ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Primii pași în profesie | De vorbă cu Andrei Constantin, locul al doilea la examenul de admitere în avocatură în 2023: Am ales CMS datorită oamenilor profesioniști pe care i-am cunoscut și modului de lucru, dar am mai avut în vedere și renumele firmei, precum și notorietatea cauzelor și a clienților. Primirea a fost una foarte călduroasă, iar așteptările mi-au fost confirmate

15 Februarie 2024   |   Ștefania Enache

Andrei a simțit încă de la primul contact cu echipa CMS că aici vrea să lucreze, astfel că hotărârea sa, după absolvire, a fost una firească.

 
 
Valoroșii profesioniști care fac parte din echipă, modul de lucru promovat la nivelul organizației, dar și notorietatea cauzelor și clienților din portofoliul firmei de avocatură, au fost principalele criterii care l-au determinat pe Andrei Constantin să-și înceapă drumul în carieră în cadrul biroului CMS din București. Tânărul avocat a intrat pentru prima dată în contact cu angajatorul său în tipul stagiului obligatoriu de practică pe care l-a efectuat în facultate, iar experiența de atunci l-a convins să ia în calcul posibilitatea de a face parte din această echipă alături de care a simțit că poate evolua. Odată cu finalizarea studiilor de licență și-a început traseul profesional într-o firmă care face parte din ”prima ligă” a avocaturii de business.


În primii trei ani de liceu, Andrei a practicat baschet de performanță, dar la finalul clasei a XI-a a renunțat la sport și a trebuit să decidă ce drum va alege în viitor. Așa a încolțit în mintea sa ideea de a da admitere la Facultatea de Drept. Hotărârea finală a venit în vacanța de vara din acel an. „Mărturisesc că până atunci nu făcusem o analiză a posibilelor variante și nici nu pot spune că aveam o pasiune pentru acest domeniu, pur și simplu am avut un sentiment că Facultatea de Drept este cea mai bună opțiune pentru mine, sentiment bazat și pe multiplele posibilități pe care le oferă domeniul juridic”, spune Andrei.

A absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din București în anul 2019 și își amintește perioada liceului ca fiind patru ani minunați în care a fost lăsat și încurajat să-și urmeze pasiunile. „Cu toate că nu am fost un elev model în activitatea didactică, am avut câteva realizări în timpul liceului care au rămas în istoria acestuia. După cum am spus, am practicat baschet de performanță și am făcut parte și din echipa de baschet a liceului cu care am obținut performanțe remarcabile, cea mai importantă fiind locul 2 la Olimpiada Națională a Sportului Școlar – etapa națională”, povestește tânărul.




Facultatea i-a arătat că nimic nu este imposibil

Sportul de performanță a fost cel care l-a disciplinat și l-a ajutat să capete o rezistență necesară oricărui tânăr care optează pentru învățământul juridic.

Perioada facultății a fost plină de provocări, cu nopți lungi și multe cafele, dar în același timp o perioadă în care a reușit să se dezvolte din toate punctele de vedere și în care a văzut că nimic nu este imposibil.

„Am cunoscut oameni de la care am avut multe de învățat, și asta nu doar din rândul profesorilor. Mi-am ales modele, dar și anti - modele și, per total, această perioadă m-a ajutat să-mi dau seama ce fel de om vreau să fiu”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

Tânărul nu crede că există un „secret” pentru a avea un parcurs frumos în facultate. Din punctul său de vedere, totul constă în muncă, determinare, precum și într-o bună planificare a activității în avans deoarece după absolvire există o perioadă de relaxare și eliberare din care este destul de greu să mai revii. „În primul rând, cred că tinerii trebuie să-și găsească un echilibru între activitatea didactică și viața personală, iar apoi să-și găsească un ritm de învățat pe care îl pot susține. Totodată, le recomand să participe la cât mai multe stagii de practică pentru că este singurul contact real cu activitatea efectivă care se desfășoară în profesiile juridice, iar un ajutor mare pentru tineri în acest sens îl acordă cele două asociații studențești, ELSA și ASD, care anual pun la dispoziția studenților oferte pentru stagii de practică”, precizează avocatul.

Privind în urmă și analizând bagajul de cunoștințe acumulat în timpul facultății, Andrei Constantin este de părere că programa nu ar trebui schimbată în vreun fel. Totuși, consideră că ar putea fi îmbunătățit modul de lucru cu studenții în cadrul seminarelor și modalitatea de examinare. „În cadrul facultății, spețele care se lucrează la seminar, respectiv cele care sunt date la examene pun studentul în poziția unui judecător care trebuie să ajungă la o unică soluție corectă. De aceea cred că ar fi în avantajul studenților ca aceștia să fie puși și în poziția unui avocat sau a unui consilier juridic care să interpreteze legea astfel încât să ofere cele mai bune sfaturi clientului din speță”, argumentează avocatul.

Din experiența proprie, dar și din cea a colegilor săi, a constatat că Facultatea de Drept, oricare și oriunde s-ar afla aceasta, este cea mai bună alegere pentru elevii indeciși și nu numai, deoarece oferă cea mai largă deschidere pe piața muncii. „Astfel, consider că un absolvent de Drept este privilegiat din punct de vedere al ușurinței de a se integra pe piața muncii, posibilitățile de angajare fiind nenumărate. Singurul lucru care îl poate împiedica este dorința lui de a munci. De aceea, cred că facultatea, în forma sa actuală, ajutată de programe inițiate de asociațiile studențești precum „JobFest”, „Legal prospects” sau „Open days” oferă un cadru ideal care facilitează accesul studenților în profesiile juridice.”, nuanțează tânărul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Admiterea în Barou este o adevărată provocare


Absolvenții de Drept care optează pentru o carieră în avocatură trebuie să conștientizeze faptul că abia în acest moment începe lupta pentru reușită. Andrei subliniază faptul că admiterea în Barou este o adevărată provocare care nu se compară și nici nu se apropie de vreun examen pe care l-a mai dat în viață, iar acest lucru este cauzat, în principal, de cantitatea mare de informații ce trebuie știute. „Totodată, pot spune că și emoția examenului de primire în profesie reprezintă un factor care contribuie într-o anumită măsură la dificultatea acestui examen”, completează interlocutorul BizLawyer.

Totuși, profesia de avocat merită toate aceste eforturi, fiind un drum care poate aduce nenumărate satisfacții.

Alegerea firmei în care și-a început cariera nu a fost una grea. Andrei a simțit încă de la primul contact cu echipa CMS că aici vrea să lucreze, astfel că hotărârea sa, după absolvire, a fost una firească. „Pot spune că nu a fost o decizie grea, deoarece firma unde lucrez este și cea în care mi-am făcut stagiul de practică obligatoriu din timpul facultății. Astfel că, dacă la momentul respectiv am ales să fac stagiul la cea mai apropiată firmă de casa mea, acesta fiindu-mi principalul criteriu, m-am întors la aceasta în vederea angajării datorită oamenilor profesioniști pe care i-am cunoscut și a modului de lucru, dar am mai avut în vedere și renumele firmei, precum și notorietatea cauzelor și a clienților. Pot spune că pe o mare parte din colegi îi cunoșteam deja din timpul practicii, lucru care m-a ajutat să mă integrez și să mă acomodez mai ușor în firmă, iar primirea din partea acestora a fost una foarte călduroasă”, explică tânărul.

În opinia sa, activitatea avută în timpul stagiului de practică l-a ajutat să se facă remarcat, în principal, prin seriozitate, precum și prin dorința de muncă și de cunoaștere, iar acest lucru a contat în decizia de a i se oferi un loc în cadrul echipei CMS.

„Chiar din prima zi am fost introdus tuturor colegilor, iar apoi am fost integrat în departamentul pe care mi l-am ales și am purtat o serie de discuții despre activitatea departamentului și rolul pe care o să îl am eu în cadrul acestuia. Tot în prima săptămână, am participat la mai multe traininguri, obligatorii pentru toți nou-veniții, iar apoi am putut să-mi încep cu adevărat activitatea. Așteptările mele au fost proporționale cu munca depusă și rezultatele obținute până în momentul ofertării și în același timp proporționale cu volumul de muncă pe care urma să îl prestez, ținând cont și de salariile actuale din România, iar acestea mi-au fost într-adevăr confirmate”, adaugă Andrei Constantin.

Odată acceptat în echipa CMS, tânărul a ales zona de litigii fără a se focusa în mod special pe anumite categorii de litigii sau ramuri de drept. Acesta este motivul pentru care este integrat de colegii coordonatori în cât mai multe proiecte din zone diferite pentru a reuși să se dezvolt profesional și să-și găsesc aria pe care să se specializeze. „Surprinzător sau nu, avocatura prespune multă muncă, iar actele redactate de avocați reprezintă doar vârful aisbergului, în spatele căruia stau ore sau chiar zile de analiză și cercetare. Cred că este prea devreme să mă pronunț pe această chestiune, momentan sunt de părere că am luat decizia bună. Momentan mă bucur că am cunoscut și lucrez alături de niște oameni profesioniști în adevăratul sens al cuvântului și sper ca în această perioadă de stagiatură să învăț cât mai multe, să pun bazele unei cariere de succes și să îmi găsesc drumul în această profesie”, încheie Andrei Constantin.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 292 / 1890
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...