ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a importat produse agricole si agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în 2022

10 Mai 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro).

 
 
România a importat, anul trecut, produse agricole şi agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creştere cu 21,5% faţă de anul precedent, 82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate şi băuturi.
 
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro).
 
La rândul ei, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi).
 
În perioada 12 - 14 mai 2023, ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internaţional RO-Wine, cu o selecţie de specialităţi gastronomice italiene şi vinuri de excepţie, inclusiv o selecţie de prosecco şi una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceştia având o tradiţie de peste 120 de ani. Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roşii şi prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, făină, biscuiţi şi produse de patiserie standard şi biologice, prosciutto şi alte preparate din carne, oţet balsamic, lichioruri (limoncello şi digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.
 
RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în incinta Fratelli Studio din Bucureşti, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanţilor reţelelor de retail şi HoReCa.
 
"Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine şi de indicaţie geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calităţii produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelenţele agroalimentare italiene şi teritoriul de provenienţă. România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Republica Cehă", se arată în comunicatul citat.
 
Italia deţine primatul ca ţară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiţionale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.
 
Italia este, totodată, cel mai important producător de vinuri la nivel mondial, cu o producţie de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din producţia mondială de vinuri, având totodată peste 560 de soiuri de viţă-de-vie înregistrate. În 2022, România a importat vinuri italiene în valoare de 34,4 milioane de euro.
 
Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior este agenţia guvernamentală italiană care susţine promovarea, facilitarea şi dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia şi restul lumii, sprijinind internaţionalizarea societăţilor italiene, îndeosebi a celor mici şi mijlocii, şi implementarea activităţii acestora pe pieţele externe, promovând totodată atragerea investiţiilor străine în Italia. Sediul din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în România din 1969 şi are competenţă pentru România şi Republica Moldova. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3902 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...