ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Exonia: Preţul hârtiei pe piaţa europeană a explodat pe fondul blocării accesului la materia primă rusească

14 Martie 2022   |   Agerpres

Conform sursei citate, majorarea preţului hârtiei este în primul rând consecinţa creşterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producţie.

 
 
Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunţat un val de scumpiri fără precedent, cu procente ce variază între 30 - 40%, care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone şi aşa destul de afectată de recesiune, atrage atenţia Tiberiu Stoian, director general la Fabrica de Ambalaje Exonia.

Potrivit unui comunicat al companiei, măsura se suprapune cu informaţia neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situaţie în care se află şi o cantitate mare, de peste 250 tone hârtie, destinată fabricii de ambalaje Exonia.

"Producătorul german Lenzing AG (Lenzing.com) ne-a notificat astăzi o majorare a preţului de 400 €/tona la hârtia kraft din care producem sacoşe personalizate, fără îndoială cea mai mare creştere a preţului din istoria companiei care, alături de majorarea costurilor transportului, duce inevitabil la un impact major în preţurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, majorarea preţului hârtiei este în primul rând consecinţa creşterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producţie.

"Deja de anul trecut, în Europa a crescut preţul celulozei tip NBSK (Northern Bleached Softwood Kraft - celuloză sulfat albită din pastă de lemn nordic de esenţă moale cu fibră lungă), la care deja se aliniaseră fabricanţii: Botnia, West Fraser, Billerund, Canfor Pulp, Domtar, Mercer International, Södra şi alţii. Nici producătorii de celuloză NBSK din Asia şi SUA nu au făcut excepţie, majorând preţurile la unison", se spune în document.

Totodată, alt tip de materie primă ce intră în compoziţia hârtiei este dioxidul de titan (denumit şi alb de titan), substanţă adăugată în compoziţia hârtiei pentru a-i conferi opacitate şi un grad mai mare de alb, înregistrează scumpiri istorice. În acest sens, DuPont Titanium Technologies anunţă o creştere a preţului dioxidului de titan (TiO2) DuPont Ti-Pure pentru toate capacităţile de producţie din Europa.

"Creşterea costurilor cu utilităţile de peste 300% pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federaţia Rusă, coroborate cu creşterea cererii de sacoşe fabricate din hârtie, sunt consecinţe ale situaţiei geopolitice din această perioadă, în care noi, producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană, suntem victime colaterale, alături de partenerii noştri - lanţurile de retail şi operatorii din HoReCa, care sunt cei mai importanţi consumatori de sacoşe biodegradabile manufacturate din hârtie la Fabrica de Ambalaje Exonia. Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iaşi de peste 3.500 tone anual şi a faptului că avem alţi 5 furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziţie pe piaţa rusă nu ne va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deţinem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinţei de creştere a consumurilor şi de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză şi hârtie, cu consecinţe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval", susţine Tiberiu Stoian.

Totodată, el consideră că trebuie iniţiate "cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali".

"Din acest considerent, lansez un apel la toţi marii consumatori de sacoşe din hârtie, dar şi de ambalaje în general, să iniţieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali, care trebuie să înţeleagă faptul că sacoşele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit reutilizarea de cel puţin 3-4 ori, să nu le mai considere de unică întrebuinţare şi să contribuie astfel la reducerea cantităţilor de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesibile greu în această perioadă şi cu costuri din ce în ce mai mari. Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienţilor să îşi reducă consumul, să raţionalizeze utilizarea produselor noastre şi în consecinţă să ne transmită comenzi cât mai rar şi cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situaţie şi sperăm să depăşim această perioadă nefastă pentru industria românească", a adăugat Stoian.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8589 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...