ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Microsoft Security Intelligence | Tendințele anului 2018 în materie de securitate IT. România înregistrează procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile de atacuri

03 Aprilie 2019   |   BizLawyer

Raportul Microsoft Security Intelligence oferă date și pentru România, țara noastră înregistrând procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware.

 
 
Microsoft a publicat raportul Microsoft Security Intelligence (SIR), ediția numărul 24, care oferă o perspectivă de ansamblu asupra evenimentelor și amenințărilor globale de securitate cibernetică ale anului 2018 și include o imagine a peisajului de securitate în domeniul IT, lecțiile învățate de specialiștii din domeniu și cele mai bune practici recomandate.

Pentru a crea acest raport, echipa SIR a analizat tendințele rezultate din datele colectate anonim la nivel global pe parcursul întregului an, prin numeroasele servicii și produse Microsoft. Au fost analizate peste 6,5 miliarde de incidente de securitate care trec prin cloud-ul Microsoft în fiecare zi și au fost adunate informații de la mii de cercetători din domeniul securității din întreaga lume.


“Cunoaștem riscurile și investim anual peste 1 miliard de dolari pentru a înclina balanța în războiul cibernetic, concentrându-ne în mod deosebit asupra a trei domenii: aplicarea acelor operațiuni de securitate care se potrivesc cel mai bine clienților noștri, dezvoltarea unei tehnologii de securitate de tip enterprise-class și stabilirea unor parteneriate în domeniul securității cibernetice, necesare pentru o lume eterogenă.”, Adrian Georgescu, National Technology Officer, Microsoft Romania.

Raportul Microsoft Security Intelligence oferă date și pentru România, țara noastră înregistrând procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware.

Diferența cea mai mare față de mediana înregistrată la nivelul Europei este la capitolul ratei de atacuri malware, România atingând un procentaj de 7,46%, cu 2,13 puncte procentuale mai mare decât rata medie la nivelul Europei. România întrece cu mult Cehia (3,44%), dar și Ungaria (6,21%) și Bulgaria (7,10%) la categoria atacurilor malware. O poziție și mai neplăcută la acest capitol o ocupă Serbia care înregistrează o rată medie de 8,13% în ceea ce privește procentul mediu lunar al dispozitivelor afectate prin malware, depășind media la nivelul Europei cu 2,8 puncte procentuale.

A doua categorie la care România se poziționează deasupra mediei mondiale este procentul mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu minarea ilicită de criptomonede. Media la nivel mondial atinge un procent de 0,11%, în timp ce în România rata ajunge la 0,26%. La acest capitol, Cehia pare că se poziționează mult mai bine, cu o rată de doar 0,09%, în timp ce Serbia, de exemplu, depășește media la nivel mondial cu 0,23 puncte procentuale.

Principalele patru tendințe relevate în acest an de raportul Microsoft Security Intelligence sunt:

1.    Atacurile ransomware sunt în scădere

Declinul atacurilor ransomware, observat în datele din 2018, este un exemplu relevant al modului în care comunitatea de securitate impune limitări atacatorilor cibernetici care sunt forțați să își regândească metodele de atac.
Atacurile ransomware au scăzut la nivel mondial cu până la 73% din luna ianuarie până în decembrie 2018.  Ransomware-ul a reprezentat o amenințare uriașă pentru datele din 2017, iar declinul față de anul 2018 este unul ușor de remarcat.

2.    Minarea ilicită de criptomonede devine o amenințare

Declinul ransomware-ului apare ca fiind rezultatul trecerilor la noi metode de a monetiza atacurile cibernetice, iar minarea de criptomonede este una dintre metodele pe care atacatorii cibernetici le-au folosit pentru a-l înlocui. Minarea profitabilă de monede necesită o cantitate imensă de putere de calcul, de aceea atacatorii instalează programe malware pe computerele utilizatorilor pentru a „sustrage" puterea de calcul necesară.
O tendință relevată este aceea că pe măsură ce crește sau scade valoarea criptomonedelor, la fel se întâmplă și cu rata de minare a acestora. Martie 2018 este luna care înregistrează cel mai mare procent mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu această amenințare, cu o rată de 0,28% din totalul dispozitivelor față de august 2018, lună în care rata scade până la un procent de  0,08%, în continuare semnificativ având în vedere miliardele de dispozitive conectate la internet în acest moment.

3.    Sistemele digitale de livrare de software sunt în pericol

Atacurile asupra lanțului de aprovizionare software sunt o altă tendință pe care Microsoft o monitorizează de câțiva ani. O tactică utilizată de atacatori este aceea de a încorpora o componentă compromisă în pachetul de instalare al unei aplicații legitime sau într-o actualizare de software, care este apoi distribuită utilizatorilor prin intermediul canalelor oficiale. Aceste atacuri pot fi foarte greu de detectat, deoarece profită de încrederea pe care o au utilizatorii în furnizorii de software. Raportul conține câteva exemple care ilustrează cât de mare poate fi amploarea acestor tipuri de atacuri, de exemplu utilizarea unui software neautorizat și/ sau piratat.
Creșterea adopției de Windows 10 și a utilizării Windows Defender pentru protecție, înregistrate în anul 2018, sunt considerate motive potențiale în ceea ce privește scăderea globală a ratelor de atacuri de tip malware din cursul anului trecut.

4.    Phishing-ul rămâne printre metodele de atac cele mai frecvente

Phishing-ul continuă să fie o metodă preferată de atacatorii din mediul cibernetic. La fel ca în cazul ransomware, se poate spune că răufăcătorii au schimbat tactica datorită instrumentelor și tehnicilor mai sofisticate care au fost implementate pentru a proteja utilizatorii. O metodă de pishing întâlnită este aceea cunoscută sub denumirea de „domain spoofing”, prin care un atacator utilizează un domeniu al unei companii pentru a-i folosi identitatea. Acest lucru se poate face prin trimiterea de e-mailuri cu nume de domenii false care în aparență sunt legitime sau prin crearea de site-uri web înșelătoare.
Graficul oferit de SIR în ceea ce privește procentajul de e-mailuri de pishing detectate din volumul total de e-mailuri analizate în mod anonim de Microsoft în întreaga lume arată o medie de 0,38% în anul 2018, cu o creștere spre finalul anului, luna noiembrie înregistrând o medie de 0,55% din totalul comunicării pe e-mail la nivel global.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17832 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...