![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Nuclearelectrica apreciază decizia Canadei de a finanţa dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă
20 Septembrie 2023
AgerpresPotrivit sursei citate, suplimentar, România va putea susţine alte ţări din regiune să îşi atingă ţintele de independenţă energetică şi decarbonare.
Decizia Canadei de a sprijini cu suma de 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă reconfirmă parteneriatul strategic între Canada şi România în domeniul energiei nucleare, pentru atingerea obiectivelor climatice şi de securitate energetică ale ţării noastre, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, transmis miercuri AGERPRES.
"În prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional prin operarea la cele mai înalte standarde de siguranţă şi performanţă a Unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al României, prin furnizarea de energie curată, sigură, stabilă şi accesibilă. La nivelul anilor 2031/2032, România va adăuga aproximativ 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în plus faţă de prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 pentru 30 ani şi menţinerea capacităţii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unităţii 1 la nivelul anului 2029. Aceste proiecte strategice vor fi realizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiţionali şi cu susţinerea Băncii de Export a Canadei (EDC) şi vor contribui la securitatea energetică a României şi la atingerea ţintelor de decarbonare. În plus, proiectele vor asigura locuri de muncă stabile pentru aproximativ 20.000 angajaţi în industria nucleară din România pentru următorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economică", afirmă reprezentanţii companiei producătoare de energie.
Potrivit sursei citate, suplimentar, România va putea susţine alte ţări din regiune să îşi atingă ţintele de independenţă energetică şi decarbonare.
"Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear românesc, reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Suntem mândri şi onoraţi să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa şi una dintre cele mai performante din lume, în ceea ce priveşte factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat şi durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu şi pentru alte ţări care intenţionează să îşi dezvolte o strategie energetică folosind energia curată, rezilienţă şi accesibilă - energia nucleară", a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.
Interesul pentru finanţarea proiectului Unităţilor 3 şi 4, în valoare de trei miliarde dolari canadieni, anunţat de Guvernul canadian, completează interesul exprimat de Statele Unite ale Americii, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru aceleaşi unităţi.
Astfel, vor fi până la 50 milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP), respectiv până la trei miliarde de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Ministerul Energiei a anunţat, marţi, intenţia Guvernului Canadei de a pune la dispoziţie 3 miliarde de dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU ale centralei de la Cernavodă.
"Astăzi, la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, şi Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al Energiei şi Resurselor Naturale, au făcut anunţul potrivit căruia Canada poate să susţină cu până la 3 miliarde de dolari finanţarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă şi respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului. România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră", se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.
Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.
Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic şi sunt sigure. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3672 / 18466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...