ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză ONV LAW: Ce înseamnă noile obligații de raportare pentru mărfurile importate, privind emisiile gazelor cu efect de seră

31 August 2023   |   BizLawyer

Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).

 
 
•    De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania.
•    Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.
•    Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza acestor reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.
•    Romania a reusit in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050, isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.


De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania, potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.

Noile obligatii de raportare au fost adoptate luna aceasta, ca urmare a aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM).   

Prima raportare trebuie depusa, intr-un sistem informatic dedicat, pana la data de 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in ultimul trimestru din 2023.

Aceasta trebuie sa includa cantitatea de bunuri importate, categoria de bunuri, tara de origine a bunurilor importate, instalatiile unde bunurile au fost produse, procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului si, emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri.

Pentru energia electrica importata, declarantul raportor (compania importatoare) va raporta si:
►    factorul de emisie utilizat pentru energie electrica, exprimat in tone CO2 per MWh (megawati ora);
►    sursa de date sau metoda utilizata pentru determinarea factorului de emisie de energie electrica.
Valoarea amenzilor pentru companiile care nu se conformeaza cu aceste reglementari este cuprinsa intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata*.

„Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)”, declara Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.

CBAM este un instrument de politica de mediu conceput la nivelul Uniunii Europene, care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global si sprijina obiectivele Acordului ONU de la Paris.  

Masura are rolul de a contracara actiunile unor companii de a-si muta productiile in afara UE, unde politicile de decarbonizare sunt mai putin ambitioase, iar mai apoi marfurile sunt importate de tarile din Uniunea Europeana, cu costuri mai mici, in detrimentul tintelor de mediu.

Romania este pe locul 2 in UE intr-un top al tarilor cu cele mai mici emisii ale gazelor cu efect de sera.
Eforturile Romaniei privind reducerea emisiilor de carbon sunt notabile. Cele mai recente cifre oficiale arata ca, in 2021, tara noastra se situa pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor**.

Romania a reușit, in perioada 1990 – 2019 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic, ajungand la o reducere a emisiilor nete cu 99%***, fata de nivelul din 1990.  

ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in anul 2000, aceasta asigura Presedintia pentru Europa a retelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneste 95 de societati independente si peste 1.500 de avocati din toata lumea. De asemenea, casa de avocatura este membra a retelei juridice globale Interlaw, ce reuneste peste 8.000 de avocati din peste 150 de orase din lume. ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si  institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital.

*Consiliul European

**Eurostat

***Strategia RO Neutră

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1781 / 16399
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...