ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nouă din zece clienţi au investit sumele împrumutate pentru a-şi dezvolta mica lor afacere(studiu)

12 Octombrie 2022   |   Agerpres

"Pentru gospodăriile individuale şi micile afaceri (predominant, dar nu exclusiv agricole) din mediul rural şi oraşele mici, microcreditarea reprezintă de cele mai multe ori singura opţiune de viitor: pentru asigurarea unui venit decent, pentru dezvoltarea unei mici afaceri de familie sau, uneori, pentru menţinerea acesteia pe linia de plutire", se arată în studiul realizat de Fundaţia Patria Credit.

 
 
Nouă din zece clienţi ai Patria Credit IFN au investit sumele împrumutate de la această instituţie financiară nebancară pentru a-şi dezvolta mica lor afacere şi doar unul a folosit sumele respective pentru capitalul de lucru, potrivit unui studiu de profil realizat în comunităţile rurale şi în urbanul mic.
 
"Pentru gospodăriile individuale şi micile afaceri (predominant, dar nu exclusiv agricole) din mediul rural şi oraşele mici, microcreditarea reprezintă de cele mai multe ori singura opţiune de viitor: pentru asigurarea unui venit decent, pentru dezvoltarea unei mici afaceri de familie sau, uneori, pentru menţinerea acesteia pe linia de plutire", se arată în studiul realizat de Fundaţia Patria Credit.
 
În premieră în România, Fundaţia Patria Credit a analizat în studiul recent lansat impactul social şi economic al microcreditării din trei puncte de vedere: în ceea ce priveşte efectele acesteia asupra gospodăriilor, a micilor afaceri şi, respectiv, a comunităţilor rurale şi din urbanul mic. Studiul a vizat analiza de date şi interviuri cu clienţi ai Patria Credit IFN, autorităţi şi actori locali din trei comunităţi unde instituţia de finanţare este prezentă de peste 10 ani: două comunităţi rurale (comunele Matca, din judeţul Galaţi, şi Scărişoara, din Olt) şi un oraş mic, respectiv Târgu Frumos, din judeţul Iaşi.
 
Astfel, în ceea ce priveşte prima axă, respectiv impactul microcreditării asupra micilor afaceri din rural şi urbanul mic, acesta demonstrează importanţa esenţială a accesului la finanţare pentru categorii de clienţi care, din diferite motive independente de ei, nu au acces sau au acces limitat la serviciile bancare convenţionale şi la serviciile conexe.
 
Potrivit rezultatelor cercetării, 92% dintre clienţii Patria Credit IFN au investit banii împrumutaţi pentru a-şi dezvolta mica lor afacere. Doar 9% au folosit sumele respective pentru capitalul de lucru.
 
"În situaţia în care nu ar fi avut acces la sumele primite prin credit, mai bine de jumătate dintre respondenţi (55%) au afirmat că fie ar fi trebuit să reducă activitatea firmei (28%), fie nu ar fi finalizat investiţia (27%). Ponderea respondenţilor care depind de surse externe pentru finanţarea investiţiilor este foarte apropiată de aceea a celor care au declarat că, în cursul ultimilor trei ani, s-a întâmplat cel puţin o dată să nu aibă bani pentru a-şi conduce afacerea (54%)", arată concluziile studiului.
 
Principala activitate economică a clienţilor Patria Credit IFN din comunităţile analizate este agricultura, în special legumicultura (74% dintre respondenţi), urmată de cultivarea cerealelor (14%) şi zootehnie (8%). Există însă diferenţe semnificative în structura activităţilor după mediul de rezidenţă al afacerii: dacă în zonele rurale predomină agricultura, în oraşe ca Târgu Frumos se practică şi activităţi non-agricole (zootehnie), comerţ sau servicii.
 
Conform studiului, 79% dintre clienţii Patria Credit şi-au finanţat investiţiile în propriile afaceri efectuate în ultimii trei ani prin împrumuturi de la această instituţie. Cel mai adesea, persoanele care contractează un microcredit folosesc sumele pentru a achiziţiona echipamente (63%), construcţia unui solar (38%), pentru capital de lucru (9%), lucrări de construcţie (4%), achiziţia unui teren agricol (3%), achiziţia de animale (3%) sau a unei locuinţe (1%). Doar 9% dintre clienţii Patria Credit au folosit sumele împrumutate şi pentru alte scopuri decât finanţarea propriei afaceri.
 
Conectarea mediului local de afaceri la surse de finanţare se corelează cu o rată accelerată de dezvoltare, arată analiza. În comuna Matca din judeţul Galaţi, una dintre cele trei localităţi incluse în cercetare, numărul gospodăriilor aproape s-a dublat în 2021 comparativ cu anul 2010, urcând de la 4.200 la circa 7.300. De asemenea, numărul firmelor locale a crescut de la aproximativ 150 la 1.070. Creşterea cea mai ridicată se înregistrează în rândul firmelor cu activitate în domeniul agriculturii, care în 2021 erau peste 700, de 50 de ori mai multe decât în 2010. De asemenea, numărul fermierilor cu vârsta de sub 35 de ani a crescut de cinci ori, de la 500 în 2010 la 2.500 în 2021.
 
În acelaşi interval de timp, valoarea medie a creditului acordat de Patria Credit clienţilor din Matca s-a triplat, valoarea celui mai mic credit acordat a crescut de şase ori, iar valoarea mediană a creditelor a crescut de aproape patru ori.
 
"Datele din studiul Fundaţiei Patria Credit confirmă impactul pozitiv pe care îl are accesul la finanţare asupra economiei locale, îmbunătăţind semnificativ situaţia socială a acestor comunităţi. Aceste date demonstrează clar că, atunci când există condiţii favorabile - şi subliniem că accesul la finanţare este foarte important, dar nu este unica premisă, implicarea celorlalţi stakeholderi fiind esenţială - bunăstarea nu întârzie să apară.
Rezultatele studiului contrazic flagrant o serie de mituri comune: că economia rurală ar fi în declin, că oamenii ar folosi microcreditele pentru a supravieţui de la o lună la alta, că agricultura nu ar fi rentabilă sau că tinerii nu ar fi atraşi de perspectiva muncii la fermă (...)", afirmă Raluca Andreica, CEO Patria Credit şi Director Executiv al Fundaţiei Patria Credit.
 
Dincolo de a stimula micile afaceri locale, studiul Fundaţiei Patria Credit arată că în comunităţile vizate (ruralul şi urbanul mic) accesul la finanţare are şi un impact social - aceasta fiind a doua axă a cercetării. Astfel, peste jumătate (51%) dintre gospodăriile care au accesat microfinanţări au înregistrat creşteri ale veniturilor în ultimii trei ani (2019-2021), principalul motiv indicat fiind dezvoltarea afacerii agricole (82% dintre respondenţi). Niciuna dintre gospodăriile incluse în eşantion nu a redus cheltuielile pentru educaţie în 2021 comparativ cu anul 2020; dimpotrivă, mai bine de două treimi dintre respondenţi (69%) au declarat că în 2021 au cheltuit mai mult pentru educaţia copiilor decât în anul anterior.
 
A treia axă a cercetării, respectiv impactul comunitar, a avut în vedere mai ales analiza capacităţii de asociere a producătorilor agricoli (pentru a avea acces la reţelele de desfacere ale marilor retaileri sau capacitate de stocare şi procesare la nivel comunitar), precum şi gradul de ocupare a forţei de muncă. Principalele concluzii au fost că doar 13% dintre clienţii Patria Credit IFN au beneficiat de serviciile unei forme asociative economice din regiune, gradul de asociere redus fiind o problemă structurală a economiei rurale a României. De asemenea, studiul a mai arătat că în conducerea a 80% din afacerile creditate de Patria Credit IFN sunt implicate femei.
 
Studiul "Impactul socio-economic al microfinanţării oferite de Patria Credit IFN SA în comunităţile rurale şi în urbanul mic" a fost realizat de Fundaţia Patria Credit, cu finanţarea Patria Credit IFN SA şi a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE).
 
Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine eforturile antreprenorilor din mediul rural şi urbanul mic, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor acestora. Specializată în finanţarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) şi prima instituţie financiară nebancară dedicată microfinanţării din România, cu aproape 20 de ani de experienţă şi mai bine de 17.000 de clienţi finanţaţi. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6766 / 18069
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...