
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
12 Decembrie 2024
BizLawyerEchipa care a gestionat această cauză din partea Bondoc și Asociații a fost alcătuită din av. Dinu Nicolae Viorel, avocat partener și av. Alexandru Golu, associate în cadrul departamentului de litigii.
![]() |
La 10 decembrie 2024 în soluționarea unui regulator de competență, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), a stabilit că revine instanței de contencios administrativ competența de a soluționa un litigiu ce are ca obiect anularea unei decizii emise de o societate de drept privat, urmare a derulării unei proceduri specifice pentru atribuirea unui contract de furnizare de produse finanțat din fonduri externe alocate prin Programului Național de Redresare și Reziliență – PNNR.
Prin această hotărâre, Înalta Curte a tranșat problema competenței instanțelor judecătorești pentru litigii izvorâte din proceduri de achiziție pentru atribuirea contractelor finanțate din fonduri PNNR, proceduri care au ca bază normativă prevederile OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar care nu conțin prevederi exprese cu privire la competența instanțelor judecătorești pentru litigiile derivate din atribuirea contractelor astfel finanțate sau a litigiilor din contractele încheiate sub acest regim juridic de beneficiari privați care nu au obligația aplicării prevederilor legale privind achizițiile publice.
Prin această hotărâre, Înalta Curte a tranșat problema competenței instanțelor judecătorești pentru litigii izvorâte din proceduri de achiziție pentru atribuirea contractelor finanțate din fonduri PNNR, proceduri care au ca bază normativă prevederile OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, dar care nu conțin prevederi exprese cu privire la competența instanțelor judecătorești pentru litigiile derivate din atribuirea contractelor astfel finanțate sau a litigiilor din contractele încheiate sub acest regim juridic de beneficiari privați care nu au obligația aplicării prevederilor legale privind achizițiile publice.
În cadrul conflictului de competență s-a ridicat problema dacă actele și operațiunile efectuate de beneficiarii privați, după proceduri obligatorii și reglementate (Îndrumarul metodologic emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ulterior Ordinul 372/2024 al aceluiași Minister) se atacă la instanțele civile pentru litigii cu profesioniști sau la instanțele de contencios administrativ.
În susținerea celei de-a doua opinii, reținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost invocate mai multe temeiuri, privitoare la caracterul reglementat al procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuţie de lucrări finanţate din fondurile externe alocate prin PNNR, aplicarea obligatorie de către beneficiarii privați a principiilor legislației achizițiilor publice în aceste proceduri, interesul public vădit în privința modalității de utilizare a fondurilor publice alocate prin PNNR, caracterul de contract administrativ al contractelor finanțate din fonduri PNNR.
“Hotărârea Înaltei Curți este deosebit de importantă pentru toate categoriile de entități implicate în utilizarea de fonduri alocate în cadrul PNNR, statuând asupra competenței instanțelor de contencios administrativ pentru litigiile derivate din utilizarea unor asemenea fonduri, chiar dacă părți sunt beneficiarii privați ai finanțărilor care nu aplică Legea nr. 98/2016 ori Legea 99/2016, după caz, ci alte proceduri de achiziție, desfășurate însă tot în regim de drept public.” – a declarat Dinu Nicolae Viorel Partener coordonator al practicii de litigii a Bondoc și Asociații.
Echipa care a gestionat această cauză din partea Bondoc și Asociații a fost alcătuită din av. Dinu Nicolae Viorel, avocat partener și av. Alexandru Golu, associate în cadrul departamentului de litigii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 15 / 118 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a oferit consultanță companiei germane de tehnologie cbs în achiziția diviziei SAP a SkyConsult | Cristina Daianu (Partener): ”A fost o tranzacție deosebit de dificilă. Proiectul a combinat elemente brownfield și greenfield”
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Activitate intensă în practica de Employment de la NNDKP, firmă cu una dintre cele mai mari și performante echipe de avocați specializați în oferirea de asistență juridică pe întregul spectru de aspecte de Dreptul Muncii, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Roxana Abrașu (Partener): ”Avem situații care presupun complexitate prin anvergura și impactul global adus, dar și situații unde se ridică subiecte diverse sau sensibile ce trebuie gestionate cu prudență pentru a asigura că sunt abordate ținând cont de numeroasele reglementări aplicabile și se finalizează cu luarea măsurilor corespunzătoare”
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Conversion Marketing, parte a grupului eMAG, la transferul activității Profitshare către 2Performant
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Andrei Cosma (BACIU PARTNERS), revenit în avocatura locală după ce a activat ca general counsel pentru o firmă de tehnologie din Malta: ”Cred că succesul în avocatură apare atunci când un avocat înțelege cu adevărat distincția - și îmbinarea - dintre profesia de avocat și avocatura ca business. Ambele concepte au o importanță de sine stătătoare și trebuie creată o simbioză pentru a tinde spre succes”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...