ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România negociază cu CE relocarea în PNNR a 2 miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică

25 Martie 2025   |   Agerpres

Marcel Boloş a avut o serie de discuţii foarte importante cu reprezentanţii Comisiei Europene, atât în cadrul vizitei pe care au făcut-o în perioada 11-14 februarie 2025, cât şi în prezent.

 
 
România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a două miliarde de euro pentru zona de competitivitate economică, a afirmat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

"Surpriza plăcută va fi pentru IMM-uri de această dată în renegociere pentru că banii, care să zicem, vor rezulta din relocările acestea de fonduri pe care le avem în cadrul PNRR-ului, ca urmare a investiţiilor cu ritm scăzut de implementare, vor fi propuşi pentru relocare, să vedem măsura în care va accepta Comisia, pentru zona de competitivitate economică. Şi sumele sunt consistente din acest punct de vedere....Peste două miliarde de euro vor fi propuşi spre relocare, vă spun în premieră această informaţie. Am fost atenţi şi vom fi atenţi cu partea de dezvoltare economică, pentru că noi considerăm că sprijinul pentru dezvoltarea economică a României, pentru susţinerea competitivităţii economice, este foarte important în această perioadă pe timp când toate statele membre ale Uniunii Europene îşi pregătesc mediul de afaceri pentru tranziţia verde şi digitală, fiindcă pilonii grei ai problemelor orizontale pe care le avem în legătură cu mediul de afaceri rămân tranziţia verde şi digitală. Şi în plus, cum spuneam, intenţionăm ca, pe de o parte, în PNNR să avem o sumă consistentă, deci peste două miliarde de euro propuşi pentru sprijinul IMM-urilor. Şi tot în premieră vă spun: în politica de coeziune, pentru că este, de asemenea, perioada în care modificăm programele operaţionale din politica de coeziune, vom veni din nou cu două scheme de finanţare pentru IMM-uri tocmai în contextul acesta în care activităţile de producţie pe care noi le considerăm relevante sunt cele care trebuie să dea greutate sprijinului pe care îl alocăm pentru IMM-uri şi pentru mediul de afaceri în general", a spus Marcel Boloş.


El a participat marţi la evenimentul organizat de Profit.ro "IMM - Micii antreprenori, prinşi în mijlocul tensiunilor economice şi sociale - Ediţia a V-a".

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că luni a trimis primul draft de modificări la Comisie ca urmare a discuţiilor avute cu premierul şi fiecare coordonator de reformă şi investiţie.

"Sperăm să închidem în luna aprilie aceste discuţii astfel încât să putem să avem forma oficială aprobată a modificărilor sau renegocierii PNRR-ului undeva în luna iunie, din păcate, pentru că procedurile care sunt la nivelul Comisiei Europene sunt destul de greoaie pentru ca să derulăm întregul proces de modificare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Iar pe partea de politică de coeziune, unde avem propunerile pentru ceea ce înseamnă sprijinirea mediului de afaceri, încă 500 de milioane de euro, modificările de programe probabil vor fi mai rapide. Adică undeva în aprilie-mai să avem aceste aprobări încât să putem lansa cât de curând posibil noile scheme de finanţare, orientate în principal spre IMM-uri şi spre activităţile de producţie", a menţionat Marcel Boloş.

Acesta a subliniat că a avut o serie de discuţii foarte importante cu reprezentanţii Comisiei Europene, atât în cadrul vizitei pe care au făcut-o în perioada 11-14 februarie 2025, cât şi în prezent.

"Aproape zilnic avem aceste discuţii pentru ceea ce înseamnă renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi chiar mâine (miercuri n.r), din nou, ne vom deplasa la Bruxelles pentru a continua aceste discuƒţii şi în privinţa deblocărilor de care avem nevoie, mai ales pentru cererile de plată III şi IV, pe care o păstrăm în formatul clasic, cum spunem noi, la termenul scadent din luna iunie, Şi apoi, prin renegocierea PNRR-ului, încercăm să mai restructurăm din cererile de plată încât, până 31 august 2026, să putem depune întreaga documentaţie pentru accesarea celor 28 miliarde de euro. În plan concret, pentru ceea ce înseamnă obiectivele de investiţii, trebuie să spun că România are 113 obiective de investiţii pe care le derulează prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Are 28,3 miliarde de euro alocaţi pentru aceste obiective de investiţii şi, din păcate, până acum am făcut plăţi de patru miliarde de euro în timp ce încasările din cele două cereri de plată pe care le-am depus împreună cu prefinanţarea necesară au trecut de 9 miliarde de euro, mai precis 9,2 miliarde euro", a declarat Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte cerea de plată III, ministrul a afirmat că speră ca în aceste zile să primim scrisoarea oficială cu sumele pe care Comisia le suspendă şi cele pe care le plăteşte.

"Odată cu deciziile Curţii Constituţionale, pe când credeam că Jalonul cu pensiile speciale este un jalon închis, tocmai am redeschis jalonul cu problema impozitării pensiilor magistraţilor. Din această perspectivă vom avea un termen la dispoziţie pentru a lua măsurile necesare în vederea rezolvării problemei de fond, aceea a echităţii şi stabilirii acestor categorii de pensii. Pe de o parte. Pe de altă parte, rămân în continuare problemele care ţin de conducerea AMEPIP, cu preţul usturător de 400 de milioane de euro. Rămâne în continuare problema guvernanţei corporative la Ministerul Energiei, cu alt preţ usturător, de 300 de milioane de euro, şi, desigur, nou redeschisa a problemă a impozitării pensiilor magistraţilor, care iarăşi ne costă în jur de 200 de milioane de euro. În ce priveşte cererea de plată IV, delegaţia va discuta şi problema următoarei cereri de plată", a spus Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că intenţionează depunerea acesteia în iunie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 689 / 19439
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...