ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul de sănătate și-a dezvăluit anul trecut mai multe vulnerabilităţi care pot fi reglementate şi combătute. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat jucătorii din sectorul Healthcare & Pharma și provocările anului 2021, analizate de Livia Zamfiropol și Alina Lăcătuș, Parteneri DLA Piper România

21 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

În prezent, firma de avocatură este implicată într-o serie de proiecte de restructurări pe distribuţie şi promovare, precum şi introducere de „life saving therapies” în condiţii de eficienţă de cost.

Livia Zamfiropol (stanga, Partener) si Alina Lăcătus (Partener) - DLA Piper Dinu SCA

 
 
Anul 2021 vine cu o serie de provocări, dar și cu multe oportunități pentru sectorul medical. Avocații DLA Piper Dinu SCA sunt de părere că industria activă în Sănătate oferă, în plan internațional, multe ocazii de dezvoltare. În acest context, România va trebui să facă o analiză foarte atentă a vulnerabilităților pe care le-a descoperit pe parcursul anului 2020 în sistemul de sănătate și să încerce să recupereze teren, astfel încât să poată conta atunci când intervin ocazii de dezvoltare a proiectelor din acest sector. În plus, aceste vulnerabilități trebuie soluționare pentru ca pacientul român să aibă acces la toate tratamentele necesare în contextul pandemiei.

„În anul 2020 au fost dezvăluite mai multe vulnerabilităţi ale sistemului de sănătate care pot fi reglementate şi combătute. Cu titlu de exemplu, în Romȃnia nu există un cadru legal privind vaccinarea care să faciliteze în viitor administrarea unui vaccin COVID-19. Ȋn prezent, spre deosebire de multe alte state, în Romȃnia nu există o legislaţie specifică pentru reglementarea unei scheme de compensare şi răspundere pentru efectele adverse şi pentru protecţia celor care vor fi vaccinaţi. De asemenea, multe proiecte pot fi anticipate în contextul autorizării medicamentelor pentru indicaţia de COVID-19 şi vor avea ca scop facilitarea accesului pacienţilor la cele mai noi terapii”, explică Livia Zamfiropol, Partener DLA Piper Dinu SCA.


Între provocările anului 2021 se înscrie, în primul rând, îmbunătățirea accesului pacienţilor la medicamente. De asemenea, trebuie identificate soluții în contextul în care restricţiile bugetare existente sunt amplificate de faptul că este necesară realocarea unor fonduri pentru tratarea pandemiei. Alte provocări care vizează sectorul de sănătate sunt legea privind telemedicina, care va îmbunătăţi accesul pacienţilor la servicii medicale; promovarea vaccinării și mecanismele de facilitare a accesului la medicamente în beneficiul pacienţilor romȃni.

Schimbări apărute în contextul COVID-19

Datorită faptului că echipa DLA Piper Dinu SCA a avut ocazia să lucreze într-o multitudine de proiecte legislative adoptate sau discutate în contextul COVID-19 ca parte a măsurilor luate de autorităţile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, experții firmei de avocatură sunt în măsură să facă o analiză pertinentă a evenimentelor din industria de sănătate. „Pentru multe dintre proiecte am lucrat alături de partenerii noştri, asociaţii relevante pentru sector precum Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) şi Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI)”, punctează Alina Lăcătus, Partener  DLA Piper Dinu SCA.

Avocatul menționează că printre cele mai relevante subiecte pentru sector care vizau reglementări specifice au fost: modificările aduse legislaţiei privind regimul donaţiilor avȃnd ca obiect dispozitive, medicamente şi echipamente medicale şi de protecţie în scopul prevenirii şi combaterii pandemiei, măsurile luate de autorităţi cu privire la controlul exportului de produse şi echipamente necesare pieţei locale în vederea combaterii efectelor pandemiei, ordinul pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2.

„De asemenea, în această perioadă alte doua subiecte importante au vizat publicitatea anumitor categorii de produse sanitare şi combaterea publicităţii înşelatoare şi informarea corectă a consumatorilor cu privire la produsele neautorizate sau contrafăcute existente pe piaţă.  Un alt subiect care a născut multe dezbateri în spaţiul public şi a atras atenţia şi altor autorităţi relevante, printre care şi Consiliul Concurenţei, a fost proiectul de lege propus de autorităţi privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, printre care şi plafonarea preţurilor pentru anumite categorii de produse precum medicamentele eliberate fără prescripţie medicală (OTC) şi echipamentele medicale. Observăm, în această perioadă, o preocupare a autorităţilor relevante, inclusiv Consiliul Concurenţei, ANPC, cu privire la potenţiale distorsiuni ale pieţei”, mai spune Alina Lăcătus.

Mandatele au apărut continuu

De altfel, pe tot parcursul anului 2020, practica de Competiţie şi Antitrust a firmei a fost activă. Avocații au avut proiecte diverse şi noi, atȃt la nivelul companiilor, cȃt şi la nivel de sector (de exemplu, legislaţia privind taxa claw-back, evaluarea tehnologiilor medicale etc.). „Nu am observat schimbări în ceea ce priveşte tipul de asistenţă, substanţa şi formatul mandatelor primite de la clienţii din acest sector în anul 2020 – mai degrabă o diversificare şi un ritm mai accentuant dat şi de volumul reglementărilor cu impact în acest sector şi al măsurilor luate în contextul stării de urgenţă şi ulterior al stării de alertă instituite”, menționează Livia Zamfiropol.

Partenerul DLA Piper Dinu SCA amintește faptul că firma este implicată în mod constant în proiecte care au în vedere punerea pe piaţă, pentru prima dată, a unor tratamente inovative. „Cel mai complex proiect pe care l-am avut se referă la un medicament oncologic, fabricat din celulele de sȃnge ale fiecărui pacient, care se administrează o singură dată şi care are rate crescute de remisie completă. Produsul urmează să fie rambursat de către stat la începutul anului următor. Ȋn contextul acestui proiect, s-a obţinut, pentru prima dată în Romȃnia, o exceptare din partea ANMDMR de la obligaţia clientului sau a reprezentantului acestuia de a asigura comercializarea printr-un număr minim de distribuitori. De asemenea, au existat discuţii complexe referitoare la regimul juridic aplicabil celulor sanguine colectate de la pacient, respectiv dacă acestea se supun legislaţiei privind sȃngele şi plasma sau legislatiei privind substanţele active”, nuanțează Livia Zamfiropol.

În plus, clienții firmei de avocatură au fost în continuare extrem de preocupaţi de conformitatea cu legislaţia aplicabilă, astfel că avocații au primit inclusiv mandate pentru realizarea unor investigaţii interne, în legatură cu aspecte de conformitate în ceea ce priveşte desfăşurarea anumitor activităţi (spre exemplu, participarea în licitaţii publice, interacţiunile cu profesioniştii din domeniul sănătăţii) sau conceperea şi implementarea unor proceduri interne.

„De asemenea, am avut în continuare o activitate semnificativă în investigaţii ale Consiliului Concurenţei – atȃt cele care vizează sectorul (studiul de piaţă privind OTC-uri şi suplimente alimentare), cȃt şi investigaţii specifice cu privire la potenţiale abuzuri de poziţie dominantă sau înţelegeri între concurenţi”, subliniază  Livia Zamfiropol.

Și activitatea tranzacțională a fost și este una susținută, ceea ce este un semn pozitiv pentru industrie, per ansamblu. „Spre exemplu, la acest moment suntem angajați în mai multe tranzacții, iar ceea ce se poate observa este gradul sporit de sofisticare a mecanismelor tranzacționale, inovația în vederea ajungerii la rezultatul investițional dorit și, desigur, problematica juridică în materie de concurență care este antamată de aceste noi proiecte. Mai în detaliu, lucrăm în paralel pe două tranzacții relevante pentru sectorul farmaceutic din România și ne așteptăm să le finalizăm cu rezultate optime pentru clienții noștri, dar și pentru lanțul de producție-distribuție, în general. De asemenea, asistăm producători care nu au o entitate comercială în Romȃnia să găsească cele mai eficiente mecanisme de penetrare a pieței”, declară reprezentantele DLA Piper Dinu SCA.

Chiar dacă proiectele de investiții au progresat destul de lent în 2020, avocații estimează că în 2021 vom asista la o accelerare a acestora.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Problemele majore ale industriei

Trecând în revistă mandatele soluționate în 2020, Alina Lăcătuș remarcă faptul că cele mai mari probleme cu care s-au confruntat jucătorii din industria de sănătate au vizat aspecte referitoare la: introducerea medicamentelor inovative pe piaţă; programe de îmbunătăţire a accesului pacienţilor la tratamente; legislaţia privind preţurile; formalităţile privind donaţiile de medicamente în contextul pandemiei COVID-19; regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Există multe proiecte în care au fost implicaţi avocaţii DLA Piper Dinu SCA. De exemplu, un proiect complex de facilitare a accesului unui medicament inovativ pe piaţă în condiţii sustenabile şi în beneficiul pacienţilor – care a implicat necesitatea înţelegerii de către autorităţi a impactului neemiterii unor acte normative şi în care colaborarea dintre diverse autorităţi a permis realizarea premiselor pentru un acces neîntrerupt al pacienţilor la tratamentul necesar.

De asemenea, un alt mandat relevant este cel care a vizat identificarea deficienţelor şi a unor propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ în ceea ce priveşte tratamentele cu medicamente administrate în spital – atȃt din perspectivă de finanţare, achiziţii publice, cȃt şi norme specifice sectorului farmaceutic în privinţa decontării.

Avocații s-au implicat și în dosare legate de donaţii de medicamente în cadrul protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, trebuind să contureze un cadru care să permită depăşirea barierelor administrative, aspecte sprijinite şi de către autorităţi prin legislaţia emisă.

Alte proiecte ale anului 2020 au urmărit modele de distribuţie pentru medicamente inovative.

În plus, echipa a soluționat proiecte multi-jurisdicţionale pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la medicamente, în condiţiile unor legislaţii naţionale diferite şi specifice în sectorul farmaceutic cu privire la preţuri, rambursare, distribuţie, obligaţie de serviciu public.

„Un alt proiect interesant a fost implicarea într-un dosar privind suplimentele alimentare, redactarea, modificarea, perfecţionarea şi unificarea reglementărilor locale, transpunerea directivelor relevante într-o legislaţie unică. După aproape 8 ani, proiectul de lege înregistrat la Senat în 2012 a fost adoptat de camera decizională, Camera Deputaţilor şi îl vedem ca pe un început pentru a asigura un cadru legal predictibil şi unitar pentru toţi actorii din sector”, subliniază Alina Lăcătuș.

„Se întȃmplă destul de des să colaborăm cu colegi din alte jurisdicţii, acoperirea internațională a DLA Piper permiţȃndu-ne să aducem experiență globală în beneficiul clienților. Au fost, de asemenea, proiecte comune pe dezvoltări jurisprudenţiale, colegii noştri fiind implicaţi în proceduri „pay for delay” în faţa Comisiei şi în Marea Britanie, şi proiecte multi-jurisdicţionale în sectorul self-care şi protecţia consumatorilor”, completează Livia Zamfiropol.

În prezent, firma de avocatură este implicată într-o serie de proiecte de restructurări pe distribuţie şi promovare, precum şi introducere de „life saving therapies” în condiţii de eficienţă de cost.

Practica de Competiţie şi Antitrust a firmei DLA Piper Dinu SCA este recunoscută în piață datorită proiectelor în care avocații se implică. Mandatele din această arie beneficiază de contribuţia avocaţilor seniori şi juniori, susţinuţi de doi parteneri, Livia Zamfiropol şi Alina Lăcătuş. Ȋntreaga echipă, coordonată de Livia Zamfiropol, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi de competiţie din Romȃnia, mai include șase avocați seniori şi un avocat junior.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1007 / 1647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
Stratulat Albulescu a asistat liderul global in eye tracking, Tobii AB, cu privire la achizitiadiviziilor AutoSense si Imaging de la Xperi Inc.
Schoenherr lansează Ella, o serie de evenimente cu, despre și pentru povești feminine de succes. Prima ediție, găzduită de partenera Georgiana Bădescu
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...