ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

COTAR: Preţul RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%; creşterea se va resimţi încă de la sfârşitul acestui an

07 Septembrie 2020   |   AGERPRES

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, "începând din 4 septembrie 2020, în cadrul jurnalelor de ştiri ale posturilor tv, apoi în presa scrisă, au fost preluate informaţii false, precum 'Poliţele RCA s-ar putea scumpi de 4 ori, din cauza service-urilor auto'.", arată COTAR.

 
 
Preţul RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%, în condiţiile în care cifrele oficiale, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020, contrar informaţiilor apărute în mass-media, care preconizează o creştere de 4%, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, "începând din 4 septembrie 2020, în cadrul jurnalelor de ştiri ale posturilor tv, apoi în presa scrisă, au fost preluate informaţii false, precum 'Poliţele RCA s-ar putea scumpi de 4 ori, din cauza service-urilor auto'.", arată COTAR.

Reprezentanţii confederaţiei susţin că "această ştire falsă face parte din campania derulată de firmele de asigurări, dar se poate demonstra, cu cifre, statistici şi documente, că realitatea este cu totul alta."


"Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 - 2016, că lăcomia unora nu are limite. O parte din mas-media a căzut în capcana întinsă de multinaţionalele din asigurări, astfel încât asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fake news", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Totodată, COTAR precizează că numărul accidentelor de circulaţie a scăzut considerabil, anul acesta, în comparaţie cu anul 2019, conform datelor oficiale.

Potrivit sursei citate, societăţile de asigurări au obţinut, prin sprijinul Comisiei Europene, modificarea Legii RCA, în sensul în care "preţul RCA va putea creşte după pofta firmei de asigurări", fiind eliminate orice pârghii de control pe care le avea Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra preţului practicat de asiguratori - în condiţiile în care aceştia vând un produs cu caracter obligatoriu (RCA).

"Din momentul adoptării modificărilor Legii RCA în favoarea firmelor de asigurări, s-a dat startul scumpirii acestui produs, iar autorităţile române vor asista, neputincioase şi fără pârghii legale de intervenţie, la escaladarea preţului RCA, care va fi resimţit încă de la sfârşitul acestui an", se mai spune în comunicat.

Totodată, eliminarea plafonului de 25% - care reprezenta cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări -, eliminarea obligaţiei asiguratorilor de notificare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu 60 de zile înainte de modificarea preţului RCA, vor duce, inevitabil, la creşteri treptate anuale ale preţului RCA, până când acesta va ajunge la nivelul practicat de aceleaşi multinaţionale în ţările vest europene, în care cetăţenii au salarii de 4-5 ori mai mari decât cei din România.

"Pentru a justifica aceste creşteri ale preţului RCA - pe care ni le-au anunţat deja firmele de asigurări - a trebuit să se găsească şi un ţap ispăşitor: service-ul auto. Asiguratorii au declanşat, de câteva luni, o campanie de presă, raliind la aceasta şi instituţii precum ANPC şi Consiliul Concurenţei, pentru a prezenta cazuri izolate de unităţi reparatoare care folosesc tarife ridicate, prezentând excepţiile ca fiind reprezentative pentru situaţia generală. Campania de presă a avut ca scop victimizarea firmelor de asigurări, care pretind, de zeci de ani, că sunt pe pierdere în piaţa din România", mai susţin reprezentanţii COTAR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14513 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...