ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză ONV LAW: Ce înseamnă noile obligații de raportare pentru mărfurile importate, privind emisiile gazelor cu efect de seră

31 August 2023   |   BizLawyer

Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).

 
 
•    De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania.
•    Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
•    Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
•    Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.


De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania, potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.

Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).   

Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.

Aceasta trebuie sa includa cantitatea de bunuri importate, categoria de bunuri, tara de origine a bunurilor importate, instalatiile unde bunurile au fost produse, procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului si, emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri.

Pentru energia electrica importata, declarantul raportor (compania importatoare) va raporta si:
►    factorul de emisie utilizat pentru energie electrica, exprimat in tone CO2 per MWh (megawati ora);
►    sursa de date sau metoda utilizata pentru determinarea factorului de emisie de energie electrica.
Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza cu aceste reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.

„Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)”, declara Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.

CBAM este un instrument de politica de mediu conceput la nivelul Uniunii Europene, care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global si sprijina obiectivele Acordului ONU de la Paris.  

Masura are rolul de a contracara actiunile unor companii de a-si muta productiile in afara UE, unde politicile de decarbonizare sunt mai putin ambitioase, iar mai apoi marfurile sunt importate de tarile din Uniunea Europeana, cu costuri mai mici, in detrimentul tintelor de mediu.

Romania este pe locul 2 in UE intr-un top al tarilor cu cele mai mici emisii ale gazelor cu efect de sera.
Eforturile Romaniei privind reducerea emisiilor de carbon sunt notabile. Cele mai recente cifre oficiale arata ca, in 2021, tara noastra se situa pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor**.

Romania a reușit, in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.  

ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta asigura Presedintia pentru Europa a retelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneste 95 de societati independente si peste 1.500 de avocati din toata lumea. De asemenea, casa de avocatura este membra a retelei juridice globale Interlaw, ce reuneste peste 8.000 de avocati din peste 150 de orase din lume. ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si  institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.

*Consiliul European

**Eurostat

***Strategia RO Neutră

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2631 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...