ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proprietarii şi dezvoltatorii din Bucureşti au avut nevoie, în medie, de 49 de zile pentru a identifica cumpărătorii potriviţi (analiză)

12 Noiembrie 2024   |   Agerpres

În general, apartamentele se vând mai repede odată cu apropierea finalului de an faţă de începutul lui 2024, susţin autorii studiului.

 
 
Proprietarii şi dezvoltatorii imobiliari din Bucureşti au avut nevoie, în medie, de 49 de zile pentru a identifica acei cumpărători potriviţi pentru apartamentele scoase la vânzare, acesta fiind cel mai scurt interval de timp înregistrat în principalele centre regionale din ţară, arată o analiză realizată de un site de profil.

Conform cercetării Imobiliare.ro, perioada medie în piaţă aferentă apartamentelor din Capitală a scăzut uşor faţă de cea înregistrată la începutul acestui an. Astfel, în primele trei luni, proprietarii aveau nevoie de 51 de zile pentru identificarea cumpărătorilor.

"Proprietarii din Bucureşti sunt, totodată, mai dispuşi să negocieze preţul faţă de cei din alte oraşe mari. Marja de negociere, care reprezintă diferenţa dintre ultimul preţ de listare şi preţul declarat de tranzacţionare, a fost în trimestrul III de 4%. Cumpărătorii au găsit doar în Timişoara proprietari dispuşi să negocieze preţurile mai mult", arată raportul Market 360 "Piaţa imobiliară rezidenţială, T3 2024".


În general, apartamentele se vând mai repede odată cu apropierea finalului de an faţă de începutul lui 2024, susţin autorii studiului.

"Semnele de stabilitate, în special scăderea indicelui inflaţiei şi stabilizarea dobânzilor, au dat un imbold cumpărătorilor, astfel încât nu doar că avem un interes major pentru piaţa rezidenţială, ci vorbim de o cerere foarte activă. Timpul de căutare scade. În condiţiile unei oferte limitate, avem o presiune pe preţ. Totuşi, în continuare ne aflăm într-o perioadă propice pentru achiziţii. Atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea centrelor urbane locuinţele rămân accesibile", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi studiu, pe piaţa din Braşov cererea se menţine la un nivel ridicat, fiind susţinută inclusiv de micii investitori care fac achiziţii cu scopul închirierii ulterioare a locuinţelor în regim hotelier.

"Numărul tot mai mic de proprietăţi disponibile îi determină pe cumpărători să ia decizii rapide. Astfel, pe plan local se înregistrează a doua cea mai scurtă perioadă medie în piaţă, de 51 de zile", relevă cercetarea.

Analiza mai arată că marja de negociere s-a menţinut, în schimb, în mare parte constantă şi a rămas cea mai mică înregistrată în cele şase centre regionale din ţară monitorizate în cadrul raportului, fiind de doar 2,5%.

Pe de altă parte, proprietarii şi dezvoltatorii din Iaşi au nevoie, în medie, de 60 de zile pentru a găsi cumpărători pentru apartamentele scoase la vânzare.

"Oferta s-a contractat puternic la nivel local. Dacă în trimestrul I se căutau cumpărători pentru 7.400 de locuinţe, în trimestrul III existau în piaţă doar 5.800 de locuinţe. În ciuda scăderilor, ieşenii au la dispoziţie a doua cea mai variată ofertă de proprietăţi noi din ţară, după cea din Capitală. Preţurile sunt negociate mai mult decât în primele luni ale acestui an. Marja de negociere a crescut de la 2,4% la 3,1%", mai arată studiul.

Totodată, cumpărătorii din Cluj-Napoca au ajuns să fie identificaţi, în medie, în 61 de zile, iar marja de negociere a crescut uşor faţă de începutul lui 2024 şi a ajuns să fie aproape similară cu cea din Capitală, de 3,9%.

"Pentru apartamentele scoase la vânzare se solicită, în medie, suma de 2.780 euro/mp util, cu 11% mai mult decât acum un an. Preţul practicat este, astfel, cu 67% mai mare decât cel de pe piaţa bucureşteană şi cu 45% peste cel din Braşov. Mai mult, chiar şi în cele mai ieftine zone ale oraşului cumpărătorii achită mai bine de 2.000 de euro/mp util", susţin autorii studiului.

Perioada medie necesară proprietarilor şi dezvoltatorilor din Constanţa pentru identificarea cumpărătorilor a scăzut la 64 zile, în intervalul iulie-septembrie. "Chiar şi în aceste condiţii, durata de timp necesară vânzării unui apartament este în Constanţa a doua cea mai îndelungată înregistrată în rândul marilor oraşe din ţară monitorizare de Imobiliare.ro", mai arată raportul.

Astfel, marja de negociere practicată pe piaţa rezidenţială de la malul Mării Negre a scăzut de la 4,2% în trimestrul I la 3,6% în trimestrul III.

În Banat se întâlneşte o excepţie la tendinţa generală înregistrată în marile oraşe ale ţării. Perioada medie petrecută de apartamente în piaţă a crescut în Timişoara faţă de începutul acestui an cu circa două săptămâni şi a ajuns la 65 de zile.

"Acest lucru poate fi o consecinţă a faptului că pe plan local au fost anunţate în ultimele luni proiecte rezidenţiale noi, iar potenţialii cumpărători încă analizează şi compară propunerile dezvoltatorilor înainte de a lua o decizie finală. Doar pe segmentul nou al pieţei au existat, în trimestrul III, circa 1.700 de locuinţe la vânzare, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Aceasta este a treia cea mai variată ofertă de locuinţe noi disponibilă cumpărătorilor din marile oraşe, după cea din Bucureşti şi cea din Iaşi", susţin autorii studiului.

Marja de negociere înregistrată în Timişoara, de 4,4%, este cea mai mare din principalele centre regionale din România. La începutul acestui an aceasta era de 3,5%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17965
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...