ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România negociază cu CE relocarea în PNNR a 2 miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică

25 Martie 2025   |   Agerpres

Marcel Boloş a avut o serie de discuţii foarte importante cu reprezentanţii Comisiei Europene, atât în cadrul vizitei pe care au făcut-o în perioada 11-14 februarie 2025, cât şi în prezent.

 
 
România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a două miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică, a afirmat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"Surpriza plăcută va fi pentru IMM-uri de această dată în renegociere pentru că banii, care să zicem, vor rezulta din relocările acestea de fonduri pe care le avem în cadrul PNRR-ului, ca urmare a investiţiilor cu ritm scăzut de implementare, vor fi propuşi pentru relocare, să vedem măsura în care va accepta Comisia, pentru zona de competitivitate economică. Şi sumele sunt consistente din acest punct de vedere....Peste două miliarde de euro vor fi propuşi spre relocare, vă spun în premieră această informaţie. Am fost atenţi şi vom fi atenţi cu partea de dezvoltare economică, pentru că noi considerăm că sprijinul pentru dezvoltarea economică a României, pentru susţinerea competitivităţii economice, este foarte important în această perioadă pe timp când toate statele membre ale Uniunii Europene îşi pregătesc mediul de afaceri pentru tranziţia verde şi digitală, fiindcă pilonii grei ai problemelor orizontale pe care le avem în legătură cu mediul de afaceri rămân tranziţia verde şi digitală. Şi în plus, cum spuneam, intenţionăm ca, pe de o parte, în PNNR să avem o sumă consistentă, deci peste două miliarde de euro propuşi pentru sprijinul IMM-urilor. Şi tot în premieră vă spun: în politica de coeziune, pentru că este, de asemenea, perioada în care modificăm programele operaţionale din politica de coeziune, vom veni din nou cu două scheme de finanţare pentru IMM-uri tocmai în contextul acesta în care activităţile de producţie pe care noi le considerăm relevante sunt cele care trebuie să dea greutate sprijinului pe care îl alocăm pentru IMM-uri şi pentru mediul de afaceri în general", a spus Marcel Boloş.


El a participat marţi la evenimentul organizat de Profit.ro "IMM - Micii antreprenori, prinşi în mijlocul tensiunilor economice şi sociale - Ediţia a V-a".

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că luni a trimis primul draft de modificări la Comisie ca urmare a discuţiilor avute cu premierul şi fiecare coordonator de reformă şi investiţie.

"Sperăm să închidem în luna aprilie aceste discuţii astfel încât să putem să avem forma oficială aprobată a modificărilor sau renegocierii PNRR-ului undeva în luna iunie, din păcate, pentru că procedurile care sunt la nivelul Comisiei Europene sunt destul de greoaie pentru ca să derulăm întregul proces de modificare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Iar pe partea de politică de coeziune, unde avem propunerile pentru ceea ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, încă 500 de milioane de euro, modificările de programe probabil vor fi mai rapide. Adică undeva în aprilie-mai să avem aceste aprobări încât să putem lansa cât de curând posibil noile scheme de finanţare, orientate în principal spre IMM-uri şi spre activităţile de producţie", a menţionat Marcel Boloş.

Acesta a subliniat că a avut o serie de discuţii foarte importante cu reprezentanţii Comisiei Europene, atât în cadrul vizitei pe care au făcut-o în perioada 11-14 februarie 2025, cât şi în prezent.

"Aproape zilnic avem aceste discuţii pentru ceea ce înseamnă renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi chiar mâine (miercuri n.r), din nou, ne vom deplasa la Bruxelles pentru a continua aceste discuƒţii şi în privinţa deblocărilor de care avem nevoie, mai ales pentru cererile de plată III şi IV, pe care o păstrăm în formatul clasic, cum spunem noi, la termenul scadent din luna iunie, Şi apoi, prin renegocierea PNRR-ului, încercăm să mai restructurăm din cererile de plată încât, până 31 august 2026, să putem depune întreaga documentaţie pentru accesarea celor 28 miliarde de euro. În plan concret, pentru ceea ce înseamnă obiectivele de investiţii, trebuie să spun că România are 113 obiective de investiţii pe care le derulează prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Are 28,3 miliarde de euro alocaţi pentru aceste obiective de investiţii şi, din păcate, până acum am făcut plăţi de patru miliarde de euro în timp ce încasările din cele două cereri de plată pe care le-am depus împreună cu prefinanţarea necesară au trecut de 9 miliarde de euro, mai precis 9,2 miliarde euro", a declarat Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte cerea de plată III, ministrul a afirmat că speră ca în aceste zile să primim scrisoarea oficială cu sumele pe care Comisia le suspendă şi cele pe care le plăteşte.

"Odată cu deciziile Curţii Constituţionale, pe când credeam că Jalonul cu pensiile speciale este un jalon închis, tocmai am redeschis jalonul cu problema impozitării pensiilor magistraţilor. Din această perspectivă vom avea un termen la dispoziţie pentru a lua măsurile necesare în vederea rezolvării problemei de fond, aceea a echităţii şi stabilirii acestor categorii de pensii. Pe de o parte. Pe de altă parte, rămân în continuare problemele care ţin de conducerea AMEPIP, cu preţul usturător de 400 de milioane de euro. Rămâne în continuare problema guvernanţei corporative la Ministerul Energiei, cu alt preţ usturător, de 300 de milioane de euro, şi, desigur, nou redeschisa a problemă a impozitării pensiilor magistraţilor, care iarăşi ne costă în jur de 200 de milioane de euro. În ce priveşte cererea de plată IV, delegaţia va discuta şi problema următoarei cereri de plată", a spus Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că intenţionează depunerea acesteia în iunie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 48 / 18798
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...