ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Allianz-Ţiriac atrage atenţia asupra suficienţei primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin poliţe

07 Aprilie 2023   |   Agerpres

Asigurătorul precizează că, doar respectând acest principiu, asigurările funcţionează, iar companiile îşi pot îndeplini angajamentele de plată în condiţiile promise asiguraţilor la momentul încheierii poliţei.

 
 
Allianz-Ţiriac atrage atenţia asupra celui mai important principiu în asigurări - suficienţa primelor de asigurare, în raport cu angajamentele de plată asumate prin poliţele de asigurare, referitor la hotărârea de Guvern care instituie o îngheţare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, potrivit unui comunicat al companiei.
 
Asigurătorul precizează că, doar respectând acest principiu, asigurările funcţionează, iar companiile îşi pot îndeplini angajamentele de plată în condiţiile promise asiguraţilor la momentul încheierii poliţei.
 
Primele de asigurare suficiente sunt sursa principală de finanţare a despăgubirilor care se plătesc zi de zi, sursa principală pentru constituirea rezervelor de daună, care garantează că orice plată viitoare către asiguraţi poate fi efectuată, în condiţiile asumate, baza pentru o capitalizare adecvată, care asigură funcţionarea pe termen lung a companiilor de asigurări.
 
În comunicat se menţionează că prin poliţele RCA se acoperă daune şi riscuri cu sume mari, care pot depăşi 7 milioane de euro, că un singur accident poate însemna atât pagube materiale, cât şi vătămări corporale sau morale produse mai multor persoane şi că, din păcate, acestea nu sunt cazuri ipotetice ci reale, cu o frecvenţă ridicată în România în comparaţie cu alte ţări.
 
Potrivit UNSAR, cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, România fiind "campioană" în Europa la acest capitol. Ca atare, suficienţa primelor este un criteriu vital, pentru ca victimele accidentelor de circulaţie să poate fi despăgubite rapid şi integral.
 
"Trecutul ne arată că vânzarea la prime incorect dimensionate faţă de angajamentele asumate, în perioada de plafonare sau nu, a fost principala cauză a falimentelor la care am asistat în ultimii 8 ani. Pericolul nu a trecut, iar lecţia vitală pe care cu toţii - piaţa, autorităţile, decidenţii politici şi clienţii deopotrivă - trebuie să o reţinem este aceea a adecvării primelor în raport cu angajamentele de plată", se spune în comunicat.
 
Allianz-Ţiriac precizează că înţelege situaţia dificilă din acest moment, generată de un faliment definitiv şi unul în pronunţare în termen relativ scurt, şi preocuparea autorităţilor pentru limitarea impactului asupra bugetelor persoanelor şi companiilor şi apreciază dialogul constant purtat cu autorităţile.
 
"În lipsa tratării cauzelor reale, nu a simptomelor, intervenţia asupra tarifelor poate reduce aparent presiunea la nivelul asiguraţilor, dar riscă să pună piaţa sub presiune. E ca şi cum, pe o oală în fierbere aşezăm un capac, fără să reducem intensitatea focului, fără să scădem temperatura apei şi fără să existe posibilitatea de debuşeu. O nouă "explozie" poate fi evitată doar dacă intervenim asupra cauzelor. O soluţie viabilă trebuie să asigure respectarea principiului suficienţei primelor de asigurare în raport cu riscurile, universal valabil în lume, pentru că altfel se plantează seminţele următoarelor falimente şi se menţine cercul vicios, cu efecte nocive asupra încrederii consumatorilor", subliniază Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac.
 
Allianz-Ţiriac menţionează că se bazează pe continuarea dialogului susţinut cu autorităţile şi pe o atitudine responsabilă din partea acestora faţă de problemele reale din piaţa RCA.
 
"Suntem pregătiţi să cooperăm cu autorităţile şi instituţiile statului pentru găsirea de soluţii viabile care să vizeze, în primul rând, diminuarea numărului de accidentelor rutiere şi a severităţii, un control mai bun şi predictibilitate asupra costurilor cu reparaţiile sau vătămările corporale pe care acestea le generează, responsabilizarea şoferilor din România", se mai spune în comunicat.
 
Guvernul a aprobat, în şedinţa din această săptămână, propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care tarifele poliţelor RCA să nu crească în următoarele 6 luni, urmând ca, în paralel, să fie prezentate soluţii la problemele identificate în piaţa de profil. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4244 / 17643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...