ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană a lansat o procedură de consultare în legătură cu deciziile privind ajutoarele de stat

01 Iulie 2024   |   AGERPRES

În special, Comisia solicită feedback cu privire la impactul procedurii propuse asupra deciziilor de investiţii şi a implementării proiectelor de către comunitatea de afaceri şi, la nivel mai general, asupra punerii în aplicare a politicilor UE.

 
 
Comisia Europeană a lansat, luni, o consultare specifică pentru a solicita feedback din partea comunităţii de afaceri şi a autorităţilor publice cu privire la o nouă procedură propusă, menită să permită accesul public la justiţie în legătură cu anumite decizii ale Comisiei privind măsuri de ajutor de stat, în cazul unor contestaţii bazate pe motive legate de presupuse încălcări ale legislaţiei UE în domeniul mediului, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

În special, Comisia solicită feedback cu privire la impactul procedurii propuse asupra deciziilor de investiţii şi a implementării proiectelor de către comunitatea de afaceri şi, la nivel mai general, asupra punerii în aplicare a politicilor UE. Consultarea specifică va colecta şi informaţii în legătură cu implicaţiile noii proceduri în ceea ce priveşte costurile şi sarcina administrativă pentru întreprinderi şi pentru statele membre.


Conform noii proceduri propuse, membrii eligibili ai publicului, precum organizaţiile neguvernamentale de mediu, ar putea solicita Comisiei o reexaminare internă a unei decizii privind un ajutor de stat, din motivul unei presupuse încălcări a legislaţiei UE în domeniul mediului. Solicitanţii eligibili ar avea dreptul la o cale de atac în faţa instanţelor UE. Noua procedură va acorda atenţia cuvenită caracteristicilor speciale ale controlului ajutoarelor de stat şi eficacităţii acestuia, inclusiv în ceea ce priveşte durata. Ea va lua în considerare, în special, rolul pe care îl joacă ajutorul de stat pentru Pactul verde european, precum şi pentru asigurarea stabilităţii economice şi financiare pe piaţa internă în perioade de criză.

Consultarea specifică se adresează comunităţii de afaceri şi autorităţilor publice relevante care se ocupă de ajutoare de stat şi de aspecte de mediu. Acestea îşi pot prezenta observaţiile cu privire la noua procedură propusă până la 6 septembrie 2024.

Consultarea vine în continuarea constatărilor din 2021 ale Comitetului pentru examinarea respectării dispoziţiilor Convenţiei de la Aarhus, care a concluzionat că UE încalcă Convenţia de la Aarhus din cauză că publicul nu poate contesta deciziile privind ajutoarele de stat adoptate în temeiul articolului 108 alineatul (2) din TFUE în cazul în care se presupune că aceste decizii încalcă legislaţia UE în materie de mediu. La 17 mai 2023, Comisia a adoptat o comunicare în care identifica opţiuni pentru a da curs acestor constatări, în vederea creării unei noi proceduri. La 30 mai 2024, Comisia a lansat o cerere de contribuţii.

Comisia intenţionează să publice, în al doilea trimestru al anului 2025, un document de lucru al serviciilor Comisiei în care să evalueze domeniul de aplicare, conţinutul şi impactul probabil al iniţiativei şi în care va rezuma informaţiile primite în cadrul consultării specifice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 17146
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...