ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Directorii companiilor europene de top sunt plătiţi de 100 de ori mai mult decât angajaţii (analiză)

16 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, între un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro şi bonusuri de până la 200% din salariu, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au primit, în medie, o remuneraţie de 4,147 milioane de euro, anul trecut, în comparaţie cu 37.863 de euro pentru un lucrător cu normă întreagă.

 
 
Directorii executivi ai companiilor de top din Europa sunt plătiţi de peste 100 de ori mai mult decât angajaţii cu un salariu mediu, arată o analiză a Institutului Sindical European, publicată joi.

Potrivit sursei citate, între un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro şi bonusuri de până la 200% din salariu, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au primit, în medie, o remuneraţie de 4,147 milioane de euro, anul trecut, în comparaţie cu 37.863 de euro pentru un lucrător cu normă întreagă.

"Aceste constatări reies în ajunul Reuniunii anuale a elitei la nivel mondial la Summitul de la Davos, iar Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) avertizează că decalajul mare de resurse dăunează atât economiei, cât şi democraţiei. Salariile scăzute au exacerbat deficitul de forţă de muncă în Europa, aşa cum arată un studiu, potrivit căruia industriile cărora le este cel mai greu să recruteze lucrători plătesc în medie cu 9% mai puţin decât cele mai puţin afectate de această dificultate. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii care sunt nemulţumiţi de salariu şi de condiţiile lor de muncă şi au un cuvânt prea mic de spus în privinţa locului de muncă sunt mai predispuşi să-şi piardă încrederea în instituţiile democratice. De aceea, este urgent să creştem numărul de lucrători acoperiţi de contractele colective de muncă, căci s-a dovedit că astfel creşte calitatea locurilor de muncă şi se reduc inegalităţile de bunăstare", se menţionează în analiză.


Conform Directivei UE privind salariul minim, statele-membre trebuie să elaboreze în acest an un Plan de acţiune privind modul în care intenţionează să promoveze negocierile colective şi să se asigure că cel puţin 80% din forţa de muncă este acoperită de acorduri colective.

În acelaşi timp, ETUC cere Comisiei Europene să folosească revizuirea Directivelor privind achiziţiile publice pentru a se asigura că doar companiile care respectă drepturile de negociere colectivă sunt eligibile pentru a primi contracte.

"Diferenţa obscenă de salariu între CEO şi lucrător arată că trebuie urgent să reechilibrăm economia prin creşterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv. Un salariu mai echitabil va stimula competitivitatea, ajutând la eliminarea penuriei de forţă de muncă din Europa şi va garanta că mai mulţi bani se întorc în economie, în loc să fie depozitaţi în conturi offshore. Reducerea inegalităţii de bunăstare şi creşterea calităţii locurilor de muncă ar fi şi cel mai eficient răspuns la ameninţarea la adresa democraţiei reprezentată de extrema-dreapta populistă. Trebuie doar să ne uităm la evenimentele din Washington DC de săptămâna viitoare pentru a vedea consecinţele captării corporative. De aceea îi invit pe directorii companiilor care se adună la Davos să se oprească din mângâierile în bărbie, să pună jos tartinele şi să se alăture sindicatelor la masa de negocieri în tradiţia europeană a dialogului social", a declarat, într-un comunicat de presă, secretarul general al ETUC, Esther Lynch.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1218 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...