ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economia României ar putea creşte cu 13,5%, până în 2030, datorită utilizării AI în afaceri (analiză)

22 August 2024   |   Agerpres

De asemenea, se prognozează faptul că, până în 2030, economia României ar putea beneficia de o creştere de 13,5%, datorită utilizării extinse a inteligenţei artificiale în mediul de afaceri.

 
 
Planul României, în valoare de cinci miliarde de euro, pentru digitalizare şi introducerea Inteligenţei Artificiale (AI) poate genera majorări ale veniturilor organizaţiilor cu până la 10%, iar economia naţională ar putea creşte cu 13,5%, în următorii şase ani, reiese dintr-o analiză de specialitate, publicată joi.

Conform estimărilor incluse în Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale, până în 2027, o proporţie de 20,5% din fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv peste cinci miliarde de euro, ar urma să fie investită în dezvoltarea unui ecosistem digital performant şi încurajarea introducerii sistemelor AI atât în serviciile publice, dar şi în cele private.


De asemenea, se prognozează faptul că, până în 2030, economia României ar putea beneficia de o creştere de 13,5%, datorită utilizării extinse a inteligenţei artificiale în mediul de afaceri.

Analiza întocmită de agenţia de comunicare Businessing şi compania Gov-Smart arată că există şapte arii pentru politici privind digitalizarea cuprinse în strategie: conectivitate, capital uman, e-guvernare, servicii publice digitale şi ecosisteme digitale locale, digitalizarea companiilor, investiţii în capacităţi digitale şi amplasarea de tehnologii avansate.

Astfel, din suma alocată digitalizării, un miliard de euro ar urma să fie folosit în dezvoltarea competenţelor digitale ale populaţiei, în contextul în care, la finalul anului 2021, România se situa la coada clasamentului european pe segmentul integrării inteligenţei artificiale în activităţile cotidiene ale companiilor. Datele existente relevă faptul că doar 1% din totalul de companii active din România apelau la AI în procesele lor de lucru.

"Această discrepanţă între potenţialul identificat şi implementarea actuală subliniază necesitatea unor eforturi susţinute pentru a stimula adoptarea tehnologiei IA în mediul de afaceri românesc. Un aspect crucial al acestei transformări este modul în care tehnologia influenţează locurile de muncă şi economia globală. În timp ce unele voci aduc în discuţie perspectivele entuziaste privind crearea de noi oportunităţi şi eficienţe sporite, altele atrag atenţia asupra ameninţărilor potenţiale, cum ar fi pierderea locurilor de muncă şi creşterea inegalităţii economice. Accesul inegal la tehnologie şi competenţele digitale poate crea o societate cu două viteze, în care unii sunt avantajaţi, în timp ce alţii sunt lăsaţi în urmă", notează realizatorii analizei de piaţă.

În prezent, România ocupă locul 18 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de programe academice specializate în domeniul inteligenţei artificiale. Pe primele trei locuri se află Germania, Ţările de Jos şi Suedia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 680 / 18084
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...