ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CITR: Modificările aduse Ordonanţei 6|2019 oferă oportunitatea unui nou început companiilor afectate de criză

02 Februarie 2021   |   AGERPRES

Prin modificările aduse OG 6, Guvernul acordă companiilor posibilitatea de a restructura şi obligaţiile bugetare datorate pentru perioada august - decembrie 2020.

 
 
Modificările aduse Ordonanţei 6/2019 oferă companiilor afectate de criză oportunitatea de redresare prin eşalonarea datoriilor principale la ANAF, precum şi ştergerea dobânzilor şi penalităţilor calculate la acestea, susţin reprezentanţii companiei de insolvenţă CITR.

Astfel, aceştia încurajează companiile aflate în dificultate să facă demersuri pentru a beneficia de noile facilităţi aduse prin OG 6.

Prin modificările aduse OG 6, Guvernul acordă companiilor posibilitatea de a restructura şi obligaţiile bugetare datorate pentru perioada august - decembrie 2020. Forma anterioară a ordonanţei permitea companiilor restructurarea bugetară doar până la 31 iulie 2020. În anumite condiţii este posibilă reducerea datoriei principale restante la 31 decembrie 2020 cu până la 50%, caz în care o parte din această sumă trebuie achitată în avans.


"Acum ne putem baza pe un cadrul legislativ mai flexibil, axat pe prevenţie şi acest lucru este un semnal pozitiv pentru economie. Încurajăm companiile să facă demersuri pentru restructurare în baza OG6 pentru că este un instrument important pe care noi l-am folosit cu succes în companii relevante precum ROMAERO. Astfel, companiile pot adopta o redresare timpurie, pot beneficia de consultanţă pe tot parcursul procedurii, de libertate în negocierea planului de restructurare, de sprijin în implementarea unui plan de afaceri care să conducă la reorganizarea operaţională a companiei şi, în acelaşi timp, de confidenţialitate pe parcursul întregului proces. Acesta este un prim pas. În aceeaşi idee a legislaţiei în domeniul restructurării, urmează o transpunere a Directivei Europene care trebuie adoptată până în iulie 2021, în care CITR a fost desemnată consultant pentru implementare la nivel naţional", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi Head of Business Development Impetum Group.

Pentru a putea beneficia de această oportunitate, companiile care au datorii scadente la decembrie 2020 trebuie să nu fi beneficiat de eşalonarea clasică din Codul Fiscal - două condiţii esenţiale pentru eşalonarea clasică sunt existenţa garanţiilor care acoperă cel puţin valoarea datoriei, respectiv capacitatea de plată a ratelor pe perioada eşalonării.

Totodată, trebuie să aibă declaraţiile fiscale depuse la zi, să contracteze un specialist expert independent, preferabil practician în insolvenţă care are experienţă în proceduri similare şi care să le asiste pe parcursul întregului proces, dar şi să achite datoriile scadente acumulate în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 şi data depunerii planului de restructurare prin OG 6.

Din acest motiv, experţii CITR recomandă companiilor să demareze procesul cât mai rapid, pentru a evita acumularea unor creanţe bugetare adiţionale.

"Principala dificultate în accesarea OG 6 este acoperirea sumelor scadente începând cu ianuarie 2021 şi finanţarea avansului calculat în cazul reducerii datoriilor. În această situaţie, cea mai bună soluţie este accesarea unei finanţări bancare, procedură în care specialiştii CITR pot contribui decisiv, având o experienţă notabilă în piaţă", susţin specialiştii CITR.

Astfel, una dintre principalele modificări aduse ordonanţei este reducerea avansului procentual pe care companiile trebuie să îl plătească pentru a beneficia de oportunităţile oferite de OG 6, acesta fiind aplicat asupra sumelor ce urmează a fi eşalonate efectiv prin plan, nu asupra întregului debit principal, aşa cum era reglementat în varianta anterioară.

"Spre exemplu, în cazul unei datorii principale de 1.000.000 lei, OG6 prevede posibilitatea reducerii acesteia până la maximum 500.000 lei, sumă care se achită astfel: 75.000 lei avans şi diferenţa de 425.000 lei eşalonată pe o perioadă de până la 10 ani. În forma anterioară, cei 500.000 lei trebuiau plătiţi astfel: 150.000 lei avans şi 350.000 lei eşalonaţi prin planul de restructurare", se mai spune în comunicat.

De asemenea, noile prevederi permit companiilor ale căror solicitări de restructurare nu au fost soluţionate până la data de 3 ianuarie 2021 să retragă cererea iniţială, să îşi modifice planul de restructurare incluzând creanţele bugetare scadente în perioada august-decembrie 2020 şi să depună planul refăcut.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă din România din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de un miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13343 / 17473
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...