ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RoPower Nuclear şi Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doiceşti

25 Iulie 2024   |   Agerpres

Centrală SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapă de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

 
 
Nuclearelectrica şi RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti, au semnat, miercuri, cu Fluor Corporation contractul Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2), în cadrul summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climei (P-TECC).

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, transmis Bursei de Valori Bucureşti, proiectul SMR Doiceşti vizează dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.

"Această investiţie are potenţialul de a pune ţară noastră pe harta celor mai importante centre globale de inovare în domeniul energiei. România îşi propune să devină un exemplu pentru alte ţări din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe cărbune similare şi care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, în capacităţi de producţie de energie nucleară - producţie în bandă cu emisii zero de CO2. Energie sigură, curată şi la un preţ competitiv. Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial şi în echilibrarea sistemului energetic naţional, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustării producţiei de energie faţă de reactoarele nucleare de mari dimensiuni. România trebuie să aibă curaj şi să îşi asume proiecte mari, pentru că istoria ne arată că putem face lucruri extraordinare. Ţară noastră, prin tradiţie, a realizat premiere în domeniul energiei, de la a treia piaţă de gaze naturale din lume până la realizarea primul export de gaze naturale din Europa", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.


Prezent la eveniment, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a susţinut că România îşi va dubla producţia de energie nucleară, cu sprijinul ferm al Statelor Unite, şi va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici.

"De asemenea, printr-un volum istoric de investiţii în energie verde, nucleară, geotermală, modernizarea sistemului naţional şi îmbunătăţirea capacităţii de interconectare cu toate ţările din jur, România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic", a afirmat acesta.

În opinia directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, proiectul se aliniază strategiei de a îmbunătăţi mixul energetic al României şi de a sprijini tranziţia către energia curată.

"Suntem încântaţi să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doiceşti. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România şi Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică şi de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăţi mixul energetic al României şi de a sprijini tranziţia către energia curată", a adăugat el.

Potrivit Melaniei Amuză, directorul general al RoPower Nuclear, semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experienţă bogată şi globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei.

Totodată, Pierre Bechelany, preşedintele diviziei LNG & Power a Fluor, şi-a exprimat mulţumirea de a continua rolul companiei pe care o reprezintă în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generaţii de energie nucleară pentru a produce energie electrică de baza curată şi fiabilă pentru România şi Europa, menţionând că, atunci când va fi finalizată, "centrala va fi prima de acest tip din Europa".

Nu în ultimul rând, Teofil Mureşan, director general şi preşedinte al E-INFRA, societatea holding din care face parte NOVA Power & Gas, a transmis că România rămâne lider printre ţările care vizează implementarea centralelor de tip SMR, o tehnologie esenţială în condiţiile tranziţiei europene către un mix energetic stabil şi fără emisii de carbon. Astfel, ţara noastră îşi confirmă locul de jucător în prima liga din industria nucleară.

Proiectul Doiceşti a primit sprijin substanţial, atât din partea Guvernului român, cât şi din partea partenerilor internaţionali, inclusiv un grant semnificativ din partea Agenţiei SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA).

"NuScale Power Modules a fost tehnologia aleasă de RoPower pentru centrală lor de la Doiceşti în sprijinul nevoilor de energie curată ale României. Energia nucleară avansată va juca un rol crucial în tranziţia energetică globală", a mai spus John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation şi Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea şi implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare.

Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare şi inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doiceşti.

Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum şi cu condiţiile şi specificaţiile tehnice şi comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranţă, neproliferare şi de securitate cibernetică şi informatică.

La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar şi proiectarea şi toate analizele de siguranţă şi securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiţie.

Centrală SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapă de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

La evenimentul de semnare au participat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi Jennifer Granholm, secretarul energiei din SUA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 17290
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Decizie de referință a ICCJ: titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...