ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Europa Centrală: Băncile centrale vor să încheie ciclul majorării dobânzilor,chiar dacă presiunile inflaţioniste se menţin

27 Septembrie 2022   |   Agerpres

Deşi anul trecut regiunea era mult în faţa altora în ceea ce priveşte înăsprirea politicii monetare, acum vrea să fie prima care ia o pauză de la procesul de majorare a dobânzilor. Reuşita va depinde de presiunile salariale şi de cât de mult vor fi afectate monedele de turbulenţele de pe pieţe.

 
 
Autorităţile bancare din Europa Centrală caută să încheie ciclul majorării dobânzilor, care durează de anul trecut, chiar dacă presiunile inflaţioniste se menţin, iar băncile centrale mari globale continuă să crească dobânzile, se arată într-o analiză realizată de Reuters.
 
Deşi anul trecut regiunea era mult în faţa altora în ceea ce priveşte înăsprirea politicii monetare, acum vrea să fie prima care ia o pauză de la procesul de majorare a dobânzilor. Reuşita va depinde de presiunile salariale şi de cât de mult vor fi afectate monedele de turbulenţele de pe pieţe.
 
Băncile centrale din Ungaria, Republica Cehă şi Polonia au început marţi reuniuni de politică monetară. În Ungaria, Comitetul de politică monetară analizează ceea ce ar putea fi ultima majorare de dobândă. Banca Centrală a Cehiei a lăsat deja dobânda nemodificată în august, pentru prima dată în ultimele 12 luni, în timp ce la Banca Centrală a Poloniei guvernatorul indică o ultimă majorare, la un nivel redus, sau chiar menţinerea dobânzii.
 
Deciziile de a încheia înăsprirea politicii monetare nu sunt scutite de riscuri. Pieţele s-au întors împotriva activelor mai riscante de pe pieţele emergente, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat agresiv dobânda, ceea ce a dus la aprecierea dolarului, în timp ce creşterea salariilor în Europa Centrală accelerează în cele mai multe locuri.
 
Aceste evoluţii ar putea adăuga presiuni asupra inflaţiei, care încă este la un nivel ridicat, şi ar prelungi şi în 2023 lupta regiunii cu cea mai mare creştere a preţurilor din ultimele decenii.
 
Analiştii avertizează că, astfel, ratele dobânzii vor fi menţinute la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp sau va fi nevoie de o nouă înăsprire a politicii monetare.
 
"În Ungaria, cred că încă există spaţiu pentru majorării ale dobânzilor", a apreciat Juraj Kotian, economist la Erste Group Bank.
 
Luna trecută, Banca Centrală a Ungariei a adus rata dobânzii la 11,75%, în creştere cu peste 1.100 de puncte de bază din iunie 2021. Adjunctul guvernatorului, Barnabas Virag, declara săptămâna trecută că banca ar putea majora marţi dobânzile cu 50, 75 sau 100 de puncte de bază, după care "toate opţiunile sunt luate în considerare". Totuşi, analiştii se aşteaptă la noi majorări de dobândă chiar şi după şedinţa de marţi.
 
În august, inflaţia în Ungaria s-a situat la 15,6%, în timp ce salariile au crescut în ritm anual cu 15,3% în iulie, a şaptea creştere consecutivă de peste 10%. Similar, forintul s-a depreciat cu peste 9% anul acesta, din cauza disputei Budapestei cu liderii UE privind problemele legate de statul de drept, care blochează acordarea fondurilor europene.
 
"Înăsprirea în continuare a politicii monetare este justificată. Singura întrebare este la cel nivel", a explicat Kotian, adăugând că sunt posibile majorări de dobândă mai reduse.
 
Şi Polonia se confruntă din februarie cu o creştere de peste 10% a salariilor, iar inflaţia depăşeşte 16%, în timp ce Guvernul cheltuie sume importante pentru a îngheţa preţurile energiei pentru gospodăriile afectate de creşterea facturilor.
 
Deşi guvernatorul Băncii Centrale, Adam Glapinski, indica un nivel de vârf al dobânzii de 7% în octombrie, analiştii de la Goldman Sachs susţin că majorarea salariilor, relaxarea fiscală şi presiunile valutare vor face dificilă pentru Banca Centrală înăsprirea politicii monetare şi ratele dobânzilor ar putea creşte în continuare.
 
Şi Banca Centrală a Cehiei se confruntă cu presiuni valutare, dar a folosit miliarde de euro din masivele sale rezerve internaţionale pentru a interveni pe pieţe, prevenind deprecierea excesivă a coroanei cehe. În august, inflaţia a încetinit la 17,2%, în timp ce presiunile salariale sunt mai reduse decât în Ungaria şi Polonia.
 
Dar autorităţile bancare încă urmăresc semne ale majorării salariilor în contextul înăspririi pieţei muncii. Sprijinul Guvernului de la Praga pentru atenuarea impactului crizei energiei este de asemenea în creştere.
 
"În special în Republica Cehă şi Polonia, băncile centrale încheie ciclul de înăsprire a politicii monetare tocmai când guvernele anunţă mai mult sprijin fiscal", ceea ce riscă să menţină solide presiunile asupra preţurilor, a apreciat Liam Peach, economist la Capital Economics. El a adăugat: "Aceasta înseamnă că băncile centrale fie trebuie să menţină ridicate dobânzile şi în 2023, poate şi în 2024, sau, dacă acele presiuni asupra preţurilor rămân acute în următoarele luni, ar putea fi nevoiţi să majoreze din nou dobânzile". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6971 / 18033
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...