
Numărul firmelor în dificultate, mai mare la începutul lui 2025 decât în anul pandemiei şi va creşte semnificativ (analiză)
21 Februarie 2025
AgerpresNumărul firmelor dizolvate a ajuns la un nivel dublu faţă de cel din perioada crizei economice din 2008-2009.
Peste 155.000 de firme se aflau în dificultate la începutul acestui an, în diverse stadii - dizolvate, radiate, în insolvenţă sau cu activitatea suspendată - cifra reprezentând un record al ultimilor cinci ani, cele mai multe firme cu probleme fiind consemnate în Bucureşti şi judeţele Cluj, Constanţa, Ilfov şi Braşov, arată o analiză Sierra Quadrant, dată vineri publicităţii.
Potrivit sursei citate, numărul firmelor dizolvate a ajuns la un nivel dublu faţă de cel din perioada crizei economice din 2008-2009.
"Economia a încetinit semnificativ în 2024, înregistrând o creştere de numai 0,9%, cea mai scăzută din ultimii 12 ani, exceptând anul pandemiei (2020 - 0,6%). Inflaţia record din România, creşterile de taxe şi scăderea vânzărilor au făcut ca numărul firmelor cu probleme să atingă un adevărat record, de 155.207, cu 21.950 mai multe decât cu un an înainte. Potrivit datelor statistice ale RECOM, analizate de Sierra Quadrant, pentru economia românească este cea mai proastă performanţă din anii de după pandemie (2020)", se arată într-un comunicat al companiei.
Potrivit sursei citate, numărul firmelor dizolvate a ajuns la un nivel dublu faţă de cel din perioada crizei economice din 2008-2009.
"Economia a încetinit semnificativ în 2024, înregistrând o creştere de numai 0,9%, cea mai scăzută din ultimii 12 ani, exceptând anul pandemiei (2020 - 0,6%). Inflaţia record din România, creşterile de taxe şi scăderea vânzărilor au făcut ca numărul firmelor cu probleme să atingă un adevărat record, de 155.207, cu 21.950 mai multe decât cu un an înainte. Potrivit datelor statistice ale RECOM, analizate de Sierra Quadrant, pentru economia românească este cea mai proastă performanţă din anii de după pandemie (2020)", se arată într-un comunicat al companiei.
În anul coronavirus, când activitatea economică era puternic afectată de restricţiile impuse de virusul COVID-19, un număr de 93.706 firme se aflau în dificultate, cu 61.500 mai puţine decât în anul 2024.
Statisticile arată, totodată, că numărul firmelor dizolvate, de exemplu, a atins anul trecut cel mai mare nivel de la precedenta criză economică, din 2008. Dacă în acel an, Registrul Comerţului raporta 3.762 de firme dizolvate, în 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% faţă de 2023.
Şi numărul radierilor de firme a crescut anul trecut, cu 16,5% (83.012), iar cel al firmelor care şi-au suspendat activitatea a avansat cu 14,5%, la 18.716 companii. De asemenea, numărul insolvenţelor a crescut cu 9,38%, la 7.274 companii.
Conform analizei, cele mai multe firme dispărute din mediul economic sunt din sectoarele: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, urmate de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, sectorul construcţiilor şi transport şi depozitare.
La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost consemnate în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Constanţa, Ilfov şi Braşov.
Scăderea semnificativă a vânzărilor în volum, pe fondul efectelor inflaţiei, se află în prim-plan în aproape toate domeniile economice. Accentuarea blocajului financiar este, de asemenea, una dintre cauzele care au dus ca multe firme să înregistreze probleme financiare', afirmă consultanţii Sierra Quadrant.
"În esenţă, economia continuă să resimtă din plin efectele inflaţiei, creşterii costurilor operaţionale şi accentuarea fenomenului de dezintermediere. Business-ul a devenit, în multe domenii, un teren destul de arid în care rezistă doar cei care ştiu să îşi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate şi mai ales cheltuielile operaţionale'', este de părere Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant, citat în comunicat.
Dincolo de efectele inflaţiei, printre cauzele numărului mare de firme aflate în dificultate se află creşterea taxelor şi a impozitelor, a salariului minim pe economie, reducerea creditului furnizor şi limitarea accesului la creditare.
"Din păcate, multe firme n-au anticipat dinamica economiei şi nu şi-au restructurat activitatea, aşa cum avertizam încă de acum 2 ani, de după pandemie. Au crezut că redeschiderea pieţelor, după lockdown-ul pandemic, va genera un val de creştere economică fără precedent, s-au împrumutat, au deschis noi linii de business şi au pariat greşit, din punct de vedere al planurilor de business. Aşa s-a ajuns ca multe firme să îşi rostogolească datoriile, leasing-urile, în speranţa că anul viitor va fi mai bine. Din păcate, economia a performat aşa cum anticipam, din ce în ce mai slab"', a adăugat el.
În opinia experţilor, de modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravieţuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice tind să se accentueze.
Potrivit estimărilor Sierra Quadrant, numărul firmelor cu probleme, în diverse stadii de radiere, insolvenţă, dizolvare sau suspendare a activităţii, va creşte semnificativ în acest an, de la 155.000 spre 170.000 - 180.000 de companii. Motivele ţin, în principal, de scăderea activităţii economice şi de efectul noilor restricţii privind activitatea microîntreprinderilor.
"Multe dintre firmele care se vor închide în 2025, peste 25% sunt firme 'zombie', companii care, aşa cum arată şi datele BNR, nu mai produc suficiente venituri pentru a-şi continua activitatea şi care trăiesc doar prin noi împrumuturi sau amânări. În plus, să nu ignorăm faptul că mai mult de o treime dintre firmele mari sunt în dificultate din cauza noilor taxe (pe cifra de afaceri, taxa pe stâlp etc.) şi a scăderii semnificative a volumului vânzărilor", arată analiza.
De asemenea, experţii de la Sierra Quadrant avertizează că lanţurile economice atârnă "de un fir de aţă" în multe domenii, de la comerţ la transporturi şi construcţii.
"Sunt firme care, la prima vedere, funcţionează normal însă ascund datorii rostogolite de la an la an şi care au capitaluri proprii negative. În plus, nu mai fac niciun fel de investiţii, iar asta le afectează competitivitatea şi, foarte important, caută să întârzie cât mai mult plăţile, încercând să reziste din cash flow. Pentru acestea, şi nu numai pentru ele, pentru toate firmele de pe lanţul economic respectiv, intrarea în dificultate a unui partener riscă oricând să declanşeze un efect similar cu prăbuşirea unui castel de cărţi de joc'', avertizează specialiştii.
Rezultatele celei de-a XI-a ediţii a Barometrului de opinie privind starea economiei, desfăşurat la finele anului trecut de Frames la comanda Sierra Quadrant şi la care au participat 1.023 de antreprenori, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere din economie, relevă că 2 din 3 respondenţi au declarat că nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în acest an. 56% dintre ei vor miza, în 2025, pe restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare, în tentativa de a se adapta la situaţia economică fragilă, generată de efectele scăderii vânzărilor, amplificării blocajului financiar şi inflaţiei semnificative.
Cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri chestionaţi (82%) consideră că 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 11% consideră că anul va fi unul bun pentru business.
În opinia analiştilor, în 2025 mai mult ca oricând expertiza de business va face diferenţa între firmele care vor eşua şi cele care se vor extinde şi vor câştiga cote nesperate de piaţă.
"Scăderea vânzărilor, generată în principal de deprecierea puterii de cumpărare şi în general de înrăutăţirea condiţiilor de business, va duce multe firme în pragul insolvenţei şi al falimentului. Antreprenorii trebuie să ştie că pot evita aceste situaţii prin dezvoltarea unor programe de însănătoşire a business-ului, de la acordul de restructurare la concordatul preventiv", transmite Ovidiu Neacşu.
În cazul procedurii Acordului de Restructurare, de exemplu, firma aflată în dificultate, cu plăţile blocate, cu probleme financiare majore, le propune un acord de restructurare creditorilor afectaţi. Procedura acordului de restructurare este accesibilă deoarece este o procedură parţial judiciară şi avantajoasă pentru că oferă o monitorizare activă a respectării acordului cu ajutorul unor specialişti desemnaţi în acest scop, care asistă părţile implicate să ducă la bun sfârşit prevederile acestuia.
Cu o experienţă de peste 26 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 923 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...