ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mușat & Asociații întrevăd o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie, dacă statul se va concentra pe câteva direcții strategice. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele noastre specializate

25 Ianuarie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy.

Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Musat & Asociatii

 
 
Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Mușat & Asociații, consideră că sectorul energetic este astăzi, poate mai mult decât oricând, esențial pentru economia României, atât pentru sustenabilitatea dezvoltării ei viitoare, cât și pentru securitatea și stabilitatea relațiilor internaționale în zona Europei de Est. „Din cauza spectacolului politic din ultimii ani, acest sector a mai pierdut din atractivitate și vizibilitate deși, la o privire mai atentă, acesta este piesa esențială în economie și cea pe care trebuie construită întreaga infrastructură de dezvoltare națională în următorii ani. Fără a intra în detaliile direcțiilor strategice sau a planurilor de dezvoltare de nivel european, sectorul energetic se află în nevoie acută de adaptare și îmbunătățire, pentru a face față provocărilor agendei 2050 și mutării către surse regenerabile de energie, concomitent cu scăderea amprentei de carbon și creșterea nevoilor de consum pe termen mediu și lung”, punctează avocatul.


În acest context, se impune o armonizare a cadrului legislativ pentru a crește competitivitatea și atractivitatea sectorului de producție. De exemplu, este necesară introducerea de mecanisme de stimulare cum ar fi CFD. Astfel de măsuri trebuie luate în paralel cu liberalizarea metodelor de comercializare, un exemplu fiind introducerea posibilității contractelor directe.

Mai mult, având în vedere resursele strategice de care beneficiază statul român, trebuie deblocate investițiile în producerea, transportul și comercializarea combustibililor de tranziție. De asemenea, țara noastră are nevoie de crearea capacităților de echilibrare a sistemului (pentru energie electrică), dar și creșterea urgentă a gradului de interconectare cu piețe adiacente României (e.g. Turcia, Ucraina, Ungaria etc.).

„Așadar, în măsura în care statul se va concentra pe aceste direcții strategice, împreună cu sporirea atractivității pentru utilizarea energiilor regenerabile de către consumatori, ne putem aștepta în mod previzibil la o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie în următorii ani. Aceste proiecte au nevoie acută de asistență de specialitate, atât pe partea de reglementare, cât și pe cea de implementare (inclusiv finanțări) pentru a oferi eficiență și viabilitate în contextul unor investiții enorme cu recuperare treptată pe termen lung”, susține Iulian Popescu.

Firma este implicată în proiecte majore pentru sectorul energetic

Comentariile avocatului intervin în condițiile în care practica de Energie și Resurse Naturale din  cadrul Mușat & Asociații este cunoscută în piață datorită faptului că se implică în proiecte cheie pentru România.

Echipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy. „În prezent echipa dedicată sectorului de energie/resurse naturale beneficiază de expertiza avocațială a opt experți în domeniu, fiind susținută de avocații din departamentele noastre conexe de dreptul mediului, proiecte și achiziții publice, precum și de departamentul de litigii”, precizează Iulian Popescu.

Astfel, echipa gestionează în mod curent atât proiecte de reglementare și analiză a efectelor în zona distribuției și furnizării de energie electrică, cât și în zona de producție din surse convenționale și regenerabile.

De asemenea, consultanții sunt implicați în zona de achiziții și proiecte de dezvoltare în sectorul energetic, participând în prezent în proiecte de consolidare a unor jucători din piața națională și regională, dar și în proiecte de achiziții publice aferente infrastructurilor energetice.

„Printre proiectele noastre complexe menționăm asistența acordată celui mai mare distribuitor de energie electrică din România în legătură cu metodologia de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție, negocieri cu ANRE și efectuare de propuneri legislative cu incidență asupra tarifelor și beneficiilor pentru utilizatorii de rețea. Am asistat, de asemenea, cel mai mare producător de energie din surse regenerabile de pe piața națională în consolidarea business-ului prin lărgirea obiectului de activitate și eficientizarea fluxurilor tehnice aferente producției”, arată Iulian Popescu.

O gama largă din aceste proiecte sunt unele multi-jurisdicționale, Mușat & Asociații fiind  printre primele firme la care apelează clienții, dar și avocații internaționali când intră pe piața din România.

Partenerul casei de avocatură menționează că echipa sa colaborează atât cu firme internaționale multidisciplinare ce numără mii de avocați la nivel mondial, cât și cu firme de nișă, specializate în domenii punctuale și supra-specializate din zona energiei și infrastructurii aferente. „În majoritatea cazurilor, Mușat & Asociații este implicată pe partea locală, secondând astfel firmele internaționale în proiectele multi-jurisdicționale. Am avut însă situații în care componenta dominantă a mandatului a fost localizată în România și astfel noi am condus procesul (lead-counsel), fiind susținuți de colegii noștri din străinătate. În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele specializate ale Mușat & Asociații, datorită experienței și acoperirii vaste dobândite în cei peste 30 de ani de prezență la vârful pieței locale a avocaturii de top”, detaliază expertul.

În general, clienții Mușat & Asociații cu activitate susținută în acest domeniu sunt marii jucătorii din zona de producție, distribuție și furnizare de energie electrică, dar firma a avut în portofoliul de mandate și investiții în producția și distribuția de gaz natural și minerale feroase/neferoase. O altă categorie de clienți o reprezintă furnizorii de instalații și servicii asociate sectorului energetic, interesați îndeosebi de procedurile de achiziții publice desfășurate de entități de stat (Transgaz, Transelectrica etc.), dar și de cele private, desfășurate de operatori (ENEL, GDF, CEZ etc.).


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Proiectele începute anterior pandemiei au continuat, dar au apărut și unele noi

Referindu-se la dinamica practicii pe parcursul anului 2020, Iulian Popescu amintește faptul că a continuat activitatea de consultanță juridică pentru clienții firmei din domeniul energiei, însă cu o evidentă scădere față de anul precedent. Cu toate acestea, proiectele începute în 2019 au mers mai departe pe fondul unui optimism față de durata efectelor pandemiei. Mai mult, avocații au fost angajați atât în proiecte noi de dezvoltare, cât și în achiziții de participații în alți jucători locali și regionali.

„Atât activitățile day-to-day, cât și cele de punere în acord cu cadrul de reglementare, existent sau nou introdus de ANRE, au ținut ocupată agenda avocaților noștri specializați în domeniul energiei. Separat, am continuat proiecte de dezvoltare începute în 2019 și ne-am angajat în proiecte noi de consolidare și achiziție, atât în ceea ce privește activitatea de producere și distribuție, cât și furnizare de produse energetice (regenerabile și surse convenționale). Au fost și sunt jucători în piață care utilizează expertiza noastră pe partea de energie în această perioadă. Întregul spectru, de la producere și până la consum, nu este susceptibil să fie afectat semnificativ de pandemia COVID-19 sau alte cauze asemănătoare ce nu implică în mod direct reducerea consumului pe toate palierele pieței. Mai mult, presiunea pusă la nivel european pentru trecerea graduală la o pondere mai ridicată a surselor regenerabile creează provocări și oportunități de poziționare pentru clienții activi în acest domeniu (cu ar fi perspectiva contractelor directe sau implementarea schemei CFD)”, subliniază profesionistul Mușat & Asociații.

Firma a avut în lucru tranzacții M&A, dar și finanțări în domeniul energiei, atât pe piața internă cât și pe piața regională de energie. „Suntem implicați în astfel de tranzacții atât în cadrul unor consorții, dar și în mod individual. Din păcate, tranzacțiile în care am fost implicați în 2020 sunt toate în diferite stadii de desfășurare și astfel nu avem permisiunea de a furniza date în legătura cu acestea”, declară consultantul.

În plus, avocații sunt în continuare activi și în zona resurselor minerale, chiar și în ceea ce privește exploatările cuprifere și ale altor metale prețioase (aur/argint). „În legătura cu cele din urmă, se observă într-adevăr o reducere semnificativă a interesului în această perioadă, atât din perspectiva amplorii eforturilor de structurare și gestionare a unor astfel de proiecte, cât și a necesității implicării unui capital uman semnificativ care, pe fondul crizei epidemiologie mondiale, prezintă riscuri de stabilitate și sustenabilitate”, mai spune Iulian Popescu.

Avocatul adaugă faptul că, în cursul anului 2020, echipa pe care o coordonează  nu a acordat asistență în obținerea certificatelor de emisii cu efect de seră și/sau certificatelor verzi, piața serviciilor juridice aferentă acestora fiind în continuă scădere pe fondul utilizării mai accentuate a resurselor interne ale companiilor pentru gestionarea acestor activități și implicit a reducerii interesului pentru servicii externalizate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1071 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...