
Creştere de peste 60% a cererii de birouri în Bucureşti pe fondul unei oferte limitate (consultanţi)
16 Mai 2024
AGERPRESCererea nouă a avut o pondere de 38% în volumul total tranzacţionat, în linie cu trendul înregistrat în ultimii 3 ani, având în vedere că marii chiriaşi preferă să-şi consolideze operaţiunile şi să-şi reînnoiască contractele existente, menţionează consultanţii imobiliari.
Companiile au închiriat 91.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, în primele trei luni ale acestui an, reprezentând o creştere cu 63% faţă de suprafaţa contractată în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei oferte noi limitate, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
"Piaţa de birouri din Bucureşti a continuat să crească şi în primul trimestru al acestui an din punct de vedere al cererii, atât în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat, cât şi al nivelului mediu al unei tranzacţii, în condiţiile unei oferte noi extrem de limitate. Astfel, în primele trei luni ale anului, companiile au închiriat 91.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, reprezentând o creştere cu 63% faţă de suprafaţa contractată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, în perioada analizată au fost parafate 55 de tranzacţii, media unei tranzacţii fiind de 1.657 metri pătraţi, dublul mediei din T1 2023", se arată într-un comunicat al companiei.
"Piaţa de birouri din Bucureşti a continuat să crească şi în primul trimestru al acestui an din punct de vedere al cererii, atât în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat, cât şi al nivelului mediu al unei tranzacţii, în condiţiile unei oferte noi extrem de limitate. Astfel, în primele trei luni ale anului, companiile au închiriat 91.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, reprezentând o creştere cu 63% faţă de suprafaţa contractată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, în perioada analizată au fost parafate 55 de tranzacţii, media unei tranzacţii fiind de 1.657 metri pătraţi, dublul mediei din T1 2023", se arată într-un comunicat al companiei.
Cea mai mare pondere în numărul tranzacţiilor au reprezentat-o cele cu suprafeţe de până la 1.000 metri pătraţi, respectiv 65% din total, urmate de cele pentru 1.000 - 2.000 metri pătraţi (16%). Un număr de 7 contracte au fost pentru birouri cu o arie de 2.000 - 5.000 metri pătraţi, iar 3 pentru peste 5.000 metri pătraţi.
"După un an 2023 cu un nivel record din punct de vedere al suprafeţei tranzacţionate, datele din primul trimestru indică o stabilizare a cererii pe piaţa imobiliară. O preocupare majoră este reprezentată de numărul redus de proiecte noi programate pentru livrare în următoarele 24 de luni, care va limita oferta de spaţii de birouri de înaltă calitate. În prezent, în Bucureşti sunt în construcţie doar trei proiecte, cu o suprafaţă totală de 88.400 de metri pătraţi", a precizat Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox, în comunicatul citat.
Cererea nouă a avut o pondere de 38% în volumul total tranzacţionat, în linie cu trendul înregistrat în ultimii 3 ani, având în vedere că marii chiriaşi preferă să-şi consolideze operaţiunile şi să-şi reînnoiască contractele existente, menţionează consultanţii imobiliari. Rata de neocupare a scăzut uşor la 14,4%, de la 14,8% în trimestrul corespunzător din 2023 şi de la 14,7% la finalul anului trecut. Pe fondul ofertei extrem de limitate de noi proiecte, este de aşteptat ca rata de neocupare să continue să scadă în perioada următoare, precizează sursa citată.
Companiile din domeniul BPO (Business Process Outsourcing, n.r.) au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeţei tranzacţionate, cu 36% din total, reprezentând integral renegocieri ale contractelor existente. Firmele de IT&C au generat aproape 21% din volumul total, atât prin reînnoirea contractelor existente, cât şi prin cerere nouă.
În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, acestea au înregistrat o stagnare la începutul anului, nivelul maxim, înregistrat în zona CBD (Central Business District, n.r.) menţinându-se la 22 euro/mp/lună.
Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în aproape 400 de birouri şi peste 60 de ţări şi venituri de 9,5 miliarde de dolari.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2570 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...