ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria autohtonă de transport mărfuri poate creşte cu circa 40% dacă România ar ajunge la 2.000 km de autostradă(analiză)

14 Decembrie 2023   |   Agerpres

De asemenea, un efect important al extinderii autostrăzilor va fi asupra exportului de mărfuri, care ar putea cunoaşte o creştere accelerată, în condiţiile în care printre cele mai importante destinaţii pentru transporturile rutiere de mărfuri ale României sunt: Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria.

 
 
Industria românească de transport mărfuri ar putea creşte cu aproximativ 40%, iar exporturile cu 10% dacă România va avea 2.000 de km de autostradă, la finele acestui deceniu, arată o analiză de specialitate, publicată joi.
 
"Schimburile comerciale ale României cu celelalte state europene sunt pe o tendinţă ascendentă, însă la această creştere organică vom putea să mai adăugăm încă 38% doar datorită reţelei de autostrăzi. Este un capitol la care România a suferit mult timp, iar dacă la finalul acestui deceniu vom avea daţi în trafic toţi cei 2.000 km, atunci vom putea realiza cât de mult ne-a lipsit această infrastructură. Autostrăzile cresc viteza şi capacitatea de transport, scad timpii de tranzit şi implicit emisiile CO2, ne ajută să acoperim mai rapid toate zonele din ţară, astfel că unele regiuni, precum Moldova, vor avea acces la investiţii majore şi dezvoltare", a declarat Sergiu Iordache, managing director în cadrul DSV Road.
 
De asemenea, un efect important al extinderii autostrăzilor va fi asupra exportului de mărfuri, care ar putea cunoaşte o creştere accelerată, în condiţiile în care printre cele mai importante destinaţii pentru transporturile rutiere de mărfuri ale României sunt: Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria.
 
Potrivit analizei DSV Road, printre principalele avantaje identificate în privinţa impactului autostrăzilor asupra sectorului de transporturi de mărfuri, se află: creşterea vitezei de transportare, de la circa 50km/h în prezent, la 80 km/h; creşterea exporturilor şi importurilor cu 10%; creşterea capacităţii de transport pentru un tir, cu cel puţin 20%; impactul asupra creşterii economice prin transporturi mai eficiente datorită volumelor mai mari; acoperirea mai rapidă a unor zone cu potenţial de creştere, precum Republica Moldova; reducerea emisiilor de CO2 şi încadrarea în obiectivele ESG pentru companii; precizie crescută în timpul de tranzit al mărfurilor, ceea ce va facilita şi mai mult dezvoltarea soluţiilor de urmărire a mărfurilor în timp real.
 
"Aceşti factori pot fi îmbunătăţiţi şi mai mult când România va accede la Spaţiul Schengen. Iar necesitatea unei reţele feroviare bine puse la punct este, de asemenea, un capitol care ar putea ajuta foarte mult transporturile. Accesul facil la piaţa comunitară este poate cel mai mare beneficiu economic pe care îl poate avea România ca membru UE. Însă, pentru a ne bucura pe deplin de acest beneficiu, este important ca infrastructura să rămână un proiect de ţară în anii ce vor urma", punctează Mihai Teodorescu, country general manager Road România şi Sustainability Ambassador în cadrul DSV Road.
 
În acelaşi timp, reprezentanţii companiei estimează că aderarea la Spaţiul Schengen ar putea aduce economii de 30% la fiecare transport care trece graniţa, în condiţiile în care, în prezent, pierderile sunt estimate la circa 2,4 miliarde de euro/an, după cum arată datele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
 
Printre cele mai solicitate tipuri de transport pe piaţa din România sunt cele de grupaj, unde DSV Road a înregistrat o creştere de 30% în prima parte a anului, şi intermodal, cu un avans de 50%. Transportul de tip intermodal, care presupune o componentă importantă de transport feroviar, ajută la reducerea emisiilor CO2 chiar şi cu 70%, susţin specialiştii.
 
DSV Road este unul dintre cei mai mari transportatori din România şi Europa, care oferă servicii complete de transport - regim grupaj, încărcare parţială (less than truckload) şi încărcare completă (full truck load), dar şi servicii de transport pe bază de combustibil bio.
 
Compania este una dintre entităţile juridice ale grupul DSV, prezent în România din anul 1994, alături de DSV Solutions şi DSV Air&Sea. Parte din grupul danez DSV Global Transport & Logistics, DSV are activitate în 13 oraşe din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2617 / 18390
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...