ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual

14 Mai 2021   |   Agerpres

BNR arată că incertitudini suplimentare planează şi asupra impactului economic al crizei sanitare, atât pe termen scurt, pe fondul adaptării agenţilor economici la noile condiţii, cât şi pe termen mediu, date fiind modificările structurale induse de pandemie, cu consecinţe asupra potenţialului productiv al economiei.

 
 
Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual, dar aceasta rămâne principala sursă de riscuri la adresa proiecţiei macroeconomice, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.
 
"Odată cu progresul în ceea ce priveşte imunizarea populaţiei, criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual. Totuşi, aceasta rămâne principala sursă de riscuri la adresa proiecţiei macroeconomice. Noi puseuri în ceea ce priveşte rata de infectare cu SARS-CoV-2 sunt posibile, în special pe fondul unor potenţiale variaţii în genomul virusului cu un grad mai ridicat de contagiozitate şi o eventuală rezistenţă sporită la serurile imunizante existente. În plus, chiar şi în cazul unei
eficienţe sporite a vaccinurilor existente în faţa posibilelor tulpini genomice, persistă încă necunoscute cu privire la gradul de protecţie de care ar urma să beneficieze, în timp, persoanele care au fost deja complet imunizate. Resurgenţa infecţiilor ar impune menţinerea sau chiar reînăsprirea măsurilor de distanţare socială atât pe plan local, cât şi global, creând noi obstacole în calea unei reveniri cu celeritate şi sustenabile a activităţii economice", se spune în Raport.
 
BNR arată că incertitudini suplimentare planează şi asupra impactului economic al crizei sanitare, atât pe termen scurt, pe fondul adaptării agenţilor economici la noile condiţii, cât şi pe termen mediu, date fiind modificările structurale induse de pandemie, cu consecinţe asupra potenţialului productiv al economiei.
 
"Riscurile induse de criza pandemică s-au ameliorat în contextul demarării campaniilor de imunizare. Incertitudini sunt însă asociate dinamicii vaccinării, privite din perspectiva relaţiei acesteia cu avansul cazurilor noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2. O trenare a progresului acestui proces ar putea avea loc în cazul apariţiei unor sincope în procesul de producţie şi distribuţie a vaccinurilor de la nivel global, al apariţiei unor dificultăţi logistice pe plan local (cu precădere în mediul rural), dar şi al unei posibile acutizări a reticenţei populaţiei de a se vaccina. O astfel de evoluţie ar întârzia detensionarea situaţiei epidemiologice şi ar putea conduce la permanentizarea unei dinamici a economiei specifică situaţiilor de prevalenţă a distanţării sociale, de natură a afecta de o manieră persistentă cererea pentru anumite tipuri de servicii (cele care au la bază interacţiunea umană)", se menţionează în document.
 
Potrivit BNR, un factor de risc a cărui importanţă s-a amplificat în perioada recentă se referă la dinamica viitoare a preţurilor la gazele naturale şi la energia electrică. Piaţa gazelor naturale a fost afectată de temperaturile reduse înregistrate în această iarnă la nivel global. Din această perspectivă, în contextul reînnoirii contractelor de furnizare a utilităţilor (de regulă, cu frecvenţă anuală), riscuri sunt induse de comportamentul celor doi mari furnizori pe plan local, existând premisele unor ajustări ascendente suplimentare celor considerate în scenariul de bază ale preţurilor pentru consumatorii finali.
 
În cazul energiei electrice, presiuni inflaţioniste pot rezulta tot din acţiunile viitoare ale principalilor actori ai pieţei. În pofida liberalizării pieţei energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 şi a anticipării unei intensificări a concurenţei ce ar fi avut drept consecinţă presiuni de diminuare a preţurilor, ofertele pe piaţa liberă au manifestat o rigiditate sporită. Date fiind evoluţiile istorice observate, nu este exclus ca în perspectivă portofoliile de oferte privind furnizarea energiei electrice să se alinieze preţurilor practicate de cei mai mari operatori de energie electrică, cu impact potenţial asupra dinamicii agregate a preţurilor din economie. Materializarea unor asemenea riscuri ar putea avea efecte asupra percepţiei agenţilor economici asupra ratei anuale a inflaţiei, alimentând astfel presiuni inflaţioniste suplimentare.
 
"Similar rundelor precedente de proiecţie, conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri îşi menţin importanţa ca sursă de incertitudini. Deşi programul bugetar pentru anul 2021 confirmă iniţierea procesului de consolidare fiscală, etapele viitoare ale acestuia sunt marcate de un grad ridicat de incertitudine. Din această perspectivă, ritmul consolidării fiscale, configuraţia pachetului măsurilor de corecţie a deficitului bugetar şi, implicit, impactul acestora asupra ratei anuale a inflaţiei rămân incerte. Eventuale abateri de la procesul de corecţie a derapajului fiscal asumat de autorităţi (de exemplu, un posibil volum mai amplu de resurse alocate gestionării crizei de sănătate publică) ar putea impune adoptarea în perspectivă a unor măsuri fiscale ceva mai restrictive", se mai spune în Raport. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12080 / 17383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...