
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații despre avocatură la genul feminin și alegerile făcute în carieră: ”PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”
10 Aprilie 2025
Ștefania Enache”La PNSA am fost încurajată de la bun început să mă dezvolt, mi s-a oferit încredere și am putut să construiesc o carieră făcând ceea ce îmi place, alături de colegi valoroși”, spune avocata intervievată de BizLawyer.
![]() |
Lumea de astăzi trăiește într-un ritm alert și totul se schimbă în jurul nostru cu o viteză amețitoare. În aceste condiții, un profesionist din avocatură - indiferent dacă este femeie sau bărbat - trebuie să rămână permanent în contact cu tot ceea ce este nou. Un expert în domeniul juridic trebuie să fie la curent cu tendințele economice, dezvoltările tehnologice, reglementările europene în curs de transpunere în legislația națională etc., pentru a putea înțelege modul în care se schimbă business-ul clienților și pentru a putea anticipa și adresa nevoile de asistare juridică. „Cred că profesia noastră nu operează cu distincții între femeile și bărbații avocați. Eu, cel puțin, nu percep astfel de diferențe în activitatea profesională – nici în interacțiunile cu clienții, nici în cele cu avocații colegi”, punctează Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA).
Doamnele și domnii avocați specializați pe zona de business pornesc la drum pe picior de egalitate, având posibilitatea de a accesa astăzi aceleași resurse. Totodată, pot fi vizibili și pot să se pună în valoare în mod egal în interacțiunile cu clienții. Prin urmare, în contextul în care obiectivul celui care are nevoie de servicii juridice este soluționarea problemelor pe care le are, alegerea avocatului care să urmărească acest obiectiv este făcută în primul rând pe criteriul competenței. „Mi-ar fi greu să construiesc o pledoarie în sprijinul acestei idei pentru că nu operez niciodată cu asemenea diferențe și pentru că nu am fost nici eu, la rândul meu, nici preferată, nici marginalizată în vreun context profesional pentru că sunt femeie”, precizează Ioana Cazacu.
Interlocutoarea BizLawyer apreciază că valoarea și succesul unui avocat de business sunt date de capacitatea sa de a asista, pas cu pas, clientul, până la finalizarea cu succes a mandatului de asistență juridică, cu tot ce presupune asta – înțelegerea business-ului, a obiectivelor clientului, analiza riscurilor și propunerea celor mai potrivite soluții pentru limitarea acestora și îndeplinirea mandatului încredințat.
Chiar dacă lucrurile au evoluat foarte mult în ultimii ani, iar diferențele de gen s-au estompat sau au dispărut cu totul, și în avocatură continuă să existe prejudecăți în aceeași măsură în care există în orice domeniu al vieții sociale. „Personal încerc să privesc fiecare nou caz cu o doză sănătoasă de curiozitate. Structural, am nevoie să ascult, să caut informațiile de detaliu despre situația pe care o am „pe masă”, să înțeleg ce își dorește clientul, ca să pot intra apoi în ‘modul analiză’ - ceea ce reduce considerabil riscul de a pleca la drum cu preconcepții despre rezultatul final”, punctează Ioana Cazacu.
De altfel, avocata intervevată de BizLawyer a constatat faptul că sunt extrem de rare situațiile în care două cazuri pe care trebuie să le avizeze juridic sunt cu adevărat identice – existând mereu elemente care diferențiază contextul, așteptările clienților ori soluțiile.
În ceea ce privește prezența tehnologiei în avocatură, dar și existența concepției că bărbații se descurcă mult mai bine în acest sector, realitatea evidențiază faptul că asemeni oricărui domeniu și aici se adaptează mult mai bine cei care, indiferent de gen, investesc timp, curiozitate și energie în a înțelege elementele de noutate. „Experiența mea de până acum îmi arată că tehnologia utilizată în activitatea profesională poate aduce economii de timp – cel mai la îndemână exemplu este funcția de traducere automată a unui text, care cred că este deja utilizată frecvent de avocați. Pe de altă parte, aștept cu mare interes momentul în care un roboțel va putea căuta, după criterii foarte specifice, jurisprudență accesând mai multe baze de date”, explică Managing Associate-ul PNSA.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------------------------------
Studiile urmate au pus bazele carierei de success de astăzi
Experiențele trăite până acum o fac pe Ioana Cazacu să afirme că primele decizii inspirate care au contribuit la cariera sa profesională au fost cele legate de studii.
În timpul facultății a avut oportunitatea de a fi admisă într-un program Erasmus care i-a permis să studieze un an în Franța și să obțină o licență franceză. Câțiva ani mai târziu, când deja lucra ca avocat, a decis să se înscrie la un program LLM de la distanță, la o universitate din Marea Britanie pentru a putea aprofunda unele domenii de interes din activitatea practică. „Acestea au fost experiențe formatoare pentru mine, care mi-au cultivat pasiunea pentru studiul dreptului Uniunii Europene, m-au ajutat să îmi lărgesc orizonturile și mi-au format deprinderi pe care le-am dezoltat ulterior pe parcursul carierei de avocat”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Dar probabil că cea mai importantă decizie a fost însă aceea de a deveni membră a echipei de avocați PNSA. „Aici am fost încurajată de la bun început să mă dezvolt, mi s-a oferit încredere și am putut să construiesc o carieră făcând ceea ce îmi place, alături de colegi valoroși”, subliniază avocatul.
În anul 2004, atunci când a trimis un CV la SCA Popovici & Asociații, imediat după absolvirea facultății, nu știa foarte multe despre firmă. A fost însă impresionată de la bun început de rigurozitatea testelor prealabile, pe care le-a perceput ca pe o garanție a faptului că echipa include avocați valoroși, cu performanțe dovedite, de la care va putea cu siguranță să învețe meserie. „Douăzeci de ani mai târziu, pot confirma că PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.
Munca avocatului la PNSA implică multe proiecte complexe și variate. Anul trecut, activitate departamentului PNSA de dreptul muncii a acoperit o varietate de proiecte - proceduri de fuziune, reorganizări, negocieri colective, dar și proceduri contencioase sau precontencioase specifice.
Printre mandatele cele mai provocatoare profesional, Ioana Cazacu nominalizează asistarea juridică a fuziunii dintre Orange Romania și Telekom Romania Communications pe componenta de integrare a salariaților, cu implicațiile aferente în materia dialogului social, sau proceduri disciplinare rulate în contextul investigării unor plângeri interne transmise pe canale de raportare tip whistleblowing. „Am putut constata, de asemenea, pe parcursul anului trecut o creștere a incidenței cazurilor de plângeri privind hărțuire morală la locul de muncă, dar și faptul că există încă mulți angajatori care au o expunere legală substanțială deoarece nu au implementat pachete de compliance pentru prevenirea și sancționarea unor asemenea fapte, în linie cu cerințele legale”, completează expertul PNSA.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
O admiră pe Ana Blandiana
Ioana Cazacu, prin activitatea sa în avocatura de business, a reușit să se impună în elita profesioniștilor din domeniul juridic. La statutul profesional pe care l-a atins astăzi a ajuns prin multă muncă, perseverență și pregătire continuă. O contribuție semnificativă a avut-o și deschiderea pe care a dovedit-o permanent către foarte multe domenii, nu doar către avocatură.
Atunci când vine vorba despre o femeie lider pe care o apreciază, interlocutoarea face o nominalizare care nu are nicio legătură cu domeniul în care face ea performanță. Ana Blandiana este personalitatea pe care o prețuiește cel mai mult. „O prețuiesc atât pe poeta și scriitoarea pe care am descoperit-o în copilărie, când eram încredințată că paginile cărților din biblioteca părinților mei, scrise de ea, sunt vrăjite, cât și pe activista pentru drepturi civice pe care am descoperit-o la vârsta adultă”, mărturisește avocatul.
Unul dintre motivele pentru care o admiră pe Ana Blandiana este acela că a aflat că scriitoarea este unul dintre inițiatorii Alianței Civice și că, alături de Romulus Rusan, a realizat, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume la Sighet, în România. „Pentru mine, Ana Blandiana este un reper al moralității, care m-a inspirat și continuă să mă fascineze prin capacitatea de a nu face compromisuri și prin perseverența încrederii sale în valorile care definesc civilizația europeană”, transmite Ioana Cazacu.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 65 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...