ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Copilău, cel mai mare punctaj în 2019: Nu iau în considerare studiile în străinătate pentru că dintotdeauna am susținut învățământul și posibilitățile de dezvoltare din România. Cred că noi, tinerii, putem oferi o schimbare prin implicare civică

12 August 2021   |   Ștefania Enache

Maria și-a dorit să urmeze o carieră în medicină și din acest motiv a studiat intens biolologia, participând constant la olimpiade. În clasa a XI-a și-a dat seama că activitatea zilnică a unui medic nu i se potrivește și a decis să se orienteze către Drept.

 
 
Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a rămas printre puținele instituții de învățământ superior din România care mai organizează examen de admitere. Concursul este unul serios, iar selecția viitorilor studenți este atent realizată, astfel încât doar cei mai buni au șansa de a urma cursurile universitare aici. Maria Copilău este una dintre tinerele care a intrat în cursa pentru un loc la Drept, iar în urma examenului de admitere, organizat în 2019, a obținut 92 de puncte, fiind prima pe lista generației sale.  „Pentru mine acest rezultat a însemnat un vis împlinit, încununarea muncii, efortului și nopților nedormite. Am fost foarte uimită să mă aflu în vârful clasamentului, am izbucnit în lacrimi de fericire. Nu știu în ce procent a contat faptul că am fost admisă prima pentru mediul extern, dar psihologic m-a motivat și m-a încurajat să mă mențin la bursă întrucât mi-am dovedit că potențialul muncii mele poate conduce la rezultate deosebite care mă pot ajuta să ating cariera de succes dorită”, povestește Maria.


Tânăra a optat pentru o pregătire universitară în domeniul juridic deoarece iubește oamenii, îi place să interacționeze cu ei și să-i ajute. Dintotdeauna s-a dedicat celor din jur, le-a ascultat problemele și a făcut tot ce i-a stat în putere să-i sprijine. Alegerea unei facultăți de drept a venit firesc și reprezintă o completare perfectă a modului ei de a relaționa cu semenii.

De altfel, tot dragostea de oameni a îndemnat-o ca, până în clasa a XI-a, să se pregătească pentru o altă facultate care presupune munca în beneficiul celorlalți. Și-a dorit să urmeze o carieră în medicină și din acest motiv a studiat intens biolologia, participând constant la olimpiade. În clasa a XI-a și-a dat seama că activitatea zilnică a unui medic nu i se potrivește și a decis să se orienteze către Drept.

S-a adaptat cu ușurință vieții de student

Maria a crescut într-un oraș mic din Ialomița, acolo unde a urmat și cursurile liceale. Perioada aceea a fost una frumoasă și a ajutat-o să-și dea seama de potențialul său și să-și creioneze dorințele legate de viitorul său.

Datorită rigurozității sale în pregătire, rigurozitate obținută în timpul studiilor gimnaziale și liceale, Maria s-a adaptat repede la viața de student, reușind să se integreze perfect în noul univers.




„Prima sesiune a fost o experiență frumoasă, mai ales că a fost și singura desfășurată fizic. A fost nevoie de un efort de adaptare după liceu, de a mă simți stăpână pe un volum atât de mare de informații, dar rezultatele au fost bune și organizarea a fost cheia rezultatelor bune. Celelalte sesiuni au fost online și au implicat o dificultate mai mare a subiectelor, dar sunt încântată de rezultate și de cum și-a adaptat activitatea facultatea”, subliniază tânăra.

Maria subliniază faptul că viața de student este o experiență unică de care realizează că trebuie să se bucure și să profite zilnic pentru că implică o libertate pe care nu o va mai avea. „Inconvenientul a fost că mai bine de un an de studenție a fost online și nu ne-am putut bucura de toate experiențele studențești, dar sper să ne reîntoarcem curând la viața normală și să ne putem crea amintiri inefabile”, mai spune studenta.

Tânăra este de părere că, dacă ești implicat în tot ceea ce faci, nu poți spune că este grea viața de student în România . „Ce diferențiază viața studenților din România e cantitatea mare de informație teoretică ce trebuie digerată. De mici însă suntem formați cu un volum mare de informații și cumva în stadiul de student știi deja la ce să te aștepți”, completează Maria.

În ceea ce privește învățământul online, Maria mărturisește că este printre puținii dintre colegii săi cărora le-a plăcut facultatea online. „Facultatea noastră chiar și-a adaptat activitatea foarte bine și nu am simțit dezavantaje de înțelegere și percepere a informațiilor, singurul dezavantaj resimțit fiind în cazul examenelor. Empatizez însă cu alți studenți, cum ar fi cei de la medicină sau matematică cărora le-a fost greu să asimileze informația online și pornesc cu multe minusuri greu de recuperate. Pandemia mi-a arătat cât de prețioase sunt libertatea de mișcare și lucrurile simple pe care le oferă viața și pe care nu le-am apreciat până acum suficient. Eram atât de fericiți și liberi înainte de pandemie, dar nu vedeam acest lucru”, mai spune studenta.

Totuși, examenele online sunt marele dezavantaj al acestui sistem pentru că de multe ori au însemnat subiecte mai grele, rezultate care nu relevau mereu realitatea și dacă mai aveai și ghinionul să ai probleme tehnice, riscai să pici examenul.

Anii de facultate parcurși până acum i-au permis să identifice printre cursurile urmate pe cele care o atrag cel mai mult. De exemplu, până în semestrul al II-lea al anului II, a fost atrasă cel mai mult de cursul de Drepturi Reale. „Acesta m-a atras pentru că am reușit să asimilez ușor materia și să văd corespondența cu spețele care se întâlnesc și în practică. Mai mult, am aprofundat materia împreună cu câțiva colegi alături de care vom publica, sub egida domnului profesor Silviu Munteanu, o carte de grile în materia Drepturilor Reale”, explică tânăra.

Maria precizează faptul că studenții sunt atrași, în general, de acele cursuri care implică practică și contact cu profesiile juridice, astfel încât la finalul facultății să dețină cât mai multă experiență practică și nu doar informații teoretice. „De obicei, cei mai mulți studenți sunt la cursurile care se cer la admiterile in profesie: civil și penal, dar nu este o regulă.”, completează studenta.

Ea are un sfat important și pentru cei care se gândesc să urmeze cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București. „Sfatul principal pe care îl dau viitorilor candidați la Facultatea de Drept este să își organizeze foarte bine timpul și materia de învățat. De asemenea, să se axeze pe partea de vocabular care este stufoasă și necesită conspecte vaste, memorate și repetate constant. În acest sens, chiar am venit în ajutorul lor împreună cu colega mea, Roxana Tudorescu, și am elaborat o culegere de conspecte și grile pentru vocabular, care a fost publicată în luna mai”, nuanțează Maria.

Ce urmează după licență?


Fiind abia la finalul anului doi de studiu, Maria nu s-a hotărât încă ce traseu va urma după licență. Știe însă că se va pregăti intens pe tot parcursul facultății, iar după finalizarea cursurilor va susține examen de admitere în profesie. „Însă nu m-am hotărât încă ce profesie. Momentan sunt indecisă între profesia de avocat și cea de magistrat. Sunt nerăbdătoare să explorez dreptul comercial care pare atractiv. Nu iau în considerare studiile în străinătate pentru că dintotdeauna am susținut învățământul românesc și posibilitățile de dezvoltare în România. Cred că noi, tinerii, putem valoriza tot ceea ce ne oferă România  și putem să îi oferim la rândul nostru României o schimbare prin implicare civică”, mai spune studenta.

Maria este foarte mândră de faptul că urmează cursurile unei asemenea instituții de învățământ. Ea este de părere că plusurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București sunt rezumate în expresia „înalt nivel academic” și implică: profesori foarte buni, transmiterea unor valori și unui spirit just, utile în practicarea profesiilor juridice și, nu în ultimul rând, rezultatele absolvenților  la examenele de admitere în profesie. „La categoria minusuri doar aș reitera lipsa de contact cu practica pentru că, deși avem un anumit număr de ore de practică obligatorii, sunt insuficiente și timpul nu permite o practică voluntară îndelungată pentru că nu mai rămâne suficient pentru învățat. Așa că aș vedea utilă introducerea unei materii care să implice confruntarea cu situații practice reale”, arată tânăra studentă.

Maria este printre cei norocoși, deoarece a avut deja ocazia să simtă atmosfera dintr-o societate de avocatură pe parcursul unui stagiu de practică juridică. Pentru ea a fost o lecție important despre realitatea profesiei de avocat, care implică multe aspecte pozitive, dar și multă muncă și dedicare. „Nu mi-am ales încă un mentor în carieră, dar apreciez și mă inspiră mulți profesioniști ai dreptului, care mă motivează prin carierele de succes să muncesc și să mă dezvolt. Printre aceștia se regăsesc atât domnii profesori, care ne transmit din experiența și informațiile dumnealor, cât  și o doamnă care m-a susținut și inspirat dinainte de admitere, doamna avocat Silvia Uscov”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Mai mult, Maria este foarte optimistă în ceea ce privește drumul academic pe care l-a ales, fiind de părere că toți studenții care se străduiesc în timpul facultății pentru a obține o bună pregătire se pot integra ușor pe piața muncii, în ciuda examenelor grele de admitere în profesii și a lipsei unei experiente practice mai dezvoltată.






 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 64 / 142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...