ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti

15 Martie 2024   |   AGERPRES

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că Tarniţa - Lăpuşteşti este un obiectiv strategic pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem şi va fi un pilon de bază al securităţii energetice a României şi Europei de Est.

 
 
Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate în cazul proiectului Tarniţa - Lăpuşteşti, până la data de 30 aprilie 2024, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Ministerul Energiei.

"Urmare a complexităţii licitaţiei şi a informaţiilor primite din piaţă, SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate. Astfel, licitaţia va fi prelungită cu 30 de zile, până la data de 30.04.2024. Invităm toate companiile interesate să depună oferte prin intermediul portalului de achiziţii publice: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100174756", menţionează sursa citată.


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că Tarniţa - Lăpuşteşti este un obiectiv strategic pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem şi va fi un pilon de bază al securităţii energetice a României şi Europei de Est.

"Tarniţa - Lăpuşteşti este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc. Există puţine companii româneşti care îşi pot asuma proiectarea pentru o investiţie de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel naţional şi internaţional această oportunitate. În paralel, purtăm discuţii cu Grupul Băncii Mondiale - IFC şi alţi potenţiali investitori. Ministerul Energiei îşi doreşte un proces cât mai competitiv pentru a oferi şanse tuturor actorilor interesaţi din piaţă să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă", a declarat oficialul.

Potrivit ministerului de resort, oportunitatea şi necesitatea realizării proiectului Centralei hidroelectrice cu acumulare şi pompaj (CHEAP) Tarniţa - Lăpuşteşti se bazează o serie de avantaje şi funcţiuni asigurate pentru SEN.

Astfel, proiectul vizează creşterea gradului de siguranţă al Sistemului Energetic Naţional în contextul funcţionării în Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf, arbitrajul pieţei de energie electrică, rezerva de avarie de scurtă durată, rezerva de reglaj terţiar rapid şi rezerva de reglaj terţiar lent, reglajul frecvenţă-putere, furnizarea de rezervă reactivă şi reglarea tensiunii în SEN.

De asemenea, alte avantaje se referă la: schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE; repunerea în funcţiune SEN - black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de reţea în cazul în care se produce o pană de curent; implementarea şi gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiţii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.

În luna octombrie 2023, SAPE a lansat procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi documentaţie tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa - Lăpuşteşti.

Ulterior, la solicitarea potenţialilor ofertanţi, în vederea pregătirii documentaţiei conform legislaţiei în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. La acea procedură s-au înscris 15 ofertanţi, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

În data de 27 decembrie 2023, portalul de achiziţii publice a afişat mesajul "Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronici, după caz".

Ministerul Energiei a explicat situaţia prin faptul că a contat şi perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.

Hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare şi stocaj, fiind cel mai bun loc din România pentru dezvoltarea unui proiect de centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securităţii energetice a României şi a unei părţi din Europa Centrală şi de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene şi al variaţiilor necontrolate ale preţurilor la energie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 727 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...