ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şapte din 10 companii din România adoptă Inteligenţa Artificială, dar 75% se tem de riscurile economice (studiu)

29 Mai 2025   |   Agerpres

Investiţiile în automatizarea proceselor sunt planificate de 58% dintre companii, iar 71% se concentrează pe actualizarea sistemelor IT.

 
 
Şapte din 10 (71%) companii din România adoptă Inteligenţa Artificială, dar 75% se tem de riscurile economice, potrivit studiului EY Entrepreneurship Barometer.

"În contextul actual, marcat de instabilitate geopolitică şi inflaţie în creştere, este esenţial ca afacerile din România să se adapteze rapid. Studiul nostru arată că 90% dintre companii sunt îngrijorate de riscurile geopolitice, iar 83% se confruntă cu efectele inflaţiei. Aceste date subliniază necesitatea unor strategii clare de gestionare a riscurilor. De asemenea, reglementările locale sunt percepute ca fiind complicate şi consumatoare de resurse - cu 33% dintre companii considerându-le un obstacol major în dezvoltare, ceea ce face esenţială simplificarea acestora. Colaborarea cu factorii de decizie pentru a reduce birocraţia şi a încuraja inovaţia va ajuta companiile să se dezvolte sustenabil, chiar şi în faţa acestor provocări", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România, şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale, citat într-un comunicat.


Conform cercetării, inovaţia este o prioritate majoră pentru companiile din România şi aproximativ 60% investesc în inovarea proceselor şi marketing strategic, peste omologii lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESA), unde doar 46% se concentrează pe inovaţia de proces şi 38% pe inovaţia strategică şi de marketing. Acest lucru reflectă un mediu antreprenorial românesc activ şi dinamic, în care utilizarea inteligenţei artificiale (IA) este semnificativă, 71% dintre firme raportând un nivel de utilizare a acestor tehnologii în creştere în ultimele 12 luni, comparativ cu 61% dintre antreprenorii din CESA. În plus, 67% îşi îmbunătăţesc site-urile web, iar 63% implementează sisteme CRM, ceea ce evidenţiază tranziţia către digitalizare şi automatizare.

Investiţiile în automatizarea proceselor sunt planificate de 58% dintre companii, iar 71% se concentrează pe actualizarea sistemelor IT. Cu toate acestea, antreprenorii sunt precauţi, 75% percepând riscurile economice şi incertitudinile de pe piaţă ca obstacole semnificative pentru planurile lor de investiţii.

Potrivit studiului, pe piaţa muncii, perspectivele sunt optimiste şi 46% dintre companii prognozează angajări pe termen lung. Cu toate acestea, 69% se confruntă cu dificultăţi în găsirea candidaţilor calificaţi. Gestionarea costurilor cu forţa de muncă şi asigurarea unor compensaţii competitive sunt provocări majore, subliniind importanţa unei culturi organizaţionale propice pentru retenţia angajaţilor.

Instabilitatea geopolitică şi inflaţia sunt principalele preocupări pentru antreprenorii români, 90% dintre aceştia exprimând îngrijorări legate de instabilitatea geopolitică şi 83% faţă de inflaţie, ceea ce subliniază necesitatea unor strategii solide de gestionare a riscurilor şi control al costurilor pentru a menţine stabilitatea financiară şi profitabilitatea într-un mediu economic din ce în ce mai provocator.

Cu 77% dintre companii îngrijorate de creşterea costurilor cu forţa de muncă, strategiile eficiente de gestionare a personalului devin esenţiale pentru atragerea şi menţinerea talentelor. În plus, organizaţiile trebuie să îşi optimizeze operaţiunile şi să exploreze măsuri de eficienţă energetică pentru a atenua cheltuielile în creştere şi a îmbunătăţi performanţa financiară generală.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări. Compania este prezentă în România din anul 1992.

Sondajul a fost lansat în primul trimestru al anului 2025 în întreaga regiune EY CESA, care include Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, precum şi Asia Centrală. În România, un total de 48 de respondenţi au participat, în timp ce la nivelul CESA, sondajul a colectat răspunsuri de la 1.032 de participanţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 268 / 19454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...