ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De ce au ales studenții, anul acesta, programul de internship al firmei Stratulat Albulescu, cum a fost interacțiunea cu avocații și care a fost feedback-ul | Ce conține ‘SAA Welcome Pack’ și cum lucrează echipele în procesul de integrare a tinerilor

05 Septembrie 2024   |   Ștefania Enache

De ce au ales studeții, anul acesta, programul de internship al firmei Stratulat Albulescu, cum a fost interacțiunea cu avocații și care a fost feedback-ul I Ce conține SAA Welcome Pack și cum lucrează echipele în procesul de integrare a tinerilor

 
 
Studenții sunt dornici să participe la școlile de vară organizate de marile firme de avocatură. Numărul celor care se înscriu în astfel de proiecte crește de la un an la altul, fapt ce a determinat societățile de avocați să asigure tot mai multe locuri în cadrul internship-urilor pe care le pun la dispoziția candidaților. Stratulat Albulescu este unul dintre angajatorii „vânați” de viitorii profesioniști din domeniul Dreptului, tinerii care acum își fac studiile fiind foarte interesați să simtă „pulsul” acestei echipe în care visează să activeze după licență. 

Delia Bîjnea, Head of Marketing & Communications SAA, responsabilă cu organizarea stagiilor de practică și recrutarea avocaților stagiari, subliniază faptul că firma în care activează se pregătește constant pentru a întâmpina noile generații de avocați prin actualizarea și îmbunătățirea continuă a programelor de integrare și dezvoltare profesională, iar internship-urile sunt o componentă importantă a acestei etape cheie în dezvoltarea unei firme. „Și în 2024 am organizat internship-uri pe durata vacanței atât pentru studenții din anii terminali, cât și pentru cei din anii I și II. Prezența SAA la evenimentul JobFest organizat în luna februarie de către ELSA a generat un număr mare de solicitări pentru efectuarea unui internship în cadrul firmei noastre. Dacă în anii anteriori organizam stagii de practică în timpul verii pentru aproximativ 8-10 studenți, anul acesta am acceptat un număr de 18 studenți (dintre care 17 sunt studenți la Facultatea de Drept și un student la Facultatea de Marketing din cadrul ASE). Din păcate, chiar și dublând numărul studenților acceptați în practică, nu am reușit să acomodăm toate solicitările. Spre surprinderea noastră, chiar și în prezent (luna august), încă primim solicitări pentru internshipuri, însă locurile au fost ocupate încă de la finalul lunii martie”, precizează interlocutoarea BizLawyer.


Studenții au ajuns să efectueze stagii de practică alături de echipa Stratulat Albulescu prin două filiere, aplicând fie prin intermediul asociațiilor studențești, fie direct.




Cei care au optat pentru prima variantă fac parte din ELSA sau ASD, cele două principale asociații de studenți din cadrul Facultății de Drept a Universității din București cu care SAA colaborează în mod constant. „ Aceste asociații preselectează un anumit număr de studenți, apoi ne trimit CV-urile cele mai potrivite”, amintește Delia Bîjnea.

În cea de-a doua categorie se află studenții care au aplicat direct prin formularul de contact de pe pagina dedicată internshipurilor de pe site-ul firmei de avocatură (https://saa.ro/en/internship/) sau cei care au interacționat cu SAA cu ocazia unor evenimente la care reprezentanții casei de avocatură au participat. „Cei care aplică direct pe site-ul nostru au auzit de noi din piață, de la colegi mai mari care fie au efectuat deja stagii de practică în cadrul firmei noastre, fie lucrează deja la SAA. Avem și studenți care au aplicat direct ca urmare a participării noastre la JobFest sau la alte evenimente/conferințe specifice unor anumite arii de practică (de ex. coordonatorul departamentului nostru de Drept Bancar, Cristian Vlaicu, participă anual în calitate de speaker la Conferința de Banking organizată de ELSA, dedicată studenților din cadrul Facultății de Drept).

Separat de stagiile de practică pentru studenții de la Drept (cu care suntem foarte obișnuiți), anul acesta am avut plăcuta surpriză să primim solicitări și pentru un internship în cadrul departamentului de marketing al SAA. Dat fiind specificul foarte nișat al acestui domeniu și având în vedere că în România nu se studiază în cadrul niciunei facultăți componenta de „legal marketing” (așa cum se întâmplă în Statele Unite, de exemplu), pot spune că am fost foarte bucuroasă și am dat curs acestei solicitări cu mare drag”, spune Delia Bîjnea.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Program de pregătire variat
 
Programul de pregătire pe care tinerii l-au avut la dispoziție pe tot parcursul stagiului de practică din vara 2024 a fost unul foarte variat, incluzând atât training-uri pe diverse arii de practică, cât și training-uri tehnice menite să le ușureze munca și să le îmbunătățească abilitățile profesionale.

„Interacțiunea cu studenții aflați în internship a fost foarte bună, iar feedback-ul a fost excelent. După demararea stagiilor de practică, obișnuiesc să „iau pulsul” atât studenților, cât și avocaților care interacționează cu aceștia, și mă bucur să văd că și în acest an am avut (și încă avem) alături studenți foarte implicați, pasionați de avocatura de business, însetați de cunoaștere și dornici să fie implicați în cât mai multe proiecte complexe.

Studenții au fost foarte activi și au răspuns prompt la toate solicitările. Modul în care au preluat și dus la bun sfârșit sarcinile a fost exemplar. Au demonstrat o rapiditate de răspuns și o eficiență remarcabile, ceea ce a contribuit la succesul proiectelor în care au fost implicați.

Feedback-ul oferit de studenți a fost, de asemenea, pozitiv. Ei au apreciat diversitatea și complexitatea sarcinilor, precum și suportul constant oferit de mentorii lor. Această interacțiune ne-a permis să evaluăm nu doar abilitățile lor tehnice, ci și capacitatea lor de a lucra în echipă și de a se adapta rapid la cerințele profesiei”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Delia Bîjnea punctează faptul că o parte dintre studenții care urmează stagii de practică în cadrul SAA, ulterior promovării examenului de admitere în Barou, se alătură echipei. „Desigur, și în acest an am remarcat printre studenți viitori avocați pe care ne dorim să îi avem alături și în viitor. Aceștia au arătat potențialul și dedicarea necesare pentru a deveni membri valoroși ai echipei noastre”, nuanțează specialistul Stratulat Albulescu.

---------------------------------------------------------------------------------------
 
De ce aleg tinerii firma de avocați Stratulat Albulescu

 Tinerii care optează pentru un stagiu de practică în cadrul firmei Stratulat Albulescu au în vedere mai multe aspecte importante pentru viitoarea lor carieră. De exemplu, Anastasia Panici - studentă anul II, ASE – internship în cadrul departamentului de marketing - mărturisește că a decis ca vara aceasta să o petreacă productiv, astfel că a ales să facă un stagiu de practică la firma de avocatură Stratulat Albulescu, care oferă oportunități și în domeniul marketingului de care este pasionată și pe care îl studiază. „Aici am întâlnit profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, mereu dispuși să ajute, dedicați, deschiși și primitori. Am rămas plăcut surprinsă de cât de ușor am reușit să mă integrez și să mă simt în largul meu. Aceasta este o experiență cu adevărat frumoasă pentru mine, cu singuranță am luat cea mai bună decizie venind  aici, pentru că așteptările mele au fost confirmate pe deplin”, subliniază tânăra.

La rândul său, David Ene - student anul II, Facultatea de Drept, Universitatea din București - spune că, de la primul contact cu avocații de la Stratulat Albulescu în cadrul JobFest 2024, a simțit o diferență față de alte firme. „Atmosfera plăcută și mediul care promovează și oferă oportunități forțelor tinere din lumea juridică m-au atras imediat. Această impresie s-a confirmat și în zilele petrecute până acum în cadrul internship-ului, unde am găsit un loc în care sunt încurajat să mă dezvolt și să contribui active”, nuanțează tânărul.

„Am ales programul de internship al Stratulat Albulescu datorită varietății de arii de practică în care avocații acestei firme profesează. În plus, distincțiile obținute de această firmă, în special în aria dreptului imobiliar, denotă profesionalismul desăvârșit al echipei. Apreciez foarte mult faptul că este un mediu prietenos, dar și productiv, unde poți acumula multe cunoștințe de la avocați întotdeauna deschiși să îți împărtășească o parte din experiența lor”, completează Andrei Popescu  - student anul III, Facultatea de Drept, Universitatea din București.

---------------------------------------------------------------------------------------
 

Contează atitudinea pozitivă și spiritul de echipă


Tinerii care doresc să pășească în profesie alături de Stratulat Albulescu trebuie să știe că este important să fie motivați să își construiască o carieră în avocatura de business, să fie responsabili, să dețină abilități excelente de comunicare și, nu în ultimul rând, să aibă o atitudine pozitivă și spirit de echipă. „Punem foarte mult accent pe latura umană. Ne dorim alături tineri empatici, cu inteligență emoțională sporită, astfel încât să consolidăm o echipă deja formată în acest spirit. Aceste calități ne ajută să menținem un mediu de lucru armonios și să oferim servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Ne dorim să adăugăm în echipă tineri avocați care împărtășesc aceste valori și care vor contribui la succesul firmei noastre”, arată interlocutoarea BizLawyer.

Pentru SAA, procesul de integrare în echipă este deosebit de important, având rolul de a crea condițiile favorabile pentru folosirea deplină a potențialului noilor membri, prin acomodarea lor cu colegii, cu avocații coordonatori direcți, cu complexitatea mediului, dar și prin asimilarea normelor de conduită specifice grupului din care fac parte și a cerințelor din cadrul firmei.

În procesul de integrare există mai multe etape. Prima dintre ele are în vedere primirea și orientarea inițială.  „La momentul alăturării firmei, noii colegi primesc un Welcome Pack menit să le ușureze acomodarea și să îi ajute în identificarea diverselor aspecte pe care nu le cunosc în primele zile. SAA Welcome Pack conține informații și documente utile pe tot parcursul activității lor în cadrul firmei (ghiduri de utilizare a resurselor interne, informații procedurile firmei, precum și detalii despre structura organizațională și echipele de lucru). Noilor membri li se face turul biroului, participă la sesiuni de orientare, în care sunt introduși în cultura organizațională și valorile firmei. Sunt prezentate detalii despre diversele departamente și despre modul de colaborare între acestea”, precizează  specialistul Stratulat Albulescu.

 
 

A doua etapă este cea de mentorat și îndrumare, fiecare nou angajat fiind alocat unui mentor, un avocat cu experiență care să îi ofere suport și îndrumare. Mentorul ajută la adaptarea rapidă și la asigurarea unei tranziții ușoare în cadrul echipei.

A treia etapă include training-uri specifice. Toți cei care intră în echipă participă la sesiuni de training pe arii specifice de practică, precum și la training-uri tehnice necesare pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice. Acestea includ utilizarea software-urilor juridice, redactarea documentelor legale și managementul timpului.

„Dincolo de componenta exclusiv profesională, mă bucur să observ că în cadrul firmei noastre tinerii avocați sunt responsabilizați încă din prima zi. Avocații stagiari din cadrul firmei noastre sunt implicați din primele luni în proiecte complexe, participă la întâlnirile fizice (și call-urile) cu clienții alături de avocații coordonatori, redactează documente și sunt implicați în toate etapele unei tranzacții, de la început până la final. Spre deosebire de alte firme din piață, în cadrul cărora stagiarii fac mai mult muncă de cercetare (research-uri), și nu sunt implicați în toate etapele unui proiect (sau nu participă efectiv la întâlniri cu clienți până mult mai târziu), colegii noștri cei mai tineri sunt „responsabilizați” încă de la început, având ocazia să învețe din practică și din situațiile concrete”, apreciază Delia Bîjnea.

Pentru a-i ajuta pe tinerii aflați la început de carieră, Head of Marketing & Communications SAA oferă și câteva sfaturi importante. „Continuați să învățați și să vă perfecționați! Dreptul este un domeniu dinamic, în continuă schimbare, iar învățarea nu se va opri niciodată. Fiți mereu deschiși la noi cunoștințe și actualizați-vă constant competențele. Dezvoltați-vă abilitățile de networking și comunicare! Combinația cea mai reușită pe care am observat-o la avocații de succes constă în cunoștințe juridice temeinice, carismă și abilități excelente de networking. Fiți răbdători și perseverenți! Construirea unei cariere solide necesită timp. Nu vă descurajați și continuați să lucrați cu perseverență, chiar dacă veți întâmpina momente dificile. Succesul vine cu răbdare și efort susținut. Flexibilitate și adaptabilitate! Piața avocaturii și nevoile clienților se schimbă constant. Fiți deschiși la noi oportunități și adaptați-vă la schimbări. Identificați o specializare care să vă placă! Deși, în general, în firmele mici, avocații stagiari sunt implicați în proiecte din mai multe arii de practică, este util să identificați o arie de practică care vă pasionează și în care să vă specializați”, transmite interlocutoarea BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...