ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022, la aproape 15,4 milioane de lei

01 Februarie 2023   |   Agerpres

Acesta a generat circa 97% din EBITDA consolidat la nivelul Grupului pe fondul necesităţii unui timp sporit de ajungere la "breakeven" a unor investiţii noi, menite să diversifice portofoliul de business-uri al Grupului.

 
 
Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a crescut în 2022 cu 16%, la 711 milioane de lei, în timp ce profitul net a scăzut cu 64%, la aproape 15,4 milioane de lei, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
 
Conform sursei citate, evoluţia profitului net a fost determinată pe de o parte de costurile cu amortizarea, pe fondul creşterii bazei de active a Grupului în urma investiţiilor mari realizate, şi, pe de altă parte, de creşterea ratelor dobânzilor la lei, ceea ce pentru Grup a însemnat o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei în 2022 faţă de 2021.
 
"Tragem linie după un an dificil, plin de provocări, care ne-au pus la încercare abilităţile de gestionare a situaţiilor complexe. Deşi unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poartă amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers în continuare pe calea dezvoltării, în pofida contextului dificil, pentru a continua să livrăm creştere acţionarilor noştri. Chiar dacă profitabilitatea a fost sub aşteptări, avem baza pentru a livra rezultate odată cu începerea normalizării situaţiei generale", a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.
 
Conform sursei citate, EBITDA la nivel de Grup s-a situat la 52,7 milioane de lei, în scădere cu 29% faţă de rezultatul anului precedent, ca urmare a volatilităţii preţurilor la materiile prime şi a unui nivel sub estimări a lucrărilor de apă - canal finanţate din fonduri europene şi bugetare.
 
Totodată, segmentul Instalaţii & Reciclare a reprezentat "motorul Grupului", în ciuda celui mai provocator an din ultimii cinci ani, reuşind să depăşească EBITDA record înregistrată în anul 2021.
 
Acesta a generat circa 97% din EBITDA consolidat la nivelul Grupului pe fondul necesităţii unui timp sporit de ajungere la "breakeven" a unor investiţii noi, menite să diversifice portofoliul de business-uri al Grupului.
 
Marja EBITDA s-a erodat pe parcursul anului şi a ajuns la 7,4% la finalul anului 2022. Rezultatul a fost marcat în principal de provocările întâmpinate de segmentele Ferestre & Uşi şi Ambalaje flexibile, unde s-au resimţit întârzierile la indexarea preţurilor de vânzare, respectiv costurile mari de pornire şi de pătrundere pe piaţă.
 
"Investiţiile majore finalizate în perioada 2021-2022, în sumă de 219 milioane de lei, se adaugă celor realizate în ultimii ani cu scopul de a diversifica domeniul de activitate, amprenta geografică a Grupului, de a creşte independenţa energetică şi pentru substituirea materiilor prime virgine cu material reciclat", se menţionează în comunicat.
 
Conform sursei citate, scăderea faţă de buget, dar şi faţă de revizuirea de la 9 luni, a fost cauzată de schimbarea radicală a dinamicii pieţelor materiilor prime ca efect colateral al războiului din Ucraina. Un alt impact l-au avut pornirea mai lentă a segmentului de Ambalaje flexibile şi o performanţă sub aşteptări a segmentului Ferestre & Uşi generată de întârzieri în transferarea costurilor de producţie în piaţă.
 
"Provocările imediate, deşi au erodat marjele din 2022, nu au afectat dezvoltarea pe termen mediu şi lung a Grupului, o dezvoltare cu o componentă de sustenabilitate în creştere. Pentru anul în curs, Grupul TeraPlast ţinteşte creşteri semnificative ale performanţei financiare, estimând o accelerare a lucrărilor de infrastructură aşteptată cel târziu la începutul T3/2023", se menţionează în comunicat.
 
Segmentul Instalaţii şi Reciclare a păstrat un trend pozitiv comparativ cu rezultatul record din 2021: EBITDA s-a îmbunătăţit sensibil în sumă absolută şi a ajuns la 51 milioane de lei. Marja EBITDA a rămas solidă, 10,4% pentru întreg anul 2022. Cifra de afaceri a acestui segment s-a majorat cu 20% comparativ cu 2021, până la 488 milioane de lei.
 
"Deşi cifra de afaceri a segmentului Instalaţii a crescut datorită inflaţiei, volumele au stagnat raportat la 2021, ceea ce a generat presiuni pe marjă, respectiv transferul parţial al costurilor în piaţă. Obiectivul atins în anul 2022 a fost consolidarea cotei de piaţă, poziţia de lider fiind esenţială în vederea fructificării oportunităţilor de afaceri odată ce activitatea în domeniu îşi va reveni", se mai spune în comunicat.
 
Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2021, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 12 criterii privind guvernanţa corporativă şi comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obţinut nota maximă, 10, pentru al patrulea an consecutiv. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4202 / 16830
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...