
Investitorii par optimişti în privinţa economiei globale în 2025 şi se aşteaptă la creştere anul viitor
12 Decembrie 2024
AgerpresMajoritatea investitorilor la nivel global consideră că este foarte important ca întreprinderile să-şi regândească modelele de afaceri şi să-şi majoreze investiţiile în strategii şi soluţii de reducere a riscurilor.
Investitorii par optimişti în privinţa economiei globale în 2025 şi pun accent pe abilitatea companiilor de a depăşi crizele în decizia de investiţii, potrivit sondajului PwC 2024 Global Investor Survey, dat joi publicităţii.
În acest sens, datele indică faptul că 51% dintre respondenţii la sondaj se aşteaptă la creştere anul viitor.
Riscurile cibernetice şi conflictele geopolitice ocupă primele poziţii în topul ameninţărilor percepute de investitori în această ediţie, comparativ cu sondajul precedent în care indicau inflaţia şi volatilitatea macroeconomică. Având în vedere aceste riscuri, aproape nouă din zece spun că abilitatea unei companii de a depăşi o criză este un factor important în luarea deciziilor de investiţii.
În acest sens, datele indică faptul că 51% dintre respondenţii la sondaj se aşteaptă la creştere anul viitor.
Riscurile cibernetice şi conflictele geopolitice ocupă primele poziţii în topul ameninţărilor percepute de investitori în această ediţie, comparativ cu sondajul precedent în care indicau inflaţia şi volatilitatea macroeconomică. Având în vedere aceste riscuri, aproape nouă din zece spun că abilitatea unei companii de a depăşi o criză este un factor important în luarea deciziilor de investiţii.
"În timp ce, la nivel global, volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră pentru investitori, în România, preocuparea pentru stabilitate şi predictibilitate rămâne pe primul loc. Motivele ţin, pe de o parte, de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, respectiv o creştere economică sub aşteptări în acest an şi o adâncire a deficitelor de cont curent şi bugetar, iar pe de altă parte de turbulenţele politice recente care au condus la amânarea alegerilor prezidenţiale şi la incertitudinea privind formarea unui nou guvern. Aşteptarea investitorilor este ca programul economic pe care îl va implementa următorul guvern, începând din 2025, să readucă echilibrele în economie, să relanseze creşterea şi, implicit, să diminueze riscurile pentru investiţii", a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, citat în comunicat.
Majoritatea investitorilor la nivel global consideră că este foarte important ca întreprinderile să-şi regândească modelele de afaceri şi să-şi majoreze investiţiile în strategii şi soluţii de reducere a riscurilor.
Aproximativ trei din zece investitori spun că percep companiile ca fiind foarte sau extrem de expuse la perturbările tehnologice şi că se confruntă cu o disponibilitate redusă de lucrători cu competenţe-cheie. Aproape două treimi dintre investitori arată, de asemenea, că este foarte sau extrem de important ca întreprinderile să inoveze ca răspuns la reglementările guvernamentale, la schimbările în preferinţele clienţilor şi la instabilitatea lanţului de aprovizionare. Jumătate sau mai mult spun acelaşi lucru despre acţiunile concurenţilor, geopolitică şi schimbările demografice.
În ceea ce priveşte inteligenţa artificială (IA) vs angajaţi, investitorii consideră că nu trebuie să existe un compromis între cele două părţi. Aproape trei sferturi dintre respondenţi îndeamnă companiile în care investesc sau pe care le controlează să investească în modernizarea forţei de muncă. Mai mult, o treime se aşteaptă ca inteligenţa artificială să determine creşteri ale numărului de angajaţi cu 5% sau mai mult - la egalitate cu proporţia celor care se aşteaptă la schimbări mici sau inexistente ale numărului de angajaţi.
Majoritatea investitorilor sunt optimişti cu privire la beneficiile inteligenţei artificiale generative, în special în ceea ce priveşte scalabilitatea, măsurarea randamentului investiţiilor (ROI), impactul asupra forţei de muncă, percepţia părţilor interesate şi cheltuielile de capital.
Aproape trei sferturi dintre respondenţi indică, de asemenea, că societăţile ar trebui să-şi majoreze moderat (42%) sau semnificativ (31%) investiţiile pentru a implementa IA la scară largă.
Sondajul a reliefat că investitorii vor creşte investiţiile în companiile care iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Astfel, aproape o treime dintre investitori se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, companiile în care investesc să fie foarte sau extrem de expuse ameninţărilor generate de schimbările climatice. Mai mult, trei sferturi dintre respondenţii la sondaj spun că îşi vor creşte moderat sau semnificativ investiţiile în companii care iau o serie de măsuri legate de climă, în special în crearea unor lanţuri de aprovizionare sustenabile (80%).
"Atunci când evaluează planurile de tranziţie la zero ale companiilor, investitorii consideră că guvernanţa (72%) şi cheltuielile de capital sau de exploatare asociate (68%) sunt foarte sau extrem de importante. În plus, 71% spun că societăţile ar trebui să includă ESG/sustenabilitatea direct în strategiile lor corporative", mai arată specialiştii PwC.
PwC este o reţea de firme prezentă în 149 de ţări cu mai mult de 370.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1334 / 19482 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...