ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Microsoft Security Intelligence | Tendințele anului 2018 în materie de securitate IT. România înregistrează procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile de atacuri

03 Aprilie 2019   |   BizLawyer

Raportul Microsoft Security Intelligence oferă date și pentru România, țara noastră înregistrând procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware.

 
 
Microsoft a publicat raportul Microsoft Security Intelligence (SIR), ediția numărul 24, care oferă o perspectivă de ansamblu asupra evenimentelor și amenințărilor globale de securitate cibernetică ale anului 2018 și include o imagine a peisajului de securitate în domeniul IT, lecțiile învățate de specialiștii din domeniu și cele mai bune practici recomandate.

Pentru a crea acest raport, echipa SIR a analizat tendințele rezultate din datele colectate anonim la nivel global pe parcursul întregului an, prin numeroasele servicii și produse Microsoft. Au fost analizate peste 6,5 miliarde de incidente de securitate care trec prin cloud-ul Microsoft în fiecare zi și au fost adunate informații de la mii de cercetători din domeniul securității din întreaga lume.


“Cunoaștem riscurile și investim anual peste 1 miliard de dolari pentru a înclina balanța în războiul cibernetic, concentrându-ne în mod deosebit asupra a trei domenii: aplicarea acelor operațiuni de securitate care se potrivesc cel mai bine clienților noștri, dezvoltarea unei tehnologii de securitate de tip enterprise-class și stabilirea unor parteneriate în domeniul securității cibernetice, necesare pentru o lume eterogenă.”, Adrian Georgescu, National Technology Officer, Microsoft Romania.

Raportul Microsoft Security Intelligence oferă date și pentru România, țara noastră înregistrând procentaje mai ridicate decât mediile mondiale la toate categoriile: atacuri tip pishing, minare ilicită de criptomonede, atacuri ransomware și atacuri prin malware.

Diferența cea mai mare față de mediana înregistrată la nivelul Europei este la capitolul ratei de atacuri malware, România atingând un procentaj de 7,46%, cu 2,13 puncte procentuale mai mare decât rata medie la nivelul Europei. România întrece cu mult Cehia (3,44%), dar și Ungaria (6,21%) și Bulgaria (7,10%) la categoria atacurilor malware. O poziție și mai neplăcută la acest capitol o ocupă Serbia care înregistrează o rată medie de 8,13% în ceea ce privește procentul mediu lunar al dispozitivelor afectate prin malware, depășind media la nivelul Europei cu 2,8 puncte procentuale.

A doua categorie la care România se poziționează deasupra mediei mondiale este procentul mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu minarea ilicită de criptomonede. Media la nivel mondial atinge un procent de 0,11%, în timp ce în România rata ajunge la 0,26%. La acest capitol, Cehia pare că se poziționează mult mai bine, cu o rată de doar 0,09%, în timp ce Serbia, de exemplu, depășește media la nivel mondial cu 0,23 puncte procentuale.

Principalele patru tendințe relevate în acest an de raportul Microsoft Security Intelligence sunt:

1.    Atacurile ransomware sunt în scădere

Declinul atacurilor ransomware, observat în datele din 2018, este un exemplu relevant al modului în care comunitatea de securitate impune limitări atacatorilor cibernetici care sunt forțați să își regândească metodele de atac.
Atacurile ransomware au scăzut la nivel mondial cu până la 73% din luna ianuarie până în decembrie 2018.  Ransomware-ul a reprezentat o amenințare uriașă pentru datele din 2017, iar declinul față de anul 2018 este unul ușor de remarcat.

2.    Minarea ilicită de criptomonede devine o amenințare

Declinul ransomware-ului apare ca fiind rezultatul trecerilor la noi metode de a monetiza atacurile cibernetice, iar minarea de criptomonede este una dintre metodele pe care atacatorii cibernetici le-au folosit pentru a-l înlocui. Minarea profitabilă de monede necesită o cantitate imensă de putere de calcul, de aceea atacatorii instalează programe malware pe computerele utilizatorilor pentru a „sustrage" puterea de calcul necesară.
O tendință relevată este aceea că pe măsură ce crește sau scade valoarea criptomonedelor, la fel se întâmplă și cu rata de minare a acestora. Martie 2018 este luna care înregistrează cel mai mare procent mediu lunar al dispozitivelor care s-au confruntat cu această amenințare, cu o rată de 0,28% din totalul dispozitivelor față de august 2018, lună în care rata scade până la un procent de  0,08%, în continuare semnificativ având în vedere miliardele de dispozitive conectate la internet în acest moment.

3.    Sistemele digitale de livrare de software sunt în pericol

Atacurile asupra lanțului de aprovizionare software sunt o altă tendință pe care Microsoft o monitorizează de câțiva ani. O tactică utilizată de atacatori este aceea de a încorpora o componentă compromisă în pachetul de instalare al unei aplicații legitime sau într-o actualizare de software, care este apoi distribuită utilizatorilor prin intermediul canalelor oficiale. Aceste atacuri pot fi foarte greu de detectat, deoarece profită de încrederea pe care o au utilizatorii în furnizorii de software. Raportul conține câteva exemple care ilustrează cât de mare poate fi amploarea acestor tipuri de atacuri, de exemplu utilizarea unui software neautorizat și/ sau piratat.
Creșterea adopției de Windows 10 și a utilizării Windows Defender pentru protecție, înregistrate în anul 2018, sunt considerate motive potențiale în ceea ce privește scăderea globală a ratelor de atacuri de tip malware din cursul anului trecut.

4.    Phishing-ul rămâne printre metodele de atac cele mai frecvente

Phishing-ul continuă să fie o metodă preferată de atacatorii din mediul cibernetic. La fel ca în cazul ransomware, se poate spune că răufăcătorii au schimbat tactica datorită instrumentelor și tehnicilor mai sofisticate care au fost implementate pentru a proteja utilizatorii. O metodă de pishing întâlnită este aceea cunoscută sub denumirea de „domain spoofing”, prin care un atacator utilizează un domeniu al unei companii pentru a-i folosi identitatea. Acest lucru se poate face prin trimiterea de e-mailuri cu nume de domenii false care în aparență sunt legitime sau prin crearea de site-uri web înșelătoare.
Graficul oferit de SIR în ceea ce privește procentajul de e-mailuri de pishing detectate din volumul total de e-mailuri analizate în mod anonim de Microsoft în întreaga lume arată o medie de 0,38% în anul 2018, cu o creștere spre finalul anului, luna noiembrie înregistrând o medie de 0,55% din totalul comunicării pe e-mail la nivel global.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16864 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...