ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Record de locuinţe în construcţie în Bucureşti, peste 20.000 de unităţi; segmentul destinat clasei medii devine majoritar în premieră (analiză)

23 Mai 2019   |   AGERPRES

'Epoca ‚Construieşte şi vei vinde' s-a încheiat.

 
 
Anul 2018 a fost cel mai prolific din istoria pieţei rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi, stabilindu-se un nou record post-Revoluţie, cu 11.272 de unităţi finalizate, însă 2019 ar putea aduce un nou maxim, cu 14.000 de locuinţe care ar putea fi predate, relevă un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară.

În prezent, peste 20.000 de locuinţe se află în acest moment în diferite etape de construcţie efectivă în Bucureşti şi localităţile limitrofe, acesta reprezentând un record absolut în istoria pieţei rezidenţiale locale post-Revoluţie. Dintre acestea, aproximativ 14.000 de locuinţe ar putea fi predate în acest an, stabilindu-se astfel un nou record, după ce în 2018 au fost predate 11.272 de locuinţe, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică - cel mai prolific an din acest punct de vedere, în creştere cu aproximativ 18% faţă de 2017, arată raportul de piaţă 'Residential 2019 Market Genome' întocmit de SVN România.


'Epoca ‚Construieşte şi vei vinde' s-a încheiat. Deşi nu întrevedem o criză de proporţii în viitorul apropiat, în absenţa unor factori macroeconomici cu puternic impact negativ, dezvoltatorii nu vor mai înregistra aceleaşi ritmuri rapide de vânzare, în special în timpul construcţiei. Temeinicia planurilor după care sunt dezvoltate proiectele va fi decisivă, competiţia este mult mai acerbă şi există zone unde observăm o prefigurare a unei supraoferte', a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România.

Tot în premieră în istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale, locuinţele destinate clasei medii vor deţine în acest an ponderea majoritară a unităţilor care vor fi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi, după zeci de ani în care locuinţele care ţinteau segmentul mass market au dominat piaţa, potrivit datelor SVN România.

Astfel, 50,5% din oferta nouă care va fi pusă de dezvoltatori pe piaţă în acest an se plasează pe segmentul middle market. Aceste locuinţe beneficiază de regulă de un amplasament foarte bun, în apropierea marilor centre de afaceri şi în zone cu o infrastructură generală foarte bună, şi au suprafeţe mai mari comparativ cu cele ale locuinţelor finalizate înainte de 1990.

Dezvoltarea economiei României înregistrată în ultimii ani s-a putut observa şi în majorarea ponderii segmentului middle market, care a crescut de peste patru ori de la revenirea pieţei rezidenţiale locale.

Locuinţele destinate segmentului mass market vor deţine în acest an aproximativ 48% din totalul celor programate spre livrare în Bucureşti şi împrejurimi. Aceste locuinţe sunt amplasate în marile cartiere sau în zonele mărginaşe oraşului şi au suprafeţe similare sau chiar mai mici comparativ cu ale locuinţelor similare finalizate înainte de 1990.

'Dezvoltarea clasei de mijloc este unul dintre cei mai pozitivi factori în evoluţia unei economii iar segmentul middle market urmează să deţină ponderea majoritară şi în 2020. Am asistat în ultimii ani la dezvoltarea de la zero a unor întregi zone, atât pe segmentul spaţiilor de comerciale ş de birouri cât şi pe segmentul rezidenţial, care le urmează cu rapiditate pe primele două', a mai afirmat Andrei Sârbu.

Datele SVN România arată că noi zone din Bucureşti ar urma să atragă în viitor dezvoltarea unui număr semnificativ de noi proiecte, cele mai promiţătoare fiind Bucur Obor şi Bucureştii Noi - Jiului, zone care beneficiază de o infrastructură de transport bună. În acelaşi timp, Titan - T. Pallady şi Expoziţiei prezintă în continuare un potenţial foarte ridicat de dezvoltare, relativ slab exploatat în acest moment.

Potrivit analizei, zona de vest a Bucureştiului va atrage şi în 2019 cel mai mare număr de livrări, cu aproximativ 34% din noua ofertă, sau peste 4.200 de noi locuinţe. "Dezvoltarea segmentului middle market poate fi observată şi analizând zonele de dezvoltare din Bucureşti; astfel, 20% din noile locuinţe sunt amplasate în zona de nord, în timp ce în zona de sud, un important pol rezidenţial, se vor afla 19% din locuinţele care se vor preda în acest an", se arată în analiză.

SVN România activează pe segmentul rezidenţial, fiind consultantul şi agentul exclusiv a peste 10 proiecte rezidenţiale cu un minimum de 350 de unităţi fiecare, printre care Cosmopolis, Belvedere Residences, Aviaţiei Park, Baba Novac Residence, Parcului20, Soho Unirii sau Tomis Park. Consultanţii SVN România au vândut în ultimii ani peste 7.000 de apartamente noi cu o valoare de peste 500 de milioane de euro.

Compania este de asemenea unul dintre principalii jucători pe segmentul de property management, unde administrează aproximativ 550.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi peste 1.000 de spaţii comerciale.

SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16782 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...