ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proprietarii şi dezvoltatorii din Bucureşti au avut nevoie, în medie, de 49 de zile pentru a identifica cumpărătorii potriviţi (analiză)

12 Noiembrie 2024   |   Agerpres

În general, apartamentele se vând mai repede odată cu apropierea finalului de an faţă de începutul lui 2024, susţin autorii studiului.

 
 
Proprietarii şi dezvoltatorii imobiliari din Bucureşti au avut nevoie, în medie, de 49 de zile pentru a identifica acei cumpărători potriviţi pentru apartamentele scoase la vânzare, acesta fiind cel mai scurt interval de timp înregistrat în principalele centre regionale din ţară, arată o analiză realizată de un site de profil.

Conform cercetării Imobiliare.ro, perioada medie în piaţă aferentă apartamentelor din Capitală a scăzut uşor faţă de cea înregistrată la începutul acestui an. Astfel, în primele trei luni, proprietarii aveau nevoie de 51 de zile pentru identificarea cumpărătorilor.

"Proprietarii din Bucureşti sunt, totodată, mai dispuşi să negocieze preţul faţă de cei din alte oraşe mari. Marja de negociere, care reprezintă diferenţa dintre ultimul preţ de listare şi preţul declarat de tranzacţionare, a fost în trimestrul III de 4%. Cumpărătorii au găsit doar în Timişoara proprietari dispuşi să negocieze preţurile mai mult", arată raportul Market 360 "Piaţa imobiliară rezidenţială, T3 2024".


În general, apartamentele se vând mai repede odată cu apropierea finalului de an faţă de începutul lui 2024, susţin autorii studiului.

"Semnele de stabilitate, în special scăderea indicelui inflaţiei şi stabilizarea dobânzilor, au dat un imbold cumpărătorilor, astfel încât nu doar că avem un interes major pentru piaţa rezidenţială, ci vorbim de o cerere foarte activă. Timpul de căutare scade. În condiţiile unei oferte limitate, avem o presiune pe preţ. Totuşi, în continuare ne aflăm într-o perioadă propice pentru achiziţii. Atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea centrelor urbane locuinţele rămân accesibile", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi studiu, pe piaţa din Braşov cererea se menţine la un nivel ridicat, fiind susţinută inclusiv de micii investitori care fac achiziţii cu scopul închirierii ulterioare a locuinţelor în regim hotelier.

"Numărul tot mai mic de proprietăţi disponibile îi determină pe cumpărători să ia decizii rapide. Astfel, pe plan local se înregistrează a doua cea mai scurtă perioadă medie în piaţă, de 51 de zile", relevă cercetarea.

Analiza mai arată că marja de negociere s-a menţinut, în schimb, în mare parte constantă şi a rămas cea mai mică înregistrată în cele şase centre regionale din ţară monitorizate în cadrul raportului, fiind de doar 2,5%.

Pe de altă parte, proprietarii şi dezvoltatorii din Iaşi au nevoie, în medie, de 60 de zile pentru a găsi cumpărători pentru apartamentele scoase la vânzare.

"Oferta s-a contractat puternic la nivel local. Dacă în trimestrul I se căutau cumpărători pentru 7.400 de locuinţe, în trimestrul III existau în piaţă doar 5.800 de locuinţe. În ciuda scăderilor, ieşenii au la dispoziţie a doua cea mai variată ofertă de proprietăţi noi din ţară, după cea din Capitală. Preţurile sunt negociate mai mult decât în primele luni ale acestui an. Marja de negociere a crescut de la 2,4% la 3,1%", mai arată studiul.

Totodată, cumpărătorii din Cluj-Napoca au ajuns să fie identificaţi, în medie, în 61 de zile, iar marja de negociere a crescut uşor faţă de începutul lui 2024 şi a ajuns să fie aproape similară cu cea din Capitală, de 3,9%.

"Pentru apartamentele scoase la vânzare se solicită, în medie, suma de 2.780 euro/mp util, cu 11% mai mult decât acum un an. Preţul practicat este, astfel, cu 67% mai mare decât cel de pe piaţa bucureşteană şi cu 45% peste cel din Braşov. Mai mult, chiar şi în cele mai ieftine zone ale oraşului cumpărătorii achită mai bine de 2.000 de euro/mp util", susţin autorii studiului.

Perioada medie necesară proprietarilor şi dezvoltatorilor din Constanţa pentru identificarea cumpărătorilor a scăzut la 64 zile, în intervalul iulie-septembrie. "Chiar şi în aceste condiţii, durata de timp necesară vânzării unui apartament este în Constanţa a doua cea mai îndelungată înregistrată în rândul marilor oraşe din ţară monitorizare de Imobiliare.ro", mai arată raportul.

Astfel, marja de negociere practicată pe piaţa rezidenţială de la malul Mării Negre a scăzut de la 4,2% în trimestrul I la 3,6% în trimestrul III.

În Banat se întâlneşte o excepţie la tendinţa generală înregistrată în marile oraşe ale ţării. Perioada medie petrecută de apartamente în piaţă a crescut în Timişoara faţă de începutul acestui an cu circa două săptămâni şi a ajuns la 65 de zile.

"Acest lucru poate fi o consecinţă a faptului că pe plan local au fost anunţate în ultimele luni proiecte rezidenţiale noi, iar potenţialii cumpărători încă analizează şi compară propunerile dezvoltatorilor înainte de a lua o decizie finală. Doar pe segmentul nou al pieţei au existat, în trimestrul III, circa 1.700 de locuinţe la vânzare, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Aceasta este a treia cea mai variată ofertă de locuinţe noi disponibilă cumpărătorilor din marile oraşe, după cea din Bucureşti şi cea din Iaşi", susţin autorii studiului.

Marja de negociere înregistrată în Timişoara, de 4,4%, este cea mai mare din principalele centre regionale din România. La începutul acestui an aceasta era de 3,5%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 92 / 18052
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...