ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Munca nedeclarată și subdeclarată, în atenția ANAF și Inspecția Muncii. Amenzi ITM de 2,6 mil. lei, doar în ultima săptămână din februarie

17 Martie 2022   |   BizLawyer

Încep ample controale la nivel național, pentru identificarea muncii nedeclarate și subdeclarate în cadrul companiilor * Domeniile cele mai vizate de controalele comune ANAF – ITM sunt sectorul construcțiilor, cel al transporturilor rutiere, al serviciilor de protecție și pază, service auto sau comerț * Doar în ultima săptămână din luna februarie, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în cuantum de 2,6 mil. lei.

Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW

 
 
Începând cu jumătatea lunii martie, controalele asupra operatorilor economici vor fi intensificate, conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta derulează o campanie comună cu organele de control din cadrul Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM), pentru identificarea companiilor care încalcă legea, iar munca nedeclarată este principala țintă a autorităților, fenomen prin care este prejudiciat bugetul de stat, conform unei analize ONV LAW.

Pe de altă parte, autoritățile fiscale intenționează să combată și munca subdeclarată, denumită și „munca la gri”, prin care sunt disimulate remunerațiile nete acordate salariaților, acestea fiind în realitate mai mari față de cele stipulate în documentele financiar – contabile.


La nivel național, doar în săptămâna 25 februarie – 03 martie, au fost efectuate 2.642 de astfel de controale, potrivit raportărilor Inspecției Muncii, iar cuantumul amenzilor se ridică la 2.656.100 de lei. Cele mai frecvente abateri constatate de organele de control au fost:

→    primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă;
→    primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor de muncă part-time;
→    neacordarea sporurilor de repaus săptămânal, spor de noapte, lipsa compensării cu zile libere sau spor pentru muncă prestată în zile de sarbatoare legală;
→    nerespectare măsurilor organizatorice sau de igienă pentru prevenirea infectării cu virusul Sars-Cov-2;
→    lipsa revizuirii evaluării riscurilor în contextul infectării cu noul coronavirus.

Potrivit raportărilor Consiliului Fiscal, în România, circa 1,4 milioane de persoane lucrează fără forme legale. Domeniile, în care aceste fenomene sunt tot mai des întâlnite, sunt construcțiile, serviciile de protecție și pază, în rândul atelierelor auto sau comerț.

“Nu în ultimul rând, persoanele care desfășoară activități fără forme legale nu pot beneficia de protecție socială,” declară Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW.

Organele abilitate pot sista activitatea locului de muncă în cazul în care constată abateri de la lege. Și aceasta până când angajatorul dovedește că a plătit amenda contravențională sau a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității prin încheierea unui contract individual de muncă sau înregistrarea în REVISAL.

Principalele recomandări ale specialiștilor ONV LAW pentru angajatori:

►    Companiile trebuie să aibă bine organizată întreaga documentație, inclusiv dosarele de personal, să fie la zi cu evidențele ținute și cu îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată.
 
►    Acestea trebuie, de asemenea, să colaboreze cu inspectorii, punând la dispoziție cu promptitudine informațiile și documentele solicitate, într-o manieră ordonată și facil de înțeles, iar personalul responsabil să fie disponibil pentru a furniza orice explicații necesare.

►    Atitudinea cordială, binevoitoare, în vederea clarificării oricăror aspecte sesizate, este esențială.

►    De asemenea, la finalul acțiunii de inspecție fiscală, companiile trebuie să dea curs posibilității de formulare a unei opinii față de concluziile inspecției sau participare într-o audiență. 

►    În cazul în care se consideră că eventuale măsuri sau sancțiuni dispuse în urma inspecțiilor efectuate de autoritățile competente sunt nefundamentate, companiile trebuie să contacteze în cel mai scurt timp specialiștii pentru a se asigura că se respectă termenul de contestare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10784 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...