Presiunea concurenţială a scăzut în 2022 în privinţa producţiei gazelor naturale şi a crescut în producţia şi comercializarea cimentului (raport)
22 Noiembrie 2022
AgerpresTopul primelor 5 industrii din punct de vedere al presiunii este ocupat, în ordine, de serviciile de consultanţă IT, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing şi servicii de arhitectură.
Topul primelor cinci industrii din punct de vedere al presiunii concurenţiale a rămas neschimbat în 2022, comparativ cu anul anterior, dar s-a observat o scădere a acesteia în privinţa producţiei de gaze naturale şi o creştere uşoară în producţia şi comercializarea cimentului, conform Raportului "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie", realizat de autoritatea de resort.
Astfel, potrivit sursei citate, topul primelor 5 industrii din punct de vedere al presiunii este ocupat, în ordine, de serviciile de consultanţă IT, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing şi servicii de arhitectură.
"În partea de jos a clasamentului se observă o scădere, faţă de anul precedent, a presiunii concurenţiale în ceea ce priveşte producţia gazelor naturale, respectiv o uşoară creştere pe sectorul producţiei şi comercializării cimentului - care îşi păstrează, totuşi, ultima poziţie", se menţionează în lucrarea realizată de Consiliul Concurenţei.
Astfel, potrivit sursei citate, topul primelor 5 industrii din punct de vedere al presiunii este ocupat, în ordine, de serviciile de consultanţă IT, urmate de comercializarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, canale TV cu plată, servicii IT de outsourcing şi servicii de arhitectură.
"În partea de jos a clasamentului se observă o scădere, faţă de anul precedent, a presiunii concurenţiale în ceea ce priveşte producţia gazelor naturale, respectiv o uşoară creştere pe sectorul producţiei şi comercializării cimentului - care îşi păstrează, totuşi, ultima poziţie", se menţionează în lucrarea realizată de Consiliul Concurenţei.
Creşteri notabile ale presiunii concurenţiale faţă de anul precedent au mai fost constatate în următoarele sectoare: transport rutier de mărfuri (+1,8%), asigurări auto facultative (+4,7%), asigurări auto de răspundere civilă (+6,6%) şi polistiren expandat (+3,3%).
În ceea ce priveşte industriile gazelor naturale şi a energiei electrice, autorii raportului precizează că perturbările majore sunt cauzate de factori externi, precum limitarea livrărilor de gaze din Rusia către Europa, incertitudinea privind războiul din Ucraina şi creşterea preţului certificatelor de emisii de CO2. Efectul acestor factori în sensul creşterii preţurilor atât pe piaţa gazelor naturale, cât şi a energiei electrice a fost accentuat şi de scăderea ofertei interne (o producţie mai scăzută atât de gaze naturale, cât şi de energie electrică).
În industria asigurărilor, în urma falimentului City Insurance, piaţa RCA în special, are o structură care permite mai multă concurenţă, în principal prin faptul că foştii asiguraţi ai City Insurance au fost redistribuiţi între restul actorilor rămaşi pe piaţă. Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică şi anume legată de ancorarea percepţiei asiguraţilor spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum de altfel realitatea a demonstrat-o.
Referitor la industria canalelor TV cu plată, raportul semnalează faptul că tot mai multă lume se abonează la platforme de video la cerere "Video on Demand - VOD", fenomen mult mai accentuat în mediul urban decât în cel rural. Prognozele industriei arată faptul că şi în viitor se aşteaptă o creştere a acestui tip de serviciu, în paralel cu reducerea timpului petrecut în faţa canalelor TV clasice. Cu toate acestea, vasta majoritate a celor care se abonează la VOD nu renunţă la abonamentele de TV clasice, ci doar le alocă mai puţin timp de vizionare.
Consiliul Concurenţei a dezvoltat Indicele Agregat de Presiune Concurenţială (IAPC), un instrument analitic care are scopul de a măsura înclinarea spre concurenţă a industriilor din economia naţională.
IAPC face obiectul unei evaluări anuale la nivelul unui set predefinit de industrii, cu un nucleu stabil de la o evaluare la alta. Industriile sunt selectate astfel încât evaluarea periodică să contureze o imagine de ansamblu asupra stării concurenţei şi a dinamicii acesteia la nivelul segmentelor definitorii pentru economia românească. Pentru fiecare industrie în parte, IAPC măsoară această predispoziţie spre concurenţă, prin agregarea unui set de 21 de indicatori primari reprezentativi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 6494 / 18330 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...