
PeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări
11 Iulie 2023
BizLawyerPeliPartners: Legislația pentru susținerea finanțărilor corporate necesită multiple ajustări
![]() |
Carmen Peli, partener PeliPartners si coordonatoarea practicii de Banking & Finance |
„Unele cadre legislative nu au reușit să țină pasul cu dezvoltarea pieței de creditare și de multe ori ajung să frâneze potențialul unei finanțări. Este cazul Legii Societăților, care, la mai bine de 30 de ani de la intrarea în vigoare și în ciuda nenumăratelor modificări, nu este o lege în pas cu realităţile afacerilor de astăzi”, a explicat Carmen Peli, partener PeliPartners și coordonatoarea practicii de Banking & Finance.
Analiza PeliPartners arată că, deși contextul economic nu este favorabil, băncile înregistrează trenduri pozitive în zona de finanțare corporate. Energia, agricultura și construcțiile se numără printre domeniile care beneficiază de finanțări semnificative, în timp ce alte domenii sunt în atenția băncilor prin prisma potențialului mare de creștere.
Nevoia de finanțare a capitalului de lucru este tot mai mare, pe fondul creșterii inflației și a costurilor de producție. În acest sens, băncile recomandă inclusiv metode de creditare mai puțin populare, precum factoring, care reduc riscurile și costurile unei companii.
Legislația care nu a fost adaptată nevoilor actuale de pe piața de creditare se traduce în riscuri pe care companiile trebuie să și le asume sau care trebuie evitate prin structuri juridice complicate.
Companiile sunt reglementate exclusiv ca entități individuale, fără un cadru legislativ clar care sa priveasca modalitatile de a oferi sau beneficia de sprijinul grupului din care fac parte, ceea ce afecteaza activitățile grupurilor de companii dintr-o perspectivă investițională și operațională mai amplă.
Astfel, în multe tranzacţii băncile oferă finanţare unor grupuri de companii, ţinând cont de situaţii financiare consolidate şi de perspective sau planuri de afaceri agregate. Societatea-mamă poate căuta să obţină finanţare în condiţii mai avantajoase financiar pentru mai multe din societăţile pe care le controlează şi care fie sunt simple societăşi de proiect, fie au activitate în sinergie cu alte societăţi din acelaşi grup.
„Este firesc în aceste condiţii ca pachetul de garanţii agreat cu banca să cuprindă active aflate în patrimoniul mai multor societăţi, pentru constituirea cărora sunt deci necesare decizii ale mai multor societăţi din grup. Or, Legea Societăţilor reglementează conflicte de interes atât pentru administratori, cât şi pentru asociaţii sau acţionarii care votează în cadrul organelor societare - aceste reguli privind conflictele de interes ar trebui revizuite pentru a permite desfăşurarea cu celeritate şi fără risc artificial a finanţărilor de grup”, a explicat Carmen Peli.
Un alt exemplu are în vedere finanţarea tranzacţiilor de achiziţii de societăţi. Legea Societăţilor cuprinde o interdicţie de creditare, respectiv de constituire de garanţii, pentru societatea achiziţionată. Din acest motiv, în practică, tranzacţiile de finanţare a achiziţiei unei societăţi pot avea o structură complicată, în care atât băncile, cât şi cumpărătorul (debitor) îşi asumă riscuri, ceea ce măreşte costul acestui tip de finanţări. Prin clarificarea şi limitarea interdicţiei la anumite tipuri de tranzacţii sau societăţi, sau prin instituirea unei liste de excepţii bine gândite, finanţările achiziţiilor pot beneficia de structuri mai uşor de implementat, cu costuri reduse. De altfel, în multe din statele membre ale Uniunii Europene aplicabilitatea acestei restricţii este limitată expres prin lege.
Analiza PeliPartners arată că, în acest context, legislația ar trebui să prevadă conceptul de grup prin reglementarea relațiilor dintre afiliați, să elimine restricțiile privind garanțiile ce pot fi utilizate în cadrul finanțărilor pentru achiziția de companii, să limiteze răspunderea asociaților și administratorilor pentru operațiunile intra grup, respectiv să clarifice sfera de aplicare a răspunderii acestora.
Modificarea Legii Societăților reprezintă, atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru mediul de business, o preocupare constantă și se lucrează continuu la un set de propuneri legislative menite să modernizeze cu adevărat cadrul legislativ.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4722 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...