mare de incertitudine, dar nu credem că mai este cazul în momentul actual”, detaliază specialistul.
Noile tendințe în industrie

De asemenea, firma de avocatură a mizat pe proiecte de logistică/industriale încă de dinaintea dezvoltării efervescente din ultimii ani, echipa axată pe tranzacții imobiliare având în portofoliu mandate de amploare încă de la începutul anilor 2000.

Anul trecut, avocații NNDKP au fost implicați preponderent pe buy-side, clienții firmei achiziționând proiecte operaționale sau terenuri pentru dezvoltări industriale. „În egală măsură, am continuat să acordăm asistență în mod activ  în proiecte de industrial/logistic sale and lease back și am adăugat în portofoliu clienți noi, sprijinindu-i în numeroase turn key projects (în special în zona de producție) dezvoltate în parcuri industriale”, completează Partenerul NNDKP.

Interlocutorul BizLawyer este de părere că piața de retail în România și în regiune, în special în orașele secundare, se va concentra din ce în ce mai mult pe retail park-uri și strip mall-uri, acestea fiind conceptele la mare căutare în special pentru că presupun costuri de dezvoltare mai mici și un număr mai redus de retaileri cu care se negociază închirierea spațiilor dezvoltate. „Orice proiect de retail crește interesul pentru clădirile rezidențiale din proximitate din motive lesne de înțeles și încă este un mix neexploatat la maximum cu potențial mare de creștere în viitor”, apreciază avocatul.

Având în vedere vasta experiență pe care NNDKP o are pe piața locală și regională, avocații firmei s-au implicat încă din anii 2000 în proiecte care vizau sectorul regenerabilelor.

În momentul actual, în practica de zi cu zi, se evidențiază revirimentul acestui segment datorită politicilor implementate la nivelul Uniunii Europene. Astfel că specialiștii NNDKP sunt implicați în numeroase proiecte eoliene, solare și de hidrogen. „Am putea spune că proiectele de energie eoliană și solară au ponderea majoritară cu mențiunea că durează mult mai mult procedura de autorizare, construcție și punere în funcțiune a unui proiect eolian față de unul solar”, precizează Vlad Tănase.

Un alt sector de interes pentru investitori este cel care vizează achiziția sau arendarea de terenuri cu scopul de a dezvolta proiecte în Energie sau Agricultură.

Legislația în acest domeniu a suferit destul de multe schimbări, fapt ce a generat o cerere crescută pentru servicii juridice și creșterea în complexitate a tranzacțiilor în care echipa NNDKP și-a asistat clienții. „Din ce în ce mai mulți dintre aceștia aleg o abordare mixtă între agricultură și energie regenerabilă (spre exemplu conceptele de agri-solar). Am fost alături de clienții noștri, în special de aceia care sunt susținuți de fonduri de investiții pentru a face o evaluarea juridică practică (beneficiind de experiența noastră de business) și validarea deciziilor de business din punct de vedere juridic”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

Majoritatea proiectelor de real estate în care avocații NNDKP acordă asistență juridică au componenta de permitting, de la cele de office, industriale și de retail până la energie regenerabilă. „Complexitatea permitting-ului este dată de legislația complexă și deseori necorelată și de interpretările autorităților centrale sau locale chemate să le aplice. Noi suntem alături de clienții noștri și îi sprijinim în toate demersurile ce presupun înțelegerea legislației și a practicilor autorităților și venim în întâmpinarea lor cu soluții concrete, aplicate, pentru evitarea riscurilor din punct de vedere juridic”, punctează Vlad Tănase.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.NNDKP, ”market-leading firm” în directoarele internaționale de profil


Practica de Real Estate a firmei NNDKP este evidențiată în prima bandă a performanței profesionale de către directoarele juridice internaționale. Chambers & Partners notează în ediția europeană că Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este lider de piață în acest sector și se ocupă de un spectru larg de mandate imobiliare interne și internaționale. ”Firma de avocatură demonstrează o forță notabilă în consilierea unor proiecte de dezvoltare imobiliară, procese complexe de due diligence în achiziția de proprietăți și cesionarea activelor imobiliare. Firma asistă clienți multinaționali care doresc să se stabilească în România”, se arată în ultima ediție a Chambers Europe.

Unul dintre clienții intervievați de echipa de research a afirmat că ‘Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este cea mai bună firmă de avocatură din România’ și a apreciat că ‘resursele și serviciile sunt uimitoare’. 

Ghidul juridic îl evidențiază și pe partenerul Vlad Tănase, despre care un client a spus că ”are bune abilități de analiză și cântărește toate aspectele unei probleme pentru a oferi soluții constructive. Cu el alături, suntem încrezători că interesele noastre sunt cel mai bine reprezentate”.

NNDKP este in prima linie și în ultima ediție a ghidului juridic Legal 500, care susține că firma are o practică imobiliară multidisciplinară „remarcabilă” cu o „înțelegere profesională profundă a problemelor juridice cu care se confruntă”.

Ghidul juridic notează că echipa are un pedigree bun în mai multe clase cheie de active, inclusiv birouri, rezidențial, retail, industrial, logistică și ospitalitate, care include consiliere tranzacțională și de reglementare pentru dezvoltatori, locatori și investitori.

Ioana Niculeasa conduce echipa care este lider de piață și îl include pe partenerul Vlad Tanase. Acesta nu este doar un consultant excelent, ci și un litigator de excepție”, mai arată Legal 500.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 1358
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...