ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deloitte: Directorii financiari din România mizează pe o creştere economică de maximum 1,5%, în 2023

15 Februarie 2023   |   Agerpres

Conform cercetării, doar 17% dintre respondenţi consideră că economia va creşte cu peste 2,5%, în 2023, faţă de 57%, anul trecut. Media la nivelul Europei Centrale arată că aproape trei sferturi (73%) dintre directorii financiari estimează o creştere economică mai mică de 1,5% pentru ţara lor, în acest an.

 
 
Mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România (57%) se aşteaptă la o creştere economică de cel mult 1,5%, în acest an, iar aproape două treimi (63%) prognozează o inflaţie în creştere, relevă studiul Deloitte CFO Survey România 2023, publicat miercuri,

Conform cercetării, doar 17% dintre respondenţi consideră că economia va creşte cu peste 2,5%, în 2023, faţă de 57%, anul trecut. Media la nivelul Europei Centrale arată că aproape trei sferturi (73%) dintre directorii financiari estimează o creştere economică mai mică de 1,5% pentru ţara lor, în acest an.

În România, peste jumătate (55%) din totalul celor chestionaţi sunt de părere că deteriorarea condiţiilor economice va duce la creşterea şomajului anul acesta, faţă de doar o treime (33%) cât credeau acest lucru. În Europa Centrală, ponderea celor care se aşteaptă la un şomaj mai mare este mai mult decât dublă comparativ cu anul trecut (de la 33% la 68%), cu perspective deosebit de pesimiste în Polonia, Ungaria şi Cehia (peste 85%).


Totodată, aproape două treimi (63%) dintre directorii financiari din România se aşteaptă ca inflaţia să crească şi în 2023, pe fondul perturbărilor de pe lanţurile de aprovizionare care au determinat creşterea preţurilor materiilor prime, mărfurilor, energiei şi transporturilor, ce a condus în cele din urmă la mărirea preţurilor de consum. "Aşteptările locale sunt în concordanţă cu rezultatele la nivelul regiunii (70% dintre respondenţi), dar procentele sunt mai mici decât anul trecut, când peste 90% dintre directorii financiari din România şi Europa Centrală se aşteptau la creşteri. Aşteptările privind nivelul inflaţiei pentru România aproape s-au dublat faţă de anul trecut, de la 5,7% la 11,2% în 2022", se precizează în rezultatele studiului Deloitte.

În privinţa costurilor, companiile din România prevăd noi creşteri, în special cu forţa de muncă (94%), din cauza presiunii pentru creşterea salariilor, în contextul în care angajaţii se confruntă cu efectele inflaţiei ridicate, apoi cu producţia şi cu livrarea de servicii (90%), cu transportul şi cu finanţarea (88%, fiecare). Singurele costuri stabile, conform estimărilor directorilor financiari locali, sunt TVA şi impozitul pe profit, aspecte care indică percepţia unei stabilităţi fiscale.

De asemenea, 55% dintre firmele active pe plan local resimt un nivel ridicat de incertitudine, în timp ce 86% consideră că, în prezent, nu este un moment bun pentru a-şi asuma riscuri mai mari, atitudine valabilă pentru companiile din toate sectoarele, cu excepţia celor din energie, utilităţi şi minerit şi a celor din domeniul bunurilor de consum.

În comparaţie cu situaţia din Europa Centrală, cel mai mare risc pentru directorii financiari din România rămâne lipsa de angajaţi calificaţi (63%), urmat de reglementările tot mai numeroase (32%), reducerea cererii interne (31%), previziunile privind evoluţia economiei (25%), riscurile geopolitice (23%) şi fluctuaţiile de curs valutar (20%). La nivel regional, riscurile geopolitice au urcat în topul preocupărilor directorilor financiari (45%).

Raportat la venituri, majoritatea celor intervievaţi rămâne optimistă şi 69% se aşteaptă ca acestea să crească, dar peste 40% estimează o scădere a marjelor de profit operaţional.

Potrivit sursei citate, creşterea dobânzilor a redus apetitul companiilor pentru creditarea bancară şi, astfel, aproape un sfert (24%) dintre respondenţii locali consideră în continuare că împrumuturile bancare sunt o opţiune atractivă de finanţare, în scădere de la 42% în 2022. În acelaşi timp, 40% cred contrariul, iar sursele interne de finanţare rămân preferatele directorilor financiari din România (54%).

Primele trei priorităţi ale directorilor financiari din România rămân reducerea costurilor (27%), creşterea organică (23%) şi digitalizarea (11%) şi extinderea pe noi pieţe (10%). La polul opus, extinderea prin achiziţii reprezintă o prioritate pentru doar 1% dintre respondenţi.

Pe de altă parte, directorii financiari din regiune nu mai consideră reducerea costurilor o prioritate (9%, în scădere de la 20% în 2022), şi se concentrează pe creşterea afacerii, fie organic (21%), fie prin dezvoltarea pe pieţele existente (11%). O prioritate de top rămâne digitalizarea, pentru 9% dintre directorii financiari din Europa Centrală.

Studiul Deloitte CFO Survey România 2023 a fost efectuat în perioada dintre sfârşitul lunii octombrie şi jumătatea lunii decembrie 2022. Răspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la peste 620 de directori financiari din 15 ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6694 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...