PNSA, firmă cu numeroase work-stream-uri specializate în M&A, recunoscută pentru cea mai puternică practică tranzacțională din România, s-a implicat anul trecut în peste 20 de deal-uri, cu o valoare totală de cca. 1 mld. E | Florian Nițu, Managing Partner: Cel mai bun ‘client developer’ este munca bine făcută, cu onestitate și pragmatism. Avocații vor trebui să lucreze tranzacții în structurări alternative, pe calendare și mai strânse. Contează și mai mult acela care are credibilitatea că poate închide deal-ul și este apt să o facă mai repede decât competiția
27 Februarie 2022
Ștefania EnacheCele mai importante tranzacții ale anului 2022 vor apărea pe piața imobiliară, dar și în energie și telecom. Aceste industrii au toate șansele să genereze afaceri „vedetă” în segmentul de M&A din România, este de părere Florian Nițu.
Florian Nitu, Managing Partner al casei de avocatură Popovici Nitu Stoica & Asociatii |
România a fost anul trecut în vizorul investitorilor strategici, piața de M&A de la noi din țară înregistrând un număr semnificativ de tranzacții și achiziții importante.Trendul acesta va continua și în 2022, an despre care Florian Nițu, Managing Partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (PNSA), spune că va aduce recorduri semnificative în ceea ce privește segmentul tranzacțional.„Vom avea tranzacţii mari în sectoare precum imobiliare şi energie sau telecom. În domeniul tehnologiei și numărul tranzacțiilor va fi semnificativ, în general, pentru că există interes și capital notabil în zona fondurilor de investiţii de tip growth.Piaţa imobiliară va cunoaşte o și mai mare efervescenţă și sunt toate premisele ca anul acesta piaţa să vadă mai multe tranzacţii de 100 de milioane euro plus față de anul trecut.Dar vedetele în tranzacții ar putea apărea în sectorul energetic, chiar și în zona de regenerabile unde sunt condiții pentru portfolio deals de mari dimensiuni. În fine, va continua consolidarea sectorului de telecomunicații prin achiziții și fuziuni”, punctează coordonatorul casei de avocatură.
Cele mai importante tranzacții ale anului 2022 vor apărea pe piața imobiliară, dar și în energie și telecom. Aceste industrii au toate șansele să genereze afaceri „vedetă” în segmentul de M&A din România.
Există însă o serie de factori care vor influența major evoluția acestui tip de proiecte. Unul dintre cei mai importanți dintre aceștia ține de modul în care va evolua economia la nivel mondial. De asemenea, rolul echipelor de avocați implicate în procesele de tranzacții și achiziții va crește și mai mult, succesul unui proiect de M&A depinzând major de rapiditatea cu care consultantul lucrează și oferă soluții.
Florian Nițu indică în categoria marilor provocări ale anului 2022 gradul mare de incertitudine cu privire la evoluția puseului inflaționist global, care alertează semnificativ dinamica tranzacțiilor. „Avocații vor trebui să lucreze tranzacții în structurări alternative, pe calendare și mai strânse. Distribuția profund inegală a beneficiilor revenirii economice – creșteri de plus 10% p.a. în anumite sectoare și de minus 10% p.a. în altele – aduce deja investiții de „diversificare” risc trans-sectoriale. În două cuvinte, contează și mai mult acela care are credibilitatea că poate închide deal-ul și este apt să o facă mai repede decât competiția”, explică expertul intervievat de BizLawyer.
Multe tranzacții majore poartă semnătura profesioniștilor PNSA
Casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii este recunoscută atât local, cât și internațional, ca având cea mai mare practică tranzacțională din România. Echipa este cea care o diferențiază de restul competitorilor, PNSA reușind, încă de la fondarea sa, să construiască o structură care funcționează ca un întreg.
Anul trecut, echipa de Corporate/M&A de la PNSA a asistat un amplu portofoliu de clienți, atât antreprenori locali, cât și fonduri de investiții, investitori strategici, companii din domeniul imobiliar și al construcțiilor. Avocații s-au implicat în peste 20 de tranzacții de M&A, cu o valoare totală de aproximativ un miliard de euro.
„După cunoștința noastră, operăm cea mai mare practică tranzacțională din piață, sunt cel puțin șase work-stream-uri specializate în M&A, după sectoare economice, dar și după tipul tranzacției (investiție seed, growth sau de preluare, work-out sau consolidare etc.), cât și după profilul vânzătorului sau achizitorului – strategic, de portofoliu, instituțional, antreprenor. În esență ne ghidăm după principiul potrivit căruia cel mai bun „client developer” este munca bine făcută, cu onestitate și pragmatism”, subliniază Florian Nițu.
2021 a fost caracterizat ca fiind cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată, iar proiectele din România confirmă și ele acest lucru.
Multe dintre aceste tranzacții majore pentru țara noastră poartă semnătura profesioniștilor PNSA.
De exemplu, experții casei de avocatură au asistat Orange cu privire la achiziția pachetului majoritar din acțiunile Telekom Romania Communications.
De asemenea, au consiliat Pavăl Holding, vehiculul de investiții controlat de fondatorii Dedeman, cu privire la achiziția proiectului de birouri Dacia One dezvoltat de Grupul ATENOR. Avocații PNSA au fost alături și de Grupul Duraziv cu privire la vânzarea către Saint-Gobain și au asistat Augsburg International cu privire la vânzarea pachetului majoritar de acțiuni către SAG.
Echipa de M&A de la PNSA a primit de la Ameropa încă un mandat, de această dată cu privire la achiziții de participații suplimentare în Promat Comimpex și Agroind Cauaceu.
În plus, a fost lângă Oresa, în achiziția fostului centru comercial Armonia Arad de la Immofinanz. Avocații au mai asistat Grupul Hexagon cu privire la o serie de tranzacții imobiliare cu GSK/Ferrosan, Kaufland și Lidl.
Tot echipa PNSA i-a oferit lui David Neacșu consiliere de specialitate în legătură cu vânzarea afacerii Himalaya; dar a fost și lângă Redport și Mobexpert într-o serie de achiziții imobiliare. Avocații au asistat și ERES & Mercury Development cu privire la achiziția activelor Rafinăriei Astra Romana de la New Century Holding.
Succesul unui proiect M&A depinde de avocații implicați
Managing Partner-ul PNSA amintește faptul că, de acum, piața asistenței juridice din România este una matură, iar din punct de vedere competitiv este una „a clienților”. „Fragmentarea accelerată a ofertei de asistență, în multe cazuri marcată de o politică agresivă de discount, a coborât semnificativ nivelul onorariului mediu în tranzacții. Nu credem că aceste rate orare pot fi comprimate și mai mult fără consecințe în calitatea serviciului avocațial. O tendință tot mai vizibilă, cumva de compensare a procesului de comprimare a ratelor orare, este aceea a ‘primei de tranzacție’ finalizate cu succes”, precizează avocatul.
Succesul unui proiect de M&A depinde major de echipa de avocați implicată, din acest motiv este vital să se lucreze cu firme de consultanță care pot acoperi toată gama de servicii juridice.
PNSA este o firmă integrată, care acoperă toate specialitățile de asistență juridică, prin intermediul unor grupuri de practică sau work-stream-uri. Casa de avocatură lucrează astăzi în 23 de work-stream-uri, fiecare cu minim 3 avocați, unele cu 15 avocați sau mai mulți chiar.
„Un avocat PNSA lucrează în general în 2-3 work-stream-uri, într-o structură elastică bazată pe gruparea specialităților și legal project management. În principiu, pentru că facem minimum 20 de tranzacții pe an, fiecare avocat PNSA este implicat cel puțin într-o tranzacție, cel puțin într-o etapă a acesteia, în funcție de specializare sau secvențiere. Mulți avocați asociați sau colaboratori seniori în PNSA pot asuma rol de „transaction manager”, iar cea mai bună distribuire se face după natura tranzacției, senioritatea și expertiza avocaților. Avem tranzacții executate în echipă de 3-4 avocați și tranzacții executate cu 30 de avocați implicați, pentru că sunt procese complexe de due diligence, sunt proiecte a căror structurare și implementare cer implicarea majorității work-stream-urilor”, detaliază Florian Nițu.
Avocatura de business este o muncă de echipă, iar reușitele depind în mare măsură de modul în care firmele știu să-și sudeze aceste echipe. Avocatul de business nu este „un lup singuratic”, nu acționează singur și nu poate acoperi toate detaliile unui proiect de achiziții și fuziuni. „Popovici Nițu Stoica & Asociații este o firmă integrată, iar elementul diferențiator fundamental este echipa. În documentele noastre fondatoare am reținut în primul rând că noi, PNSA, suntem în poziția să oferim mai mult decât asistență juridică pentru că echipa noastră ne face diferiți – as our people make us different we offer more than just expertise”, a subliniat Florian Nițu.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 851 / 1862 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...