ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu vor avea un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, în 2022

30 Martie 2022   |   Agerpres

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al AFM.

 
 
Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi, informează Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Conform sursei citate, în şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al AFM.

"Administraţia Fondului pentru Mediu, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, este într-un proces continuu de adaptare la cerinţele impuse de realitatea socio-economică existentă la nivel naţional şi de eficientizare a programelor pe care le are în portofoliu", se menţionează în comunicat.


Bugetul total al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional - Rabla Clasic 2020 - 2024 - va fi suplimentat cu 560 milioane lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

Astfel, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri: 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP, şi 1.500 de lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC.

Potrivit Ministerului Mediului, se mai pot adăuga ecobonusuri: 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid şi 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Totodată, pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga ecobonusuri, respectiv 1.500 de lei pentru autovehicul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC şi 1.500 de lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Bugetul total al Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020 - 2024 - Rabla Plus - va fi suplimentat în anul 2022 cu 680 de milioane de lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice.

Conform reprezentanţilor Ministerului Mediului, cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Pe de altă parte, cuantumul finanţării este de 54.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

"Rabla pentru electrocasnice 2022 - Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic are un buget de 100 de milioane de lei şi se va desfăşura etapizat, similar cu modul în care a fost derulat anul trecut, echipamentele eligibile fiind împărţite în trei categorii ce vor fi lansate în date distincte", se mai precizează în comunicat.

Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare beneficiază de un buget de 1,825 de miliarde lei pentru lansarea sesiunilor în cadrul a două programe de finanţare şi pentru încheierea contractelor aferente.

Astfel, se alocă un miliard de lei pentru relansarea Programului Apă-canal, a cărui ultimă sesiune a fost în anul 2010, având ca beneficiari UAT şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi ca obiect dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate şi a staţiilor de tratare/epurare a apei.

Totodată, se alocă 825 de milioane de lei pentru lansarea Programului Prima conectare, prevăzut în PNRR, având ca beneficiari utilizatorii finali, iar ca obiect asigurarea conectării utilizatorilor finali la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare. Programul se va desfăşura prin intermediul operatorilor de apă şi canal.

"Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională are un buget de 986 de milioane de lei", se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, 686 de milioane de lei se distribuie pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfăşurată în luna decembrie 2021, iar 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.

"Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) va continua, având alocat pentru anul acesta un buget de un miliard de lei", susţin reprezentanţii ministerului.

Astfel, 500 de milioane de lei se alocă pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor aferente cererilor de finanţare depuse în sesiunea desfăşurată în anul 2021, iar 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice are un buget de 2,8 miliarde de lei. Astfel, se alocă 1,4 miliarde de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii desfăşurate în anul 2021 şi tot 1,4 miliarde de lei pentru relansarea Programului în anul 2022.

"Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in în localităţi are un buget de un miliard de lei distribuit astfel: 500 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor de finanţare în urma sesiunii lansate în anul 2021; 500 de milioane de lei pentru relansarea Programului în anul 2022", se menţionează în comunicat.

Totodată, un buget de un miliard de lei este prevăzut pentru lansarea unei sesiuni de finanţare şi încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar operatorilor economici, în vederea realizării investiţiilor care au ca scop reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei şi reducerea consumului de resurse.

Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului este o componentă care are dedicat un buget de 65 de milioane de lei, necesar susţinerii a două programe diferite:

Potrivit Ministerului Mediului, 15 milioane de lei vor fi distribuiţi pentru relansarea sesiunii şi încheierea contractelor aferente, în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind gestionarea deşeurilor, al cărui ghid de finanţare a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 1196/2018, având ca obiectiv finanţarea proiectelor de conştientizare a publicului cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi ca beneficiari MMAP şi consiliile judeţene, inclusiv Municipiul Bucureşti.

"Precizăm că AFM a încheiat contract de finanţare cu MMAP, urmând ca, ulterior îndeplinirii obiectului acestuia, să fie lansată sesiunea destinată consiliilor judeţene", se mai spune în comunicat.

Totodată, suma de 50 de milioane de lei va fi alocată pentru lansarea sesiunii de finanţare şi încheierea contractelor aferente în cadrul unui nou program de conştientizare, având ca solicitanţi eligibili organizaţiile neguvernamentale în parteneriate cu UAT, unităţi de învăţământ şi instituţii publice.

"Un buget de 50 de milioane de lei este prevăzut pentru lansarea unui program de susţinere financiară a UAT-urilor în vederea acordării unor sume posesorilor de autovehicule vechi, care doresc casarea acestora. Programul va contribui la atingerea ţintelor cuprinse în PNRR", conform sursei citate.

Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul elevilor, respectiv microbuze electric-hibride, electrice sau GNC are un buget de 600 de milioane de lei - necesar lansării unei sesiuni de finanţare în anul 2022.

Potrivit Ministerului Mediului, printre alte programe ce vor primi finanţare sunt: Dezvoltarea infrastructurii velo în România, respectiv finanţare piste de biciclete - 500 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare în anul 2022.

Totodată, va fi finanţat Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţile din mediul urban - 50 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării unei sesiuni noi în anul 2022.

Pe lista de programe care vor fi finanţate se află: Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor - 200 de milioane de lei pentru organizarea unei sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul programului privind împădurirea terenurilor în 2022, precum şi Protecţia speciilor de floră şi faună sălbatică - 70 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării sesiunii de finanţare în cadrul Programului privind protecţia speciilor de faună sălbatică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10095 / 18948
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...