ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

China face apel la calm, dar pregăteşte planuri pentru a contracara taxele vamale americane (Bloomberg)

07 Aprilie 2025   |   Agerpres

Oficialii s-au întâlnit în weekend pentru a discuta măsuri de stabilizare a economiei şi a pieţelor, şi pentru a lua în considerare unele măsuri planificate înainte de anunţarea taxelor vamale, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 
 
China a tras un semnal de alarmă privind panica provocată de taxele vamale impuse de preşedintele Trump, spunând că are disponibile o mulţime de instrumente pentru a proteja economia, dar nu a exclus negocieri cu Statele Unite, transmite Bloomberg.

"Cerul nu va cădea chiar dacă abuzul SUA de taxe vamale ne va afecta oarecum. Trebuie să transformăm presiunea în motivaţie", se arată în editorialul publicaţiei oficiale People's Daily.

Statul asiatic prezintă pe plan intern un mesaj de rezilienţă, în condiţiile în care China este afectată de taxe vamale americane de 34%, pe lângă cele de 20% impuse anterior anul acesta, astfel încât tarifele totale ajung la 54%. Fără a se întrevedea un compromis, un articol nesemnat din People's Daily prezintă planuri de contracarare a efectelor economice negative, prin sprijinirea cererii interne cu măsuri de stimulare, cum ar fi dobânzi mai scăzute. În plus, autorităţile locale şi centrale vor sprijini industriile şi afacerile afectate semnificativ de turbulenţe. Firmele vor fi sprijinite să-şi ajusteze strategiile de afaceri şi să se extindă pe piaţa internă şi în alte ţări, exceptând SUA.


Oficialii s-au întâlnit în weekend pentru a discuta măsuri de stabilizare a economiei şi a pieţelor, şi pentru a lua în considerare unele măsuri planificate înainte de anunţarea taxelor vamale, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Diminuarea perspectivelor unui acord între primele două economii mondiale a sporit turbulenţele de pe pieţele financiare şi au apărut speculaţii în rândul investitorilor că Beijingul ar putea decide să deprecieze agresiv yuanul faţă de dolar.

Indicele Hang Sang China Enterprises Index, care include acţiunile companiilor chineze listate la Bursa de la Hong Kong, a scăzut luni cu 10,8%, cel mai sever declin de la criza financiară globală, în timp ce yuanul s-a depreciat cu 0,4%.

"Măsurile de retorsiune ale Chinei vor avea probabil ca rezultat noi taxe vamale din partea SUA, ceea ce posibil Beijingul a anticipat şi s-a pregătit pentru următoarea rundă. Extinderea războiului comercial dintre primele economii mondiale va afecta şi mai mult evoluţia economiei mondiale", au apreciat Chang Shu, Eric Zhu şi Maeva Cousin de la Bloomberg Economics.

Conform planurilor prezentate de People's Daily, care este frecvent folosit pentru a exprima puncte de vedere oficiale, China pare mult mai angajată să majoreze cererea pe plan intern ca "strategie pe termen lung" şi să transforme consumul "în principalul motor al creşterii economice".

De asemenea, Guvernul vrea să sprijine majorarea cheltuielilor de consum prin reducerea dobânzilor şi pomparea de lichidităţi în sistemul bancar, oricând este nevoie. De asemenea, are marjă de manevră pentru a majora deficitul bugetar şi de a vinde mai multe obligaţiuni, pentru a majora cheltuielile publice, conform articolului.

Agenţia oficială chineză de presă Xinhua anunţa că Beijingul va continua "măsurile decisive" pentru a-şi apăra suveranitatea, securitatea şi alte interese.

Livrările către SUA au scăzut şi sunt responsabile pentru mai puţin de 15% din exporturile totale ale Chinei, de la peste 19% în 2018. "Există un imens potenţial de cooperare economică şi comercială cu pieţele emergente", conform People's Daily.

Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 7,34%, ajungând la valoarea de 3.096,58 puncte.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut luni cu 2,75 dolari, ajungând la valoarea de 59,23 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 2,20 dolari, ajungând la valoarea de 63,40 dolari.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 675 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...