Allianz-Ţiriac atrage atenţia asupra suficienţei primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin poliţe
07 Aprilie 2023
AgerpresAsigurătorul precizează că, doar respectând acest principiu, asigurările funcţionează, iar companiile îşi pot îndeplini angajamentele de plată în condiţiile promise asiguraţilor la momentul încheierii poliţei.
Allianz-Ţiriac atrage atenţia asupra celui mai important principiu în asigurări - suficienţa primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin poliţele de asigurare, referitor la hotărârea de Guvern care instituie o îngheţare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, potrivit unui comunicat al companiei.
Asigurătorul precizează că, doar respectând acest principiu, asigurările funcţionează, iar companiile îşi pot îndeplini angajamentele de plată în condiţiile promise asiguraţilor la momentul încheierii poliţei.
Primele de asigurare suficiente sunt sursa principală de finanţare a despăgubirilor care se plătesc zi de zi, sursa principală pentru constituirea rezervelor de daună, care garantează că orice plată viitoare către asiguraţi poate fi efectuată, în condiţiile asumate, baza pentru o capitalizare adecvată, care asigură funcţionarea pe termen lung a companiilor de asigurări.
În comunicat se menţionează că prin poliţele RCA se acoperă daune şi riscuri cu sume mari, care pot depăşi 7 milioane de euro, că un singur accident poate însemna atât pagube materiale, cât şi vătămări corporale sau morale produse mai multor persoane şi că, din păcate, acestea nu sunt cazuri ipotetice ci reale, cu o frecvenţă ridicată în România în comparaţie cu alte ţări.
Potrivit UNSAR, cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, România fiind "campioană" în Europa la acest capitol. Ca atare, suficienţa primelor este un criteriu vital, pentru ca victimele accidentelor de circulaţie să poate fi despăgubite rapid şi integral.
"Trecutul ne arată că vânzarea la prime incorect dimensionate faţă de angajamentele asumate, în perioada de plafonare sau nu, a fost principala cauză a falimentelor la care am asistat în ultimii 8 ani. Pericolul nu a trecut, iar lecţia vitală pe care cu toţii - piaţa, autorităţile, decidenţii politici şi clienţii deopotrivă - trebuie să o reţinem este aceea a adecvării primelor în raport cu angajamentele de plată", se spune în comunicat.
Allianz-Ţiriac precizează că înţelege situaţia dificilă din acest moment, generată de un faliment definitiv şi unul în pronunţare în termen relativ scurt, şi preocuparea autorităţilor pentru limitarea impactului asupra bugetelor persoanelor şi companiilor şi apreciază dialogul constant purtat cu autorităţile.
"În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenţia asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraţilor, dar riscă să pună piaţa sub presiune. E ca şi cum, pe o oală în fierbere aşezăm un capac, fără să reducem intensitatea focului, fără să scădem temperatura apei şi fără să existe posibilitatea de debuşeu. O nouă "explozie" poate fi evitată doar dacă intervenim asupra cauzelor. O soluţie viabilă trebuie să asigure respectarea principiului suficienţei primelor de asigurare în raport cu riscurile, universal valabil în lume, pentru că altfel se plantează seminţele următoarelor falimente şi se menţine cercul vicios, cu efecte nocive asupra încrederii consumatorilor", subliniază Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac.
Allianz-Ţiriac menţionează că se bazează pe continuarea dialogului susţinut cu autorităţile şi pe o atitudine responsabilă din partea acestora faţă de problemele reale din piaţa RCA.
"Suntem pregătiţi să cooperăm cu autorităţile şi instituţiile statului pentru găsirea de soluţii viabile care să vizeze, în primul rând, diminuarea numărului de accidentelor rutiere şi a severităţii, un control mai bun şi predictibilitate asupra costurilor cu reparaţiile sau vătămările corporale pe care acestea le generează, responsabilizarea şoferilor din România", se mai spune în comunicat.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din această săptămână, propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care tarifele poliţelor RCA să nu crească în următoarele 6 luni, urmând ca, în paralel, să fie prezentate soluţii la problemele identificate în piaţa de profil.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4955 / 18354 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...