ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Moody’s reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

05 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025 în linie cu potențialul de creștere al economiei, perspectivele favorabile fiind susținute de niveluri ridicate de investiții străine directe și de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

 
 
Agenția de rating Moody’s a reconfirmat în data de 03 noiembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung și P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum și perspectiva stabilă.

Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenției, perspectivele robuste de creștere pe termen mediu ale României, susținute de fondurile alocate de Uniunea Europeană și fluxurile de investiții străine directe.

„Vedem că cele mai respectate agenții de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. După Fitch și S&P, Moody’s vine cu o nouă confirmare a faptului că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare și reformele economice, a condus la această perspectivă din partea agențiilor de rating. Este un anunț care contribuie la menținerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanțare și la promovarea investițiilor în țara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei vești pozitive, mai avem foarte mult de muncă. Nevoia de a continua reformele și măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân prioritățile Ministerului Finanțelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă și a securiza investițiile din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.


În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025 în linie cu potențialul de creștere al economiei, perspectivele favorabile fiind susținute de niveluri ridicate de investiții străine directe și de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea agenția apreciază că tendința de creștere rapidă a productivității muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul față de economiile europene mai avansate, iar reformele și investițiile din PNRR și din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potențialului de creștere al economiei.
Agenția mai preciează că deși nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condițiile materializării unor deficite bugetare ridicate și a creșterii costurilor de finanțare.

Principalii factori ce pot contribui la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea semnificativă și durabilă a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent. Totodată, consolidarea suplimentară a potențialului de creștere a economiei și a sustenabilității fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei se pot materializa în condițiile în care Guvernul nu ar implementa măsuri pentru a obține o consolidare fiscală în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR și accesarea finanțării aferente precum și o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale.

Cele mai importante agenții de rating confirmă stabilitatea economică a României
Reamintim că agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.
De asemenea, agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3197 / 18458
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...