Investitorii par optimişti în privinţa economiei globale în 2025 şi se aşteaptă la creştere anul viitor
12 Decembrie 2024
AgerpresMajoritatea investitorilor la nivel global consideră că este foarte important ca întreprinderile să-şi regândească modelele de afaceri şi să-şi majoreze investiţiile în strategii şi soluţii de reducere a riscurilor.
Investitorii par optimişti în privinţa economiei globale în 2025 şi pun accent pe abilitatea companiilor de a depăşi crizele în decizia de investiţii, potrivit sondajului PwC 2024 Global Investor Survey, dat joi publicităţii.
În acest sens, datele indică faptul că 51% dintre respondenţii la sondaj se aşteaptă la creştere anul viitor.
Riscurile cibernetice şi conflictele geopolitice ocupă primele poziţii în topul ameninţărilor percepute de investitori în această ediţie, comparativ cu sondajul precedent în care indicau inflaţia şi volatilitatea macroeconomică. Având în vedere aceste riscuri, aproape nouă din zece spun că abilitatea unei companii de a depăşi o criză este un factor important în luarea deciziilor de investiţii.
În acest sens, datele indică faptul că 51% dintre respondenţii la sondaj se aşteaptă la creştere anul viitor.
Riscurile cibernetice şi conflictele geopolitice ocupă primele poziţii în topul ameninţărilor percepute de investitori în această ediţie, comparativ cu sondajul precedent în care indicau inflaţia şi volatilitatea macroeconomică. Având în vedere aceste riscuri, aproape nouă din zece spun că abilitatea unei companii de a depăşi o criză este un factor important în luarea deciziilor de investiţii.
"În timp ce, la nivel global, volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră pentru investitori, în România, preocuparea pentru stabilitate şi predictibilitate rămâne pe primul loc. Motivele ţin, pe de o parte, de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, respectiv o creştere economică sub aşteptări în acest an şi o adâncire a deficitelor de cont curent şi bugetar, iar pe de altă parte de turbulenţele politice recente care au condus la amânarea alegerilor prezidenţiale şi la incertitudinea privind formarea unui nou guvern. Aşteptarea investitorilor este ca programul economic pe care îl va implementa următorul guvern, începând din 2025, să readucă echilibrele în economie, să relanseze creşterea şi, implicit, să diminueze riscurile pentru investiţii", a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, citat în comunicat.
Majoritatea investitorilor la nivel global consideră că este foarte important ca întreprinderile să-şi regândească modelele de afaceri şi să-şi majoreze investiţiile în strategii şi soluţii de reducere a riscurilor.
Aproximativ trei din zece investitori spun că percep companiile ca fiind foarte sau extrem de expuse la perturbările tehnologice şi că se confruntă cu o disponibilitate redusă de lucrători cu competenţe-cheie. Aproape două treimi dintre investitori arată, de asemenea, că este foarte sau extrem de important ca întreprinderile să inoveze ca răspuns la reglementările guvernamentale, la schimbările în preferinţele clienţilor şi la instabilitatea lanţului de aprovizionare. Jumătate sau mai mult spun acelaşi lucru despre acţiunile concurenţilor, geopolitică şi schimbările demografice.
În ceea ce priveşte inteligenţa artificială (IA) vs angajaţi, investitorii consideră că nu trebuie să existe un compromis între cele două părţi. Aproape trei sferturi dintre respondenţi îndeamnă companiile în care investesc sau pe care le controlează să investească în modernizarea forţei de muncă. Mai mult, o treime se aşteaptă ca inteligenţa artificială să determine creşteri ale numărului de angajaţi cu 5% sau mai mult - la egalitate cu proporţia celor care se aşteaptă la schimbări mici sau inexistente ale numărului de angajaţi.
Majoritatea investitorilor sunt optimişti cu privire la beneficiile inteligenţei artificiale generative, în special în ceea ce priveşte scalabilitatea, măsurarea randamentului investiţiilor (ROI), impactul asupra forţei de muncă, percepţia părţilor interesate şi cheltuielile de capital.
Aproape trei sferturi dintre respondenţi indică, de asemenea, că societăţile ar trebui să-şi majoreze moderat (42%) sau semnificativ (31%) investiţiile pentru a implementa IA la scară largă.
Sondajul a reliefat că investitorii vor creşte investiţiile în companiile care iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Astfel, aproape o treime dintre investitori se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, companiile în care investesc să fie foarte sau extrem de expuse ameninţărilor generate de schimbările climatice. Mai mult, trei sferturi dintre respondenţii la sondaj spun că îşi vor creşte moderat sau semnificativ investiţiile în companii care iau o serie de măsuri legate de climă, în special în crearea unor lanţuri de aprovizionare sustenabile (80%).
"Atunci când evaluează planurile de tranziţie la zero ale companiilor, investitorii consideră că guvernanţa (72%) şi cheltuielile de capital sau de exploatare asociate (68%) sunt foarte sau extrem de importante. În plus, 71% spun că societăţile ar trebui să includă ESG/sustenabilitatea direct în strategiile lor corporative", mai arată specialiştii PwC.
PwC este o reţea de firme prezentă în 149 de ţări cu mai mult de 370.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 14 / 18162 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...