Avocații Mușat & Asociații întrevăd o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie, dacă statul se va concentra pe câteva direcții strategice. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele noastre specializate
25 Ianuarie 2021
Ștefania EnacheEchipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy.
Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Musat & Asociatii |
Iulian Popescu, Deputy Managing Partner Mușat & Asociații, consideră că sectorul energetic este astăzi, poate mai mult decât oricând, esențial pentru economia României, atât pentru sustenabilitatea dezvoltării ei viitoare, cât și pentru securitatea și stabilitatea relațiilor internaționale în zona Europei de Est. „Din cauza spectacolului politic din ultimii ani, acest sector a mai pierdut din atractivitate și vizibilitate deși, la o privire mai atentă, acesta este piesa esențială în economie și cea pe care trebuie construită întreaga infrastructură de dezvoltare națională în următorii ani. Fără a intra în detaliile direcțiilor strategice sau a planurilor de dezvoltare de nivel european, sectorul energetic se află în nevoie acută de adaptare și îmbunătățire, pentru a face față provocărilor agendei 2050 și mutării către surse regenerabile de energie, concomitent cu scăderea amprentei de carbon și creșterea nevoilor de consum pe termen mediu și lung”, punctează avocatul.
În acest context, se impune o armonizare a cadrului legislativ pentru a crește competitivitatea și atractivitatea sectorului de producție. De exemplu, este necesară introducerea de mecanisme de stimulare cum ar fi CFD. Astfel de măsuri trebuie luate în paralel cu liberalizarea metodelor de comercializare, un exemplu fiind introducerea posibilității contractelor directe.
Mai mult, având în vedere resursele strategice de care beneficiază statul român, trebuie deblocate investițiile în producerea, transportul și comercializarea combustibililor de tranziție. De asemenea, țara noastră are nevoie de crearea capacităților de echilibrare a sistemului (pentru energie electrică), dar și creșterea urgentă a gradului de interconectare cu piețe adiacente României (e.g. Turcia, Ucraina, Ungaria etc.).
„Așadar, în măsura în care statul se va concentra pe aceste direcții strategice, împreună cu sporirea atractivității pentru utilizarea energiilor regenerabile de către consumatori, ne putem aștepta în mod previzibil la o creștere spectaculoasă a proiectelor de energie în următorii ani. Aceste proiecte au nevoie acută de asistență de specialitate, atât pe partea de reglementare, cât și pe cea de implementare (inclusiv finanțări) pentru a oferi eficiență și viabilitate în contextul unor investiții enorme cu recuperare treptată pe termen lung”, susține Iulian Popescu.
Firma este implicată în proiecte majore pentru sectorul energetic
Comentariile avocatului intervin în condițiile în care practica de Energie și Resurse Naturale din cadrul Mușat & Asociații este cunoscută în piață datorită faptului că se implică în proiecte cheie pentru România.
Echipa coordonată de Iulian Popescu, un expert cu peste 18 ani experiență în acest domeniu, grupează, în afara experților din zona de reglementare și structurare a proiectelor energetice, resursele firmei din mai multe domenii cu incidență în proiectele tipice de Energy. „În prezent echipa dedicată sectorului de energie/resurse naturale beneficiază de expertiza avocațială a opt experți în domeniu, fiind susținută de avocații din departamentele noastre conexe de dreptul mediului, proiecte și achiziții publice, precum și de departamentul de litigii”, precizează Iulian Popescu.
Astfel, echipa gestionează în mod curent atât proiecte de reglementare și analiză a efectelor în zona distribuției și furnizării de energie electrică, cât și în zona de producție din surse convenționale și regenerabile.
De asemenea, consultanții sunt implicați în zona de achiziții și proiecte de dezvoltare în sectorul energetic, participând în prezent în proiecte de consolidare a unor jucători din piața națională și regională, dar și în proiecte de achiziții publice aferente infrastructurilor energetice.
„Printre proiectele noastre complexe menționăm asistența acordată celui mai mare distribuitor de energie electrică din România în legătură cu metodologia de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție, negocieri cu ANRE și efectuare de propuneri legislative cu incidență asupra tarifelor și beneficiilor pentru utilizatorii de rețea. Am asistat, de asemenea, cel mai mare producător de energie din surse regenerabile de pe piața națională în consolidarea business-ului prin lărgirea obiectului de activitate și eficientizarea fluxurilor tehnice aferente producției”, arată Iulian Popescu.
O gama largă din aceste proiecte sunt unele multi-jurisdicționale, Mușat & Asociații fiind printre primele firme la care apelează clienții, dar și avocații internaționali când intră pe piața din România.
Partenerul casei de avocatură menționează că echipa sa colaborează atât cu firme internaționale multidisciplinare ce numără mii de avocați la nivel mondial, cât și cu firme de nișă, specializate în domenii punctuale și supra-specializate din zona energiei și infrastructurii aferente. „În majoritatea cazurilor, Mușat & Asociații este implicată pe partea locală, secondând astfel firmele internaționale în proiectele multi-jurisdicționale. Am avut însă situații în care componenta dominantă a mandatului a fost localizată în România și astfel noi am condus procesul (lead-counsel), fiind susținuți de colegii noștri din străinătate. În ultimii ani am observat o recurență crescută a mandatelor din partea firmelor internaționale care, deși au prezență în România, preferă să lucreze cu departamentele specializate ale Mușat & Asociații, datorită experienței și acoperirii vaste dobândite în cei peste 30 de ani de prezență la vârful pieței locale a avocaturii de top”, detaliază expertul.
În general, clienții Mușat & Asociații cu activitate susținută în acest domeniu sunt marii jucătorii din zona de producție, distribuție și furnizare de energie electrică, dar firma a avut în portofoliul de mandate și investiții în producția și distribuția de gaz natural și minerale feroase/neferoase. O altă categorie de clienți o reprezintă furnizorii de instalații și servicii asociate sectorului energetic, interesați îndeosebi de procedurile de achiziții publice desfășurate de entități de stat (Transgaz, Transelectrica etc.), dar și de cele private, desfășurate de operatori (ENEL, GDF, CEZ etc.).
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Proiectele începute anterior pandemiei au continuat, dar au apărut și unele noi
Referindu-se la dinamica practicii pe parcursul anului 2020, Iulian Popescu amintește faptul că a continuat activitatea de consultanță juridică pentru clienții firmei din domeniul energiei, însă cu o evidentă scădere față de anul precedent. Cu toate acestea, proiectele începute în 2019 au mers mai departe pe fondul unui optimism față de durata efectelor pandemiei. Mai mult, avocații au fost angajați atât în proiecte noi de dezvoltare, cât și în achiziții de participații în alți jucători locali și regionali.
„Atât activitățile day-to-day, cât și cele de punere în acord cu cadrul de reglementare, existent sau nou introdus de ANRE, au ținut ocupată agenda avocaților noștri specializați în domeniul energiei. Separat, am continuat proiecte de dezvoltare începute în 2019 și ne-am angajat în proiecte noi de consolidare și achiziție, atât în ceea ce privește activitatea de producere și distribuție, cât și furnizare de produse energetice (regenerabile și surse convenționale). Au fost și sunt jucători în piață care utilizează expertiza noastră pe partea de energie în această perioadă. Întregul spectru, de la producere și până la consum, nu este susceptibil să fie afectat semnificativ de pandemia COVID-19 sau alte cauze asemănătoare ce nu implică în mod direct reducerea consumului pe toate palierele pieței. Mai mult, presiunea pusă la nivel european pentru trecerea graduală la o pondere mai ridicată a surselor regenerabile creează provocări și oportunități de poziționare pentru clienții activi în acest domeniu (cu ar fi perspectiva contractelor directe sau implementarea schemei CFD)”, subliniază profesionistul Mușat & Asociații.
Firma a avut în lucru tranzacții M&A, dar și finanțări în domeniul energiei, atât pe piața internă cât și pe piața regională de energie. „Suntem implicați în astfel de tranzacții atât în cadrul unor consorții, dar și în mod individual. Din păcate, tranzacțiile în care am fost implicați în 2020 sunt toate în diferite stadii de desfășurare și astfel nu avem permisiunea de a furniza date în legătura cu acestea”, declară consultantul.
În plus, avocații sunt în continuare activi și în zona resurselor minerale, chiar și în ceea ce privește exploatările cuprifere și ale altor metale prețioase (aur/argint). „În legătura cu cele din urmă, se observă într-adevăr o reducere semnificativă a interesului în această perioadă, atât din perspectiva amplorii eforturilor de structurare și gestionare a unor astfel de proiecte, cât și a necesității implicării unui capital uman semnificativ care, pe fondul crizei epidemiologie mondiale, prezintă riscuri de stabilitate și sustenabilitate”, mai spune Iulian Popescu.
Avocatul adaugă faptul că, în cursul anului 2020, echipa pe care o coordonează nu a acordat asistență în obținerea certificatelor de emisii cu efect de seră și/sau certificatelor verzi, piața serviciilor juridice aferentă acestora fiind în continuă scădere pe fondul utilizării mai accentuate a resurselor interne ale companiilor pentru gestionarea acestor activități și implicit a reducerii interesului pentru servicii externalizate.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1244 / 1883 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...