
Analiză ONV LAW: Ce înseamnă noile obligații de raportare pentru mărfurile importate, privind emisiile gazelor cu efect de seră
31 August 2023
BizLawyerNoile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).
![]() |
• De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania.
• Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
• Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
• Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
• Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
• Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
• Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania, potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.
Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).
Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
Aceasta trebuie sa includa cantitatea de bunuri importate, categoria de bunuri, tara de origine a bunurilor importate, instalatiile unde bunurile au fost produse, procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului si, emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri.
Pentru energia electrica importata, declarantul raportor (compania importatoare) va raporta si:
► factorul de emisie utilizat pentru energie electrica, exprimat in tone CO2 per MWh (megawati ora);
► sursa de date sau metoda utilizata pentru determinarea factorului de emisie de energie electrica.
Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza cu aceste reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
„Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)”, declara Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.
CBAM este un instrument de politica de mediu conceput la nivelul Uniunii Europene, care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global si sprijina obiectivele Acordului ONU de la Paris.
Masura are rolul de a contracara actiunile unor companii de a-si muta productiile in afara UE, unde politicile de decarbonizare sunt mai putin ambitioase, iar mai apoi marfurile sunt importate de tarile din Uniunea Europeana, cu costuri mai mici, in detrimentul tintelor de mediu.
Romania este pe locul 2 in UE intr-un top al tarilor cu cele mai mici emisii ale gazelor cu efect de sera.
Eforturile Romaniei privind reducerea emisiilor de carbon sunt notabile. Cele mai recente cifre oficiale arata ca, in 2021, tara noastra se situa pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor**.
Romania a reușit, in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.
ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta asigura Presedintia pentru Europa a retelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneste 95 de societati independente si peste 1.500 de avocati din toata lumea. De asemenea, casa de avocatura este membra a retelei juridice globale Interlaw, ce reuneste peste 8.000 de avocati din peste 150 de orase din lume. ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.
**Eurostat
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4846 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...