ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preluările de companii europene de către firmele din China, la cel mai redus nivel din 2012

27 Februarie 2024   |   AGERPRES

În Germania, au fost 28 de achiziţii de către companiile chinezeşti, cu două mai multe decât în 2022.

 
 
Numărul preluărilor în Europa înregistrat de companiile din China a scăzut anul trecut, la cel mai redus nivel din 2012, conform unei analize publicate marţi de compania de consultanţă EY, transmit DPA.

În 2023, investitorii chinezi au cumpărat în total 119 firme din Europa, cu 20 mai puţine decât în 2022 şi cu aproape 200 mai puţine decât în 2016, când s-a înregistrat un nivel record, arată datele EY.

Excepţiile sunt Germania, Elveţia şi Austria, unde investiţiile şi numărul preluărilor de către firmele din China au crescut în 2023.

În Germania, au fost 28 de achiziţii de către companiile chinezeşti, cu două mai multe decât în 2022. Au fost investiţi 202 milioane de dolari, cel mai redus nivel din 2010. Cifra nu include investiţiile în capital de risc din Germania.


În Elveţia, anul trecut, companiile chinezeşti au cumpărat şase firme, dublu faţă de 2022. În Austria, două companii au fost preluate de firme din China, în 2022 a fost doar una.

EY estimează că şi sumele investite au scăzut considerabil. În 2023, au fost investiţi 2 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate faţă de 2022. Totuşi, EY subliniază că preţurile de achiziţie pentru majoritatea preluărilor realizate de firmele din China şi investiţiile lor în Europa nu sunt cunoscute.

În perioada de vârf a boom-ului investiţiilor chineze din 2016, EY previziona că investitorii din China au cheltuit aproape 86 miliarde de dolari pe achiziţiile de companii din Europa. După redresarea din 2017, atât numărul de companii preluate, cât şi sumele investite au scăzut continuu.

În opinia experţilor, în ultimii ani, conducerea de la Beijing a luat măsuri pentru a încetini ieşirile de capital din China, în plus faţă de tensiunile politice dintre China şi Occident. Recent, slăbiciunea economiei chineze a dus la încetinirea investiţiilor peste hotare.

Sun Yi, expert în cadrul EY, crede că evoluţia investiţiilor chineze este determinată de lipsa de încredere din punct de vedere politic cu care se confruntă firmele din China în Europa.

"Potenţialii investitori chinezi sunt verificaţi extrem de atent, atunci când anumite ţinte de preluare ar putea provoca dezbateri publice sau guvernele s-ar putea opune tranzacţiilor, susţine Sun Yi.

Experţii se aşteaptă ca în următorii ani companiile din China să prefere să investească semnificativ în construcţia propriilor fabrici în Europa în loc să facă preluări majore.

Pentru producătorii chinezi de baterii şi vehicule electrice (EV), locaţii atractive de investiţii sunt Ungaria, Spania, Franţa şi ţările din nordul Europei, datorită costurilor scăzute cu energia, a subvenţiilor mai ridicate şi a procedurilor rapide de aprobare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1630 / 18037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni, în valoare de 30 mil. €. RTPR, consultanță juridică în proiect
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...