
Bloomberg: Primăvara însorită a dus profiturile înregistrate de producătorii europeni de energie fotovoltaică la minime istorice
26 Mai 2025
AgerpresSezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
Profiturile generate de parcurile europene de energie fotovoltaică s-au prăbușit la minime istorice, ceea ce a creat îngrijorări că extinderea capacităților va duce la continuarea scăderii prețurilor, transmite Bloomberg.
Cele mai clare cifre vin din Spania, unde așa-numita 'rată de captare', un indicator important care măsoară profitabilitatea pentru activele din domeniul energiilor regenerabile, s-a situat la o medie de doar 7% în luna aceasta, comparativ cu una de 43% în urmă cu un an, arată datele furnizate de London Stock Exchange Group Plc.
Sezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
Cele mai clare cifre vin din Spania, unde așa-numita 'rată de captare', un indicator important care măsoară profitabilitatea pentru activele din domeniul energiilor regenerabile, s-a situat la o medie de doar 7% în luna aceasta, comparativ cu una de 43% în urmă cu un an, arată datele furnizate de London Stock Exchange Group Plc.
Sezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
'Cel mai mare risc pentru extinderea regenerabilelor este diminuarea profitabilității în sectorul fotovoltaic. Rate de captură mai mici subminează argumentul de afaceri pentru energia fotovoltaică, punând în pericol obiectivele politice pentru energia fotovoltaică', spune Nathalie Gerl, analist șef pe electricitate la LSEG.
Potrivit datelor BloombergNEF, capacitățile fotovoltaice ale Spaniei au explodat până peste 50 de Gigawați, de șase ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu. Acest trend rapid de creștere este unul similar cu cel înregistrat la nivelul întregii Europe, stimulat, parțial, de o scădere dramatică a prețului panourilor fotovoltaice.
În Franța, rata de captură este la un minim istoric de 13%, în condițiile în care capacitățile fotovoltaice sunt de cinci ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu.
Atunci când producția de electricitate depășește cererea, apare o problemă pentru că capacitățile bateriilor conectate la rețelele din Europa nu țin pasul cu explozia regenerabilelor. În condițiile în care producția excedentară nu poate fi stocată, supraproducția duce la căderea prețurilor la electricitate, uneori chiar și în teritoriul negativ.
Rata de captură, care compară prețul la electricitate primit de un parc fotovoltaic cu prețul mediu de pe piața angro, este mai mică în Spania și Franța decât în Germania, unde prețurile sunt mai mari și rata de captură este de peste 50%.
Rata de captură din Spania este cea mai mică din Europa și ar fi putut să fie și mai mică dacă luna aceasta nu ar fi fost luată decizia ca parcurile fotovoltaice să reducă producția. Această modificare a coincis cu o majorare a producției centralelor pe gaze pentru a stabiliza rețeaua, după blackout-ul la nivel național care a avut loc în luna aprilie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 296 / 19445 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...