![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de cereale din Ucraina (ministru)
27 Aprilie 2023
AgerpresAcesta a susţinut miercuri o conferinţă de presă, la o zi după ce a participat la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg.
România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina şi va primi suma cuvenită pentru a acorda banii respectivi fermierilor cât mai repede cu putinţă, indiferent dacă cele patru ţări ridică sau nu măsurile pe care le-au luat unilateral, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Acesta a susţinut miercuri o conferinţă de presă, la o zi după ce a participat la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg.
"Comisia a stabilit aşa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi apoi şi la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre şi interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condiţiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina", a precizat Daea.
Şeful de la Agricultură a explicat că România aşteaptă ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu, iar dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul ţării până pe data de 5 iunie.
"Se pune întrebarea ce a câştigat România? Da, România a câştigat răspunsul dat de Comisie şi aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu - şi, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor din cei 100 de milioane euro. Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitate Regulamentul 870 care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul Uniunii Europene cu ţările interesate - şi spun încă o dată cu ţările care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să putem proiecta şi un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina", a adăugat ministrul.
El a subliniat că peste 20 de ţări au dat acest mesaj în aşa fel încât regula comună de piaţă "să fie păstrată în integralitatea ei, cu analize secvenţiale şi cu intervenţii, folosindu-se instrumentele de sprijin care există la îndemâna Comisiei Europene".
"Oficial am intrat în consiliul de miniştri, iar la un punct de ordinea de zi, care nu a fost public, a fost analiza pieţei. Vreau să vă spun că în discuţia pe care am avut-o cu miniştrii şi modul în care au exprimat acordul pentru a da sprijinul necesar celor cinci ţări a plecat de la faptul că situaţia este grea, că trebuie să se ia o asemenea măsură şi că este bine ca toţi să intre în legalitate", a menţionat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a precizat că marţi a avut loc o videoconferinţă la care a participat şi vicepreşedintele Comisiei, care se ocupă de activitatea de comerţ.
"Comisarul a spus foarte clar: sunt două situaţii în care România trebuie să fie acoperită de decizii ale Comisiei şi, de aceea, vă rog pe toţi, pe cei care aţi luat o asemenea măsură, să renunţaţi la ea dacă doriţi să vă dăm sprijinul. Este condiţie esenţială - şi dacă vreţi să introduceţi cum este normal regula Uniunii Europene, ştiindu-se că sunteţi într-o situaţie în care legea nu vă permite să luaţi asemenea decizii, România trebuie ajutată şi, în condiţiile în care nu renunţaţi, României îi dăm un alt statut - şi anume o protejăm noi, prin decizia Comisiei şi trimitem banii imediat României. Aceasta a fost comunicarea vicepreşedintelui Comisiei, vicepreşedinte care avusese o discuţie cu premierul României", a explicat ministrul citat.
El a subliniat că, în toată această perioadă, poziţia sa, intervenţiile sale, au avut în vedere trei lucruri. "Pe de o parte, am vrut să explic foarte clar situaţia în care se află România, în al doilea rând, caracterul de urgenţă al deciziilor pe care trebuie să le ia Comisia Europeană şi în al treilea rând, să fie România asigurată de decizii legale pentru a se opri importul la cele cinci produse, urmând ca la celelalte produse să purtăm negocieri în continuare, dar decizia pentru cele cinci produse să se ia imediat, ştiindu-se că România este principala poartă de intrare a produselor din Ucraina, ştiindu-se că România este principala ţară producătoare de cereale şi seminţe de oleaginoase şi că România este principala ţară din Uniunea Europeană cu export din bazinul Mării Negre - şi nu în ultimul rând, România este principala ţară care însămânţează aceste culturi, iar procesul de însămânţare este în plină desfăşurare şi fermierii trebuie ajutaţi", a mai spus Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a precizat că România cultivă pe terenurile sale 6 milioane hectare cu cereale, cu plante oleaginoase.
"Lucrul acesta este net în favoarea cerinţelor noastre privind intervenţia imediată. Sigur că a fost şi după aceea o întâlnire cu domnul comisar de la Agricultură care ne-a prezentat pachetul de sprijin, spunându-ni-se că se dau aceşti bani, dar condiţia este să renunţe, dacă nu, România va fi tratată altfel - şi acest acest tratament este imediat şi necondiţionat, dat fiind faptul că România a respectat pe de o parte regulile, pe de altă parte, a făcut eforturi extraordinare, iar fermierii români trebuie să fie ajutaţi", a punctat ministrul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4851 / 18424 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...