ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, piaţa de asigurări auto cu cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală şi Est (studiu)

25 Mai 2020   |   AGERPRES

Studiul a fost realizat prin analiza datelor care provin de la autorităţile de supraveghere a asigurărilor şi de la asociaţiile profesionale ale asiguratorilor din pieţele aparţinând ECE.

 
 
România a fost în 2019 piaţa de asigurări din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto, peste 85%, arată un studiu realizat de XPRIMM, la iniţiativa Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor - APPA.

"Situaţia aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a rapotului dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, consemnând o creştere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiţii, piaţa de asigurări auto din ţara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât şi pentru CASCO), cât şi rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creştere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creştere de la 11,3% în 2018)", se arată în studiul citat, dat publicităţii luni.


Experţii XPRIMM spun că povara daunalităţii auto creşte, în România şi Polonia, raportul daune plătite/prime brute subscrise s-a înrăutăţit cu 5, respectiv 4 puncte procentuale, deoarece aceste ţări sunt pieţe competitive, sensibile la preţ, costul reparaţiilor auto a crescut (maşini mai complexe, efecte valutare etc), rata de înnoire a parcurilor auto s-a atenuat, cel puţin pe segmentul vânzărilor de maşini noi, iar în România avem un număr mare de poliţe RCA pe termen scurt.

În clasamentul citat, România este piaţa de asigurări în care asigurările auto au impactul cel mai puternic, atât din perspectiva primelor brute subscrise, cât şi din cea a cheltuielilor cu daunele.

Conform studiului, în 'Top 5 pieţe de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est" ţara noastră ocupa în zonă la finalul anului 2019 locul patru la categoria Asigurări generale, cu o cotă de piaţă de 6,86%, locul trei la CASCO cu 8,92% cotă de piaţă, şi locul trei la RCA cu 9,50% cotă de piaţă.

La nivelul anului 2019, asigurările CASCO au avut o pondere de 26,56% din total primele brute subscrise (PBS) pe segmentul non-life, respectiv 21,1% din total piaţă asigurări.

Procentul daunelor plătite de companiile de asigurare anul trecut a fost de aproximativ 30% totalul daunelor plătite pentru asigurări generale, în creştere cu circa 20,5% faţă de valorile similar din anul 2018 exprimate în lei.

Rata daunei în anul 2019 a fost de 86,6%, faţă de 77,03% în anul 2018, iar rata combinată de 122,11% în anul 2019, faţă de 111,37% în 2018.

Pe segmentul asigurărilor auto obligatorii RCA, rata de creştere a fost sub media segmentului non-life, de 6,52% (la valori exprimate în RON), iar ponderea în portofoliul pieţei a fost de 45,68% din PBS non-life, respective 36,3% din total piaţă.

În ceea ce priveşte daunele plătite pe poliţe RCA acestea au reprezentat 55,45% din totalul daunelor plătite pentru asigurări generale, în creştere cu circa 14,8% faţă de nivelul din 2018 exprimat în RON, iar rata daunei a fost de 85,14% în anul 2019, comparativ cu 81,96% în anul 2018.

Experţii XPRIMM apreciază că este de aşteptat ca rezultatele la jumătatea anului 2020 să arate o scădere majoră a dinamicii subscrierilor din cauza impactului major pe segmentul companiilor (flote, leasing etc.), a scăderii masive a vânzărilor de maşini pe termen mai lung, în condiţiile în care în România, în primele patru luni ale lui 2020, s-a înregistrat o scădere cu 27,5% a vânzărilor de maşini noi, iar în aprilie cu 50% faţă de 2018. De asemenea, comportamentul de consum a fost afectat de insecuritatea financiară.

În privinţa daunelor, realizatorii studiului apreciază că traficul redus a determinat scăderea numărului de accidente, dar nu a redus gravitatea acestora. "Odată cu reluarea activităţii este de aşteptat o intensificare a traficului rutier cu autoturisme personale, în special în mediul urban şi creşterea daunalităţii. Relaxarea unor reguli de siguranţă pentru transportatori în unele ţări ar putea duce la creşterea daunelor Carte Verde", spun realizatorii studiului.

Cât despre o posibilă cauză a creşterii daunalităţii autorii studiului indică creşterea costurilor de reparaţii a automobilelor, deprecierea cursului de schimb valutar şi îmbătrânirea parcului auto (creşte ponderea categoriilor de vârstă cu costuri de reparaţie mai ridicate).

Ţările cuprinse în zona definită în studiu ca Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

Studiul a fost realizat prin analiza datelor care provin de la autorităţile de supraveghere a asigurărilor şi de la asociaţiile profesionale ale asiguratorilor din pieţele aparţinând ECE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15396 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...