ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme au ales studenții admiși în fruntea listelor la Facultatea de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Diana Valeria Ceaușu, premianta anului 2020 devenită Associate în echipa de Litigii și arbitraje de la CMS: Victoriile pe care le-am obținut în cauze cu probleme de drept dintre cele mai complexe și întrebările preliminare la CJUE spun totul – pasiunea și munca depusă nu rămân nerăsplătite

12 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Ea a depus CV-ul la cele mai bune firme de avocatură recunoscute de The Legal 500 pentru o poziție de avocat litigant și în final s-a ghidat după intuiție.

 
 
Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a așteptat cu nerăbdare, pe tot parcursul facultății, intrarea în profesie. A simțit de la început că Dreptul este cel care o împlinește, iar astăzi activează ca avocat în Departamentul de Litigii și Arbitraje din cadrul CMS România. Pe tot parcursul studenției a muncit mult, s-a implicat în diferite proiecte și astfel a avut la absolvire cea mai mare medie din generația sa, fiind clasată pe locul 1 din 544 absolvenți.Susține cu toată convingerea că alegerile pe care le-a făcut până acum au ajutat-o să ajungă acolo unde trebuia și că nu ar schimba nimic din pașii pe care i-a parcurs până în acest moment.

În timpul facultății, atenția sa era îndreptată către un alt sector al juridicului, plănuind să devină judecător. Întâmplarea a făcut ca în anul în care și-a finalizat studiile de licență să nu se organizeze examen de admitere la Institutul Național al Magistraturii. „În această perioadă de așteptare, am avut timp să reflectez mai mult și mi-am dat seama că avocatura mi-ar permite mai bine să apăr drepturile și libertățile oamenilor. Și așa am început să mă pregătesc pentru susținerea examenului la Barou cu cinci săptămâni înainte”, mărturisește tânăra.


Cinci săptămâni pentru a pregăti admiterea în profesie

Timpul era scurt, așa că în această perioadă a studiat în principal legislația aferentă celor cinci discipline pentru examen (drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, organizarea și exercitarea profesiei de avocat), fără a mai revedea miile de pagini de doctrină studiate în facultate.

„Pe măsură ce am parcurs textele de lege însă, am realizat că explicațiile aferente studiate în facultate mi-au rămas întipărite, făcând din ceea ce ar fi trebuit să fie un proces de studiu, mai degrabă un proces de reîmprospătare a memoriei. Din punctul meu de vedere, examenul la Barou din anul 2021 a fost de dificultate medie, asemănător anilor precedenți”, subliniază Diana.
 


În opinia sa, examenele la Barou combină gândirea și atenția și nu sunt de nepromovat, dacă pe parcursul facultății disciplinele sunt studiate. „Privind retrospectiv, realizez că percepția mea se datorează într-o mare proporție Facultății de Drept din cadrul Universității din București care – prin profesorii săi de excepție – îi pregătește pe studenții săi pentru ce este mai greu”, menționează avocatul.


Emoția oamenilor o motivează

Diana ne-a mărturisit că o întâmplare care a marcat-o profund și care a motivat-o și mai tare să intre în profesie a avut loc chiar la festivitatea de absolvire a Facultății de Drept. „După ce am ținut discursul pentru absolvirea facultății cu cea mai mare notă din generația mea, imediat cum am coborât de pe scenă, a venit spre mine din mulțime o bunică – nu știu cine era – care m-a felicitat și mi-a strâns mâna tremurând de emoție. Acea emoție mi-am dorit să o simt mereu. E sentimentul care mi-a dat și mai mult curaj să intru în profesie și după care mă ghidez în continuare în fiecare zi de activitate. Atunci când vorbești cu inima și faci tot ce este posibil pentru a da fiecăruia ce este al său nu poți să nu menții vie emoția oamenilor, care îți dă în schimb puterea de a merge mai departe”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul CMS își mai amintește că și după promovarea în profesie a avut parte de o surpriză memorabilă din partea Baroului București. „Ca urmare a unei invitații din partea domnului decan Ion Dragne la care nu m-am așteptat, am participat la o festivitate de premiere la Barou în cadrul căreia am avut bucuria să primesc o distincție pentru... „rezultatul deosebit obținut la examenul de primire în profesia de avocat”, așa cum aveam să descopăr. Și așa am făcut primii pași în profesia de avocat și am conștientizat că am ajuns acolo unde mi-am dorit și unde pot să fac ceea ce îmi doresc, și anume să încerc pe cât posibil prin activitatea mea să dau fiecărui om ce este al său”, nuanțează tânăra.


A optat pentru cariera de avocat litigant și a ales echipa CMS


Alegerea firmei în care să-și înceapă drumul în carieră nu a fost una simplă. Diana și-a dorit să lucreze alături de cei mai buni avocați și de aceea, după afișarea rezultatelor la examenul de admitere în profesie, a depus CV-ul la cele mai bune firme de avocatură recunoscute de The Legal 500 pentru o poziție de avocat litigant. „După susținerea mai multor interviuri a venit greul pentru că toți cei la care aplicasem erau buni avocați și în final am fost nevoită să mă ghidez după intuiție. Așa am ales firma de avocatură internațională CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP, departamentul de litigii și arbitraje”, subliniază avocatul.

Odată intrată în echipa CMS, Diana a intrat pe un traseu care nu întotdeauna este unul lin, dar ia lucrurile așa cum vin, învață din fiecare întâmplare trăită și susține că cele mai bune training-uri pentru ea au fost, în realitate, dosarele importante în care a fost implicată de la bun început, cu mize financiare foarte mari și contracte deosebit de complexe. În această categorie include contractele de reasigurare, care sunt extrem de complexe din punct de vedere juridic și tehnic, și care nu sunt studiate prea mult în timpul facultății.

În ceea ce privește remunerația primită pentru munca prestată, precizează că a fost la un nivel satisfăcător de la momentul începerii colaborării cu CMS și până în prezent, crescând pe parcurs, așa cum este firesc, în funcție de efortul depus și de performanțele obținute.

„Până în prezent, mi-am desfășurat activitatea ca avocat litigant în numeroase domenii printre care drept civil, drept comercial, insolvență, drept fiscal, drept administrativ, drept bancar și dreptul asigurărilor. De asemenea, având preponderent clienți de naționalitate străină, am avut ocazia de a acumula experiență în domeniul dreptului internațional privat și al procesului civil internațional. Ceea ce m-a ajutat în aceste două materii și recomand a fost, pe lângă studiile de licență de la Universitatea din București, și programul de master Drept privat din cadrul aceleiași universități, precum și Colegiul juridic franco-român de studii europene al Universității Paris 1 Pantheon – Sorbonne. Așa am ridicat recent o problemă legată de interpretarea dreptului Uniunii Europene într-o cauză pendinte în fața unei instanțe naționale, care a determinat instanța națională să adreseze întrebări preliminare Curții de Justiție a Uniunii Europene (întrebările preliminare sunt în prezent în curs de soluționare de către instanța de la Luxemburg). De asemenea, pe lângă activitatea din fața instanțelor judecătorești, am avut ocazia de a participa și la arbitraje interne și internaționale de drept comercial. Victoriile pe care le-am obținut în cauze cu probleme de drept dintre cele mai complexe și întrebările preliminare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu care mă mândresc spun totul – pasiunea și munca depusă, în fiecare zi de la momentul intrării în facultate, nu rămân nerăsplătite și dau cele mai mari satisfacții”, punctează tânăra.

Avocatura este profesia care o definește

Este de părere că avocatura i-a permis și îi permite să fie în profesie așa cum este ea ca persoană – o persoană originală în gândire, ambițioasă, echilibrată, care pune pasiune în tot ceea ce face fără a se satura din a învăța lucruri noi și care de multe ori se lasă pe sine pentru ceilalți. „Sentimentul pe care mi-l trezește avocatura este că am practicat-o dintotdeauna. Firește, acum multitudinea de cereri, întâmpinări, note scrise etc. pe care le-am făcut îmi confirmă asta. Însă am cunoscut sentimentul acesta încă din primele zile de activitate. La început m-a ajutat acea doză de pragmatism care îți permite să jonglezi cu noțiunile teoretice. Primul meu dosar, o cerere de deschidere a procedurii insolvenței, venită în prima mea săptămână, mi-a confirmat că sunt pe drumul cel bun. Și așa a început totul”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere, sunt oportunități multiple pe piața muncii pentru absolvenții facultăților de drept, dar totul ține de fiecare în parte și de ceea ce oferă fiecare absolvent la rândul său.
 
Nu știe dacă există o rețetă pentru succes, dar crede că la bază este importantă plăcerea pentru a studia Dreptul. „Și de aici pornește totul. Atunci când îți place facultatea pe care ai ales-o, ai bucuria de a învăța și astfel, cărămidă cu cărămidă, începi să adaugi cunoștințele de care ai nevoie mai departe în profesie. Firește, nu sunt numai cunoștințele cele care contează, ci într-o egală măsură și trăsăturile de caracter, aptitudinile înnăscute, abilitățile învățate cu timpul, educația, inteligența emoțională etc. Însă, din punctul meu de vedere, sistemul de învățământ (și mă refer inclusiv la liceu), așa cum este el cu plusuri și minusuri, își face partea lui de treabă. Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, de asemenea, pune la dispoziție toate cele (mai mult decât) necesare pentru intrarea în profesie. Trebuie numai să existe deschidere”, atrage atenția avocatul.

În cazul său, i s-a confirmat faptul că avocatura, ca și viața, presupune o doza de curiozitate, pe care dacă o ai, nu te plictisești niciodată.

Diana Valeria Ceaușu se definește, atât în avocatură, cât și în viața personală, ca fiind o femeie puternică, o femeie „care știe să taie copacii uscați din viața ei și să facă totul în jur să înflorească”. Bogăția o caracterizează ca fiind timpul și oamenii care îi sunt alături. „Sunt o femeie care a învățat că uneori îi este frică, dar a cărei frica nu a reușit niciodată să fie mai puternică decât îi este curajul. O femeie care și-a găsit autenticitatea și o cultivă în fiecare zi atât în viață profesională, cât și în cea personală”, încheie Diana. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 13 / 139
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...