ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase

18 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, prin anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

Casa Enescu se bucură de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european | In medealion Cristian Popescu, Partener PNSA

Sursa: Funda?ia Pro Patrimonio

 
 
Timp de mai bine de 70 de ani, situația Casei Enescu din comuna Mihăileni, județul Botoșani, a fost neclară, fapt ce a generat o serie de probleme grave pentru acest imobil simbol. În ultimii zece ani, lucrurile s-au agravat din cauză că au existat piedici atât în fața eforturilor de restaurare a clădirii, cât și în atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop transformarea Casei Enescu într-un proiect cultural care să se autofinanțeze.

În urma unor eforturi susținute, avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) au reușit să clarifice situația juridică a imobilului. Odată trecut acest hop, Casa Enescu a intrat într-o nouă perioadă, fiind încadrată ca monument istoric. Mai mult, se fac demersuri importante pentru ca monumentul istoric să devină funcțional.


Povestea unui demers nobil

Salvarea și reabilitarea Casei Enescu a fost inițiată de pianista Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Demersul său nobil nu a rămas fără răspunsuri, alături de ea venind și Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu. Toată lumea s-a solidarizat pentru ca un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimoniul cultural European să fie salvat.

Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.


Demersuri juridice

O etapă importantă în acest amplu proiect l-a constituit încadrarea imobilului în clasa monumente istorice (cod LMI BT-IV-m-B-21063). Aici a fost nevoie de intervenția unei echipe de avocați pentru a clarifica situația juridică a imobilului. Avocații care au făcut toate diligențele au fost coordonați de Cristian Popescu, partener PNSA. Experții cunoscutei case de avocatură au reușit ca după mai bine de 70 de ani limpezească apele astfel încât Casa Enescu să se bucure de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european.

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, în anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

După 1989 a intervenit o nouă problemă și anume aceea că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor.

Avocații PNSA au reușit să determine OCPI să accepte înregistrarea tuturor coproprietarilor, iar din acest punct lucrurile s-a simplificat datorită faptului că imobilul a fost cedat de către unii dintre coproprietari fundației Pro Patrimonio.

Echipa de experți a PNSA a susținut Pro Patrimonio și în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari.

“Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu și împreună cu casa Luchian (din proxima vecinătate) a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu”, a declarat Cristian Popescu, partener PNSA.






Casa în care Enescu își petrecea vacanțele

Casa Enescu din Mihăileni a aparținut bunicilor paterni ai compozitorului. Aici este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Imobilul din județul Botoșani nu are doar o valoare memorială, clădirea din chirpici fiind o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea.

Casa Enescu este astăzi încadrată în clasa monumente istorice, iar reabilitarea se va face prin crearea Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1599 / 1756
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...