
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
01 Februarie 2023
Ștefania EnacheClienții își doresc în continuare să obțină onorarii cât mai competitive, pentru avocați experimentați în domeniul relevant. ”Simpla oferire de onorarii mici nu este considerată suficientă/determinantă pentru clienții care au nevoie de tipul de servicii juridice pe care îl oferim”, spune Sorin Mitel.
![]() |
Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociatii |
După o perioadă dificilă în care măsurile necesare combaterii crizei COVID au avut un cuvânt greu de spus pentru economiile lumii, anul 2022 a fost unul în care jucătorii din zona de business au parcurs o parte importantă din drumul către revenirea la normalitatea post-pandemică. Sorin Mitel, Senior Partner al firmei Mitel & Asociații, caracterizează anul care tocmai s-a încheiat ca fiind o perioadă în care economia a încercat să absoarbă efectele măsurilor (inclusiv monetare) din pandemie, în condițiile războiului din vecinatate.„Prin urmare, a fost o perioadă de observare a efectelor negative provocate de aceste elemente și de încercare de contracarare a acestora, cu mijloacele inegale pe care le avem la dispoziție”, punctează avocatul.
Într-o perioadă delicată pentru majoritatea sectoarelor economice, avocații de la Mitel & Asociații și-au desfășurat activitatea în linia specifică firmei, iar grosul încasărilor au venit din ariile de practică M & A și Corporate, precum și din consultanța day-to-day acordată clienților pe diverse alte domenii (Employment, Procurement etc). De asemenea, o pondere importantă din veniturile firmei provin în continuare din domeniul Real Estate și Litigation.
Obiectivul principal al casei de avocatură în anul 2022 a fost acela de a veni în întâmpinarea clienților cu servicii mulate perfect pe problemele specifice contextului actual.
Proiectele care i-au ținut ocupați pe avocați
Iar această abordare a fost una câștigătoare, echipa de experți Mitel & Asociații fiind implicată într-un număr important de proiecte relevante pentru economia regională.
De exemplu, avocații Mitel & Asociații au asistat grupul american Lear Corporation, lider mondial în domeniul tehnologiei auto, în tranzacția prin care a preluat integral participația deținută de acționarii români în firma Thagora Technology, specializată în soluții de automatizare pentru fabricarea tapițeriei și interioarelor auto din piele.
În anul 2022, activitatea Departamentului de Real Estate fost concentrată atât pe finalizarea procesului de restructurare a land-bank-ului Immofinanz AG, cât și pe proiecte noi de achiziții și dezvoltări în segmentul rezidențial, retail și agricol.
De asemenea, casa de avocatură a asistat dezvoltatorul ONE în achiziția unei importante clădiri de birouri în zona de nord a Capitalei și a început negocierile unei tranzacții imobiliare semificative pentru un proiect major în zona de nord a Bucureștiului, cu o valoarea de peste 500 milioane de euro.
Și Departamentul de litigii s-a remarcat prin închiderea cu succes, în anul care tocmai s-a încheiat, a unor proceduri litigioase cu impact de zeci de milioane euro în patrimoniul respectivilor clienți.
Rată de retenție de aproximativ 85%, anul trecut.
În această perioadă instabilă, Mitel & Asociații a continuat să folosească, în multe cazuri, sistemul ratelor orare mixte. Totuși, ponderea ratelor blended a crescut simțitor. De asemenea, pentru unele dosare în care se poate defini suficient de clar volumul de muncă, casa de avocatură a folosit și onorarii fixe. „Am practicat sistemul onorariilor de succes mai ales în cazul unor dosare litigioase specifice (dublate de onorarii de preluare)”, arată Sorin Mitel.
În ceea ce privește cerințele clienților, liderul Mitel & Asociații spune că nu a sesizat o diferență în 2022. „În continuare clienții doresc să obțină oferte cât mai avantajoase, respectiv onorarii cât mai competitive, pentru avocați experimentați în domeniul relevant. Simpla oferire de onorarii mici nu este considerată suficientă/determinantă pentru clienții care au nevoie de tipul de servicii juridice pe care îl oferim”, susține interlocutorul BizLawyer.
Mitel & Asociații este o firmă care bazează pe echipă, de aceea a implementat, încă de la înființarea casei de avocatură, o politică organizațională menită să meațină stabilitatea acesteia. „În 2022 am avut o rată de retenție de aproximativ 85%, pe care dorim să o conservăm/să o îmbunătățim în acest an. Firma are 30 de avocați și la acest moment suntem în echilibru. Intenționăm așadar să păstrăm aceeași talie în 2023. Dacă ne vom despărți de cineva, vom încerca să recrutăm pentru a acoperi pozițiile vacante. Preocuparea noastră este ca toți cei care își desfășoară activitatea în firma noastră, ca avocați sau în alte poziții, să aibă venituri cât mai bune, raportat la activitatea depusă, să aibă confortul că sunt într-o colaborare pe termen lung, alături de oameni care se preocupă de viitor, care să le confere condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea și a-și împlini nevoile și dorințele. Criteriile de evaluare în cazul avocaților diferă în funcție de senioritatea și poziția acestora în profesie/firma. De exemplu, unui proaspăt stagiar i se cere să dea dovadă de o bună bază teoretică, însușirea competențelor de bază, dorința de a progresa și putere de muncă, în vreme ce de la un avocat senior se așteaptă, după caz, să înțeleagă foarte bine așteptările clienților, precum și ale colegilor cu care lucrează în echipă, să poată să analizeze eficient o speță pentru care trebuie să decidă strategia propusă clientului etc. Recrutarea/începerea unei colaborări este un proces simplu atunci când cele două părți au aceeași viziune despre profesie și au așteptări comune de la viitoarea conlucrare. Încercăm ca, de regulă, să cooptăm astfel de oameni – și de cele mai multe ori reușim. Când nu, încercăm în continuare”, precizează avocatul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Atenție pe valorificarea tuturor oportunităților care apar
Pentru 2023, Mitel & Asociații și-a propus să continue în aceeași linie, obiectivul principal al firmei fiind acela de valorificare optimă a tuturor oportunităților care apar. „Aceasta va fi garanția obținerii celui mai bun posibil rezultat. Dincolo de acest țel, vom păstra în continuare atenția asupra stabilității echipei și asupra controlului costurilor. Credem că economia României (respectiv profesia noastră) a ajuns la o oarecare maturitate, care face ca o creștere reală de doi digiți să fie mai greu de atins (desigur, dacă dam deoparte inflația post-pandemică, care nu se manifestă și în onorariile avocațiale, ci mai curând în costurile pe care le suportăm)”, este de părere Sorin Mitel.
Fondatorul Mitel & Asociații subliniază faptul că se observă în piață o mobilitate destul de mare a clienților. „În ciuda climatului destul de incert, aceștia par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont, astfel încât tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Credem că, odată stabilizată problema prețului utilităților, firmele nu au alternativă și trebuie să facă afaceri în acest mediu de echilibru instabil. Prin urmare, credem că oportunitățile de afaceri vor exista – nu la nivelul pre-pandemic, dar aceea apare acum ca o altă eră – astfel încât ce va face diferența este cine va fi mai concentrat și mai dispus să lucreze pentru a valorifica acele oportunități”, a conchis avocatul intervievat de BizLawyer.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 67 / 1358 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...