ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu vor avea un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, în 2022

30 Martie 2022   |   Agerpres

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al AFM.

 
 
Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi, informează Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Conform sursei citate, în şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al AFM.

"Administraţia Fondului pentru Mediu, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, este într-un proces continuu de adaptare la cerinţele impuse de realitatea socio-economică existentă la nivel naţional şi de eficientizare a programelor pe care le are în portofoliu", se menţionează în comunicat.


Bugetul total al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional - Rabla Clasic 2020 - 2024 - va fi suplimentat cu 560 milioane lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

Astfel, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri: 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP, şi 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC.

Potrivit Ministerului Mediului, se mai pot adăuga ecobonusuri: 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid şi 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Totodată, pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga ecobonusuri, respectiv 1.500 de lei pentru autovehicul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC şi 1.500 de lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Bugetul total al Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020 - 2024 - Rabla Plus - va fi suplimentat în anul 2022 cu 680 de milioane de lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

Conform reprezentanţilor Ministerului Mediului, cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Pe de altă parte, cuantumul finanţării este de 54.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

"Rabla pentru electrocasnice 2022 - Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic are un buget de 100 de milioane de lei şi se va desfăşura etapizat, similar cu modul în care a fost derulat anul trecut, echipamentele eligibile fiind împărţite în trei categorii ce vor fi lansate în date distincte", se mai precizează în comunicat.

Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare beneficiază de un buget de 1,825 de miliarde lei pentru lansarea sesiunilor în cadrul a două programe de finanţare şi pentru încheierea contractelor aferente.

Astfel, se alocă un miliard de lei pentru relansarea Programului Apă-canal, a cărui ultimă sesiune a fost în anul 2010, având ca beneficiari UAT şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi ca obiect dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate şi a staţiilor de tratare/epurare a apei.

Totodată, se alocă 825 de milioane de lei pentru lansarea Programului Prima conectare, prevăzut în PNRR, având ca beneficiari utilizatorii finali, iar ca obiect asigurarea conectării utilizatorilor finali la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare. Programul se va desfăşura prin intermediul operatorilor de apă şi canal.

"Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională are un buget de 986 de milioane de lei", se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, 686 de milioane de lei se distribuie pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfăşurată în luna decembrie 2021, iar 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.

"Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) va continua, având alocat pentru anul acesta un buget de un miliard de lei", susţin reprezentanţii ministerului.

Astfel, 500 de milioane de lei se alocă pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor aferente cererilor de finanţare depuse în sesiunea desfăşurată în anul 2021, iar 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice are un buget de 2,8 miliarde de lei. Astfel, se alocă 1,4 miliarde de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii desfăşurate în anul 2021 şi tot 1,4 miliarde de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

"Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in în localităţi are un buget de un miliard de lei distribuit astfel: 500 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii lansate în anul 2021; 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022", se menţionează în comunicat.

Totodată, un buget de un miliard de lei este prevăzut pentru lansarea unei sesiuni de finanţare şi încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar operatorilor economici, în vederea realizării investiţiilor care au ca scop reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei şi reducerea consumului de resurse.

Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului este o componentă care are dedicat un buget de 65 de milioane de lei, necesar susţinerii a două programe diferite:

Potrivit Ministerului Mediului, 15 milioane de lei vor fi distribuiţi pentru relansarea sesiunii şi încheierea contractelor aferente, în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind gestionarea deşeurilor, al cărui ghid de finanţare a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 1196/2018, având ca obiectiv finanţarea proiectelor de conştientizare a publicului cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi ca beneficiari MMAP şi consiliile judeţene, inclusiv Municipiul Bucureşti.

"Precizăm că AFM a încheiat contract de finanţare cu MMAP, urmând ca, ulterior îndeplinirii obiectului acestuia, să fie lansată sesiunea destinată consiliilor judeţene", se mai spune în comunicat.

Totodată, suma de 50 de milioane de lei va fi alocată pentru lansarea sesiunii de finanţare şi încheierea contractelor aferente în cadrul unui nou program de conştientizare, având ca solicitanţi eligibili organizaţiile neguvernamentale în parteneriate cu UAT, unităţi de învăţământ şi instituţii publice.

"Un buget de 50 de milioane de lei este prevăzut pentru lansarea unui program de susţinere financiară a UAT-urilor în vederea acordării unor sume posesorilor de autovehicule vechi, care doresc casarea acestora. Programul va contribui la atingerea ţintelor cuprinse în PNRR", conform sursei citate.

Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul elevilor, respectiv microbuze electric-hibride, electrice sau GNC are un buget de 600 de milioane de lei - necesar lansării unei sesiuni de finanţare în anul 2022.

Potrivit Ministerului Mediului, printre alte programe ce vor primi finanţare sunt: Dezvoltarea infrastructurii velo în România, respectiv finanţare piste de biciclete - 500 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare în anul 2022.

Totodată, va fi finanţat Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţile din mediul urban - 50 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării unei sesiuni noi în anul 2022.

Pe lista de programe care vor fi finanţate se află: Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor - 200 de milioane de lei pentru organizarea unei sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul programului privind împădurirea terenurilor în 2022, precum şi Protecţia speciilor de floră şi faună sălbatică - 70 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării sesiunii de finanţare în cadrul Programului privind protecţia speciilor de faună sălbatică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10580 / 19433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...