![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
ING Bank: Una din patru companii din România este deţinută integral de femei
24 Mai 2023
AgerpresPotrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei.
Femeile sunt acţionare în 47% dintre firmele active din România cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, aproape la paritate cu bărbaţii, iar una din patru companii este deţinută 100% de femei, arată un studiu realizat de Impact Hub şi Bravva Angels pentru ING Bank România.
Potrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei. În top 300 companii din România se regăsesc 60 de firme cu acţionariat majoritar feminin, reprezentând o pondere de 20%, ce generează tot 20% din profitul total, respectiv 1,82 de miliarde de euro.
Potrivit acestui studiu, care a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acţionar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei. În top 300 companii din România se regăsesc 60 de firme cu acţionariat majoritar feminin, reprezentând o pondere de 20%, ce generează tot 20% din profitul total, respectiv 1,82 de miliarde de euro.
"Femeile au o prezenţă tot mai activă în mediul de afaceri din România...Potrivit studiului nostru, femeile preferă stabilitatea, creşterea organică şi un nivel ridicat de predictibilitate. Totodată, din analiza calitativă a reieşit că mentoratul şi accesul la comunităţi antreprenoriale sunt nevoi importante pentru acestea, în dezvoltarea afacerii lor. Suntem permanent alături de clienţii noştri pentru a-şi duce afacerea la următorul nivel, iar în acest an vom lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor", a declarat Luana Sorescu, Head of Clients în cadrul diviziei Business Banking, ING Bank România.
Deşi reprezintă aproape jumătate din numărul de firme active din România, cifra de afaceri totală a companiilor cu acţionariat feminin a fost de 82 miliarde de euro în 2021, reprezentând doar 21% din totalul veniturilor raportate. Companiile deţinute de bărbaţi generează cele mai mari venituri în medie per companie, respectiv un milion de euro, faţă de 200.000 de euro în cazul celor cu acţionariat exclusiv feminin. Acest lucru indică apetitul mai ridicat al bărbaţilor pentru risc şi activităţi de dezvoltare şi extindere.
Pe de altă parte, femeile sunt mai capabile să genereze randament şi eficienţă, abilitate care se reflectă în rata de profit a companiei. Astfel, cele mai profitabile sunt firmele cu acţionariat 100% feminin, cu o rată medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acţionariat exclusiv masculin, care generează un profit mediu de 8,3%.
Primele 300 de companii din România au generat un profit cumulat de 9,15 miliarde de euro în 2021. În top 300 se regăsesc 60 de companii cu acţionariat majoritar feminin (în care femeile deţin peste 50%), iar acestea au generat un profit de 1,82 miliarde de euro, reprezentând 20% din total. Mai mult, în acest clasament se află şapte companii cu acţionariat 100% feminin, care au totalizat un profit cumulat de 137 milioane de euro.
Conform datelor disponibile despre tranzacţiile din piaţa de capital de risc cu companii în tehnologie, în perioada 2020-2022, din 138 de companii analizate care au accesat 189 finanţări şi au declarat public datele, doar 31 sunt start-up-uri cu acţionariat semnificativ feminin. Suma totală accesată de aceste firme fondate de femei sau cu co-fondatori femei a fost de 40 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din suma totală ridicată pe piaţă, de 235 milioane de euro la finalul anului 2022.
A doua parte a studiului a inclus o cercetare calitativă, pe baza experienţelor a 364 de antreprenori respondenţi, din care aproape jumătate au fost respondenţi femei. Potrivit analizei, în ceea ce priveşte finanţarea start-up-urilor, femeile antreprenor preferă finanţările nerambursabile, mai uşor accesibile pentru afacerile în sustenabilitate, urmate de credite bancare.
În dezvoltarea afacerii, principalele obstacole menţionate de femei au fost creşterea bazei de clienţi, obţinerea de rezultate din activităţi de marketing în condiţiile unei pieţe mici şi diferenţierea de competitori. Femeile antreprenor apreciază cel mai mult sprijinul comunităţilor de antreprenori, evenimentele de educaţie şi de networking, precum şi programele de mentorat.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din anul 2023, România are un scor de peste 90 din 100 de puncte în ceea ce priveşte condiţiile de acces ale femeilor în mediul de afaceri, extrem de bun, ceea ce ne situează în topul Europei. De asemenea, România este considerată ţara cu cele mai mici diferenţe de salariu între bărbaţi şi femei
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4587 / 18458 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...