ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

11 Iulie 2023   |   BizLawyer

PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări

Carmen Peli, partener PeliPartners si coordonatoarea practicii de Banking & Finance

 
 
Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate trebuie să fie adaptată la realitatea actuală a pieței de creditare, pentru a diminua riscurile și a susține potențialul maxim al finanțărilor, arată o analiză a casei de avocatură PeliPartners.

„Unele cadre legislative nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea pieței de creditare și de multe ori ajung să frâneze potențialul unei finanțări. Este cazul Legii Societăților, care, la mai bine de 30 de ani de la intrarea în vigoare și în ciuda nenumăratelor modificări, nu este o lege în pas cu realităţile afacerilor de astăzi”, a explicat Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance.

Analiza PeliPartners arată că, deși contextul economic nu este favorabil, băncile înregistrează trenduri pozitive în zona de finanțare corporate. Energia, agricultura și construcțiile se numără printre domeniile care beneficiază de finanțări semnificative, în timp ce alte domenii sunt în atenția băncilor prin prisma potențialului mare de creștere.

Nevoia de finanțare a capitalului de lucru este tot mai mare, pe fondul creșterii inflației și a costurilor de producție. În acest sens, băncile recomandă inclusiv metode de creditare mai puțin populare, precum factoring, care reduc riscurile și costurile unei companii.

Legislația care nu a fost adaptată nevoilor actuale de pe piața de creditare se traduce în riscuri pe care companiile trebuie să și le asume sau care trebuie evitate prin structuri juridice complicate.

Companiile sunt reglementate exclusiv ca entități individuale, fără un cadru legislativ clar care sa priveasca modalitatile de a oferi sau beneficia de sprijinul grupului din care fac parte, ceea ce afecteaza activitățile grupurilor de companii dintr-o perspectivă investițională și operațională mai amplă.

Astfel, în multe tranzacţii băncile oferă finanţare unor grupuri de companii, ţinând cont de situaţii financiare consolidate şi de perspective sau planuri de afaceri agregate. Societatea-mamă poate căuta să obţină finanţare în condiţii mai avantajoase financiar pentru mai multe din societăţile pe care le controlează şi care fie sunt simple societăşi de proiect, fie au activitate în sinergie cu alte societăţi din acelaşi grup.

„Este firesc în aceste condiţii ca pachetul de garanţii agreat cu banca să cuprindă active aflate în patrimoniul mai multor societăţi, pentru constituirea cărora sunt deci necesare decizii ale mai multor societăţi din grup. Or, Legea Societăţilor reglementează conflicte de interes atât pentru administratori, cât şi pentru asociaţii sau acţionarii care votează în cadrul organelor societare - aceste reguli privind conflictele de interes ar trebui revizuite pentru a permite desfăşurarea cu celeritate şi fără risc artificial a finanţărilor de grup”, a explicat Carmen Peli.

Un alt exemplu are în vedere finanţarea tranzacţiilor de achiziţii de societăţi. Legea Societăţilor cuprinde o interdicţie de creditare, respectiv de constituire de garanţii, pentru societatea achiziţionată. Din acest motiv, în practică, tranzacţiile de finanţare a achiziţiei unei societăţi pot avea o structură complicată, în care atât băncile, cât şi cumpărătorul (debitor) îşi asumă riscuri, ceea ce măreşte costul acestui tip de finanţări. Prin clarificarea şi limitarea interdicţiei la anumite tipuri de tranzacţii sau societăţi, sau prin instituirea unei liste de excepţii bine gândite, finanţările achiziţiilor pot beneficia de structuri mai uşor de implementat, cu costuri reduse. De altfel, în multe din statele membre ale Uniunii Europene aplicabilitatea acestei restricţii este limitată expres prin lege.

Analiza PeliPartners arată că, în acest context, legislația ar trebui să prevadă conceptul de grup prin reglementarea relațiilor dintre afiliați, să elimine restricțiile privind garanțiile ce pot fi utilizate în cadrul finanțărilor pentru achiziția de companii, să limiteze răspunderea asociaților și administratorilor pentru operațiunile intra grup, respectiv să clarifice sfera de aplicare a răspunderii acestora.

Modificarea Legii Societăților reprezintă, atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru mediul de business, o preocupare constantă și se lucrează continuu la un set de propuneri legislative menite să modernizeze cu adevărat cadrul legislativ.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3090 / 17297
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...