ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme au ales studenții admiși în fruntea listelor la Facultatea de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Diana Valeria Ceaușu, premianta anului 2020 devenită Associate în echipa de Litigii și arbitraje de la CMS: Victoriile pe care le-am obținut în cauze cu probleme de drept dintre cele mai complexe și întrebările preliminare la CJUE spun totul – pasiunea și munca depusă nu rămân nerăsplătite

12 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Ea a depus CV-ul la cele mai bune firme de avocatură recunoscute de The Legal 500 pentru o poziție de avocat litigant și în final s-a ghidat după intuiție.

 
 
Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a așteptat cu nerăbdare, pe tot parcursul facultății, intrarea în profesie. A simțit de la început că Dreptul este cel care o împlinește, iar astăzi activează ca avocat în Departamentul de Litigii și Arbitraje din cadrul CMS România. Pe tot parcursul studenției a muncit mult, s-a implicat în diferite proiecte și astfel a avut la absolvire cea mai mare medie din generația sa, fiind clasată pe locul 1 din 544 absolvenți.Susține cu toată convingerea că alegerile pe care le-a făcut până acum au ajutat-o să ajungă acolo unde trebuia și că nu ar schimba nimic din pașii pe care i-a parcurs până în acest moment.

În timpul facultății, atenția sa era îndreptată către un alt sector al juridicului, plănuind să devină judecător. Întâmplarea a făcut ca în anul în care și-a finalizat studiile de licență să nu se organizeze examen de admitere la Institutul Național al Magistraturii. „În această perioadă de așteptare, am avut timp să reflectez mai mult și mi-am dat seama că avocatura mi-ar permite mai bine să apăr drepturile și libertățile oamenilor. Și așa am început să mă pregătesc pentru susținerea examenului la Barou cu cinci săptămâni înainte”, mărturisește tânăra.


Cinci săptămâni pentru a pregăti admiterea în profesie

Timpul era scurt, așa că în această perioadă a studiat în principal legislația aferentă celor cinci discipline pentru examen (drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, organizarea și exercitarea profesiei de avocat), fără a mai revedea miile de pagini de doctrină studiate în facultate.

„Pe măsură ce am parcurs textele de lege însă, am realizat că explicațiile aferente studiate în facultate mi-au rămas întipărite, făcând din ceea ce ar fi trebuit să fie un proces de studiu, mai degrabă un proces de reîmprospătare a memoriei. Din punctul meu de vedere, examenul la Barou din anul 2021 a fost de dificultate medie, asemănător anilor precedenți”, subliniază Diana.
 


În opinia sa, examenele la Barou combină gândirea și atenția și nu sunt de nepromovat, dacă pe parcursul facultății disciplinele sunt studiate. „Privind retrospectiv, realizez că percepția mea se datorează într-o mare proporție Facultății de Drept din cadrul Universității din București care – prin profesorii săi de excepție – îi pregătește pe studenții săi pentru ce este mai greu”, menționează avocatul.


Emoția oamenilor o motivează

Diana ne-a mărturisit că o întâmplare care a marcat-o profund și care a motivat-o și mai tare să intre în profesie a avut loc chiar la festivitatea de absolvire a Facultății de Drept. „După ce am ținut discursul pentru absolvirea facultății cu cea mai mare notă din generația mea, imediat cum am coborât de pe scenă, a venit spre mine din mulțime o bunică – nu știu cine era – care m-a felicitat și mi-a strâns mâna tremurând de emoție. Acea emoție mi-am dorit să o simt mereu. E sentimentul care mi-a dat și mai mult curaj să intru în profesie și după care mă ghidez în continuare în fiecare zi de activitate. Atunci când vorbești cu inima și faci tot ce este posibil pentru a da fiecăruia ce este al său nu poți să nu menții vie emoția oamenilor, care îți dă în schimb puterea de a merge mai departe”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul CMS își mai amintește că și după promovarea în profesie a avut parte de o surpriză memorabilă din partea Baroului București. „Ca urmare a unei invitații din partea domnului decan Ion Dragne la care nu m-am așteptat, am participat la o festivitate de premiere la Barou în cadrul căreia am avut bucuria să primesc o distincție pentru... „rezultatul deosebit obținut la examenul de primire în profesia de avocat”, așa cum aveam să descopăr. Și așa am făcut primii pași în profesia de avocat și am conștientizat că am ajuns acolo unde mi-am dorit și unde pot să fac ceea ce îmi doresc, și anume să încerc pe cât posibil prin activitatea mea să dau fiecărui om ce este al său”, nuanțează tânăra.


A optat pentru cariera de avocat litigant și a ales echipa CMS


Alegerea firmei în care să-și înceapă drumul în carieră nu a fost una simplă. Diana și-a dorit să lucreze alături de cei mai buni avocați și de aceea, după afișarea rezultatelor la examenul de admitere în profesie, a depus CV-ul la cele mai bune firme de avocatură recunoscute de The Legal 500 pentru o poziție de avocat litigant. „După susținerea mai multor interviuri a venit greul pentru că toți cei la care aplicasem erau buni avocați și în final am fost nevoită să mă ghidez după intuiție. Așa am ales firma de avocatură internațională CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP, departamentul de litigii și arbitraje”, subliniază avocatul.

Odată intrată în echipa CMS, Diana a intrat pe un traseu care nu întotdeauna este unul lin, dar ia lucrurile așa cum vin, învață din fiecare întâmplare trăită și susține că cele mai bune training-uri pentru ea au fost, în realitate, dosarele importante în care a fost implicată de la bun început, cu mize financiare foarte mari și contracte deosebit de complexe. În această categorie include contractele de reasigurare, care sunt extrem de complexe din punct de vedere juridic și tehnic, și care nu sunt studiate prea mult în timpul facultății.

În ceea ce privește remunerația primită pentru munca prestată, precizează că a fost la un nivel satisfăcător de la momentul începerii colaborării cu CMS și până în prezent, crescând pe parcurs, așa cum este firesc, în funcție de efortul depus și de performanțele obținute.

„Până în prezent, mi-am desfășurat activitatea ca avocat litigant în numeroase domenii printre care drept civil, drept comercial, insolvență, drept fiscal, drept administrativ, drept bancar și dreptul asigurărilor. De asemenea, având preponderent clienți de naționalitate străină, am avut ocazia de a acumula experiență în domeniul dreptului internațional privat și al procesului civil internațional. Ceea ce m-a ajutat în aceste două materii și recomand a fost, pe lângă studiile de licență de la Universitatea din București, și programul de master Drept privat din cadrul aceleiași universități, precum și Colegiul juridic franco-român de studii europene al Universității Paris 1 Pantheon – Sorbonne. Așa am ridicat recent o problemă legată de interpretarea dreptului Uniunii Europene într-o cauză pendinte în fața unei instanțe naționale, care a determinat instanța națională să adreseze întrebări preliminare Curții de Justiție a Uniunii Europene (întrebările preliminare sunt în prezent în curs de soluționare de către instanța de la Luxemburg). De asemenea, pe lângă activitatea din fața instanțelor judecătorești, am avut ocazia de a participa și la arbitraje interne și internaționale de drept comercial. Victoriile pe care le-am obținut în cauze cu probleme de drept dintre cele mai complexe și întrebările preliminare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu care mă mândresc spun totul – pasiunea și munca depusă, în fiecare zi de la momentul intrării în facultate, nu rămân nerăsplătite și dau cele mai mari satisfacții”, punctează tânăra.

Avocatura este profesia care o definește

Este de părere că avocatura i-a permis și îi permite să fie în profesie așa cum este ea ca persoană – o persoană originală în gândire, ambițioasă, echilibrată, care pune pasiune în tot ceea ce face fără a se satura din a învăța lucruri noi și care de multe ori se lasă pe sine pentru ceilalți. „Sentimentul pe care mi-l trezește avocatura este că am practicat-o dintotdeauna. Firește, acum multitudinea de cereri, întâmpinări, note scrise etc. pe care le-am făcut îmi confirmă asta. Însă am cunoscut sentimentul acesta încă din primele zile de activitate. La început m-a ajutat acea doză de pragmatism care îți permite să jonglezi cu noțiunile teoretice. Primul meu dosar, o cerere de deschidere a procedurii insolvenței, venită în prima mea săptămână, mi-a confirmat că sunt pe drumul cel bun. Și așa a început totul”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere, sunt oportunități multiple pe piața muncii pentru absolvenții facultăților de drept, dar totul ține de fiecare în parte și de ceea ce oferă fiecare absolvent la rândul său.
 
Nu știe dacă există o rețetă pentru succes, dar crede că la bază este importantă plăcerea pentru a studia Dreptul. „Și de aici pornește totul. Atunci când îți place facultatea pe care ai ales-o, ai bucuria de a învăța și astfel, cărămidă cu cărămidă, începi să adaugi cunoștințele de care ai nevoie mai departe în profesie. Firește, nu sunt numai cunoștințele cele care contează, ci într-o egală măsură și trăsăturile de caracter, aptitudinile înnăscute, abilitățile învățate cu timpul, educația, inteligența emoțională etc. Însă, din punctul meu de vedere, sistemul de învățământ (și mă refer inclusiv la liceu), așa cum este el cu plusuri și minusuri, își face partea lui de treabă. Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, de asemenea, pune la dispoziție toate cele (mai mult decât) necesare pentru intrarea în profesie. Trebuie numai să existe deschidere”, atrage atenția avocatul.

În cazul său, i s-a confirmat faptul că avocatura, ca și viața, presupune o doza de curiozitate, pe care dacă o ai, nu te plictisești niciodată.

Diana Valeria Ceaușu se definește, atât în avocatură, cât și în viața personală, ca fiind o femeie puternică, o femeie „care știe să taie copacii uscați din viața ei și să facă totul în jur să înflorească”. Bogăția o caracterizează ca fiind timpul și oamenii care îi sunt alături. „Sunt o femeie care a învățat că uneori îi este frică, dar a cărei frica nu a reușit niciodată să fie mai puternică decât îi este curajul. O femeie care și-a găsit autenticitatea și o cultivă în fiecare zi atât în viață profesională, cât și în cea personală”, încheie Diana.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...